مديركل انتقال خون استان تهران با تاكيد بر لزوم فرهنگسازي براي اهداي خون داوطلبانه بر مشاركت بيش از پيش زنان در امر اهداي خون تاكيد كرد.
به گزارش خبرنگار سرويس «سلامت» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر بشير حاجيبيگي در آستانه 25 خرداد، روز تقدير از اهداكنندگان خون در نشستي خبري، گفت: وروديهاي سازمانهاي انتقال خون مقدس است چرا كه مردم بدون هيچ چشمداشتي و به صورت داوطلبانه 450 سيسي از خون خود را اهدا ميكنند. خروجي اين سازمان نيز داراي قداست است چون خونها به مصرف بيماران ميرسد. به عنوان مثال 25 درصد كل خونهاي اهدايي كشور را بيماران تالاسمي مصرف ميكنند و اين بيماران بايد هر دو هفته، يك مرتبه خون تزريق كنند.
اهداي يك واحد خون جان سه بيمار را نجات ميدهد
وي با اشاره به مصارف مختلفي كه از فرآوردههاي خوني صورت ميگيرد، ادامه داد: پلاسماي خون براي بيماران سوختگي و كبدي به مصرف ميرسد. مركز انتقال خون استان تهران خون كرايو نيز توليد ميكند كه به مصرف بيماران هموفيلي ميرسد. مردم بايد بدانند با اهداي يك واحد خون به نجات جان سه بيمار و گاهي چهار بيمار كمك ميشود.
به گفته حاجيبيگي، انتقال خون استان تهران، روزانه پاسخگوي 160 بيمارستان و مركز درماني در شهر تهران است. همچنين روزانه حدود سه هزار واحد خون و فرآوردههاي خوني از طريق انتقال خون استان تهران تامين ميشود. با توجه به بيماريهاي مغز و اعصاب و همچنين بيماريهاي خوني، بحث پلاسما فرزيس نيز در حال گسترش است.
وي به مبحث پيوند اعضا اشاره كرد و گفت: با توجه به گسترش مراكز پيوند اعضا در بيمارستانهاي تهران، هر بيمار پيوند اعضا به 60 واحد خون، پلاكت و پلاسما نياز دارد. اين مبحث نشان ميدهد كه مصرف خون در تهران تا چه حد بالا است. از انتقال خون استان تهران روزانه درخواست تامين هزار و 400 واحد پلاكت براي بيماران سرطاني ميشود.
وي ادامه داد: سال گذشته حدود 900 هزار واحد خون و فرآوردههاي خوني توسط انتقال خون استان تهران در بيمارستانهاي پايتخت توزيع شد. مسئله تامين خون به عنوان يك چالش در همه جاي دنيا مطرح است. اما اكنون اهداي خون در ايران 100 درصد داوطلبانه است. همچنين شاخص اهداي خون در تهران 30 در هزار نفر است. همچنين شاخص اهداي مستمر خون در تهران 44 درصد است. سال 90 نيز حدود 4.5 درصد افزايش در اهداكنندگان مستمر داشتيم.
انتقال خون ايران جزو پنج كشور برتر آسيا
وي انتقال خون ايران را جزو پنج كشور برتر آسيا خواند و افزود: انتقال خون ايران پا را از آسيا فراتر گذاشته و در دنيا مطرح شده است. اهداي خون مستمر در دنيا بسيار مهم است. هر فرد بايد سالانه حداقل دو مرتبه براي اهداي خون مراجعه كند تا اهداكننده مستمر شناخته شود. همچنين ضريب امنيت و سلامت خون افرادي كه به صورت مستمر اهداي خون دارند، هشت برابر بيشتر از افرادي است كه براي بار نخست جهت اهداي خون مراجعه ميكنند.
حاجي بيگي با تاكيد برآن كه مردم نبايد براي كنترل سلامتي خود، اهداي خون داشته باشند به مبحث عدالت در انتقال خون اشاره كرد و گفت: تمام مراكز انتقال خون در سطح كشور از نظر امكانات و تكنولوژي با انتقال خون استان تهران برابرند. بر اين اساس عدالت در تمام مراكز انتقال خون سطح كشور برقرار است.
وي به اقدامات انجام شده در انتقال خون كشور و تهران اشاره كرد و افزود: در سال 89 نخستين بانك خون بندناف، راهاندازي شد كه در منطقه بينظير است. همچنين در انتقال خون استان تهران روش اهداي پلاكت به صورت مستقيم راهاندازي شده است و به اين ترتيب فرد ميتواند به جاي اهداي خون، اهداي پلاكت داشته باشد. پلاكت فرزيس نيز در انتقال خون استان تهران انجام ميشود و از كيفيت بالايي برخوردار است. جذب اهداكنندگان سلولهاي بنيادي خون (مركز سپاس) نيز در انتقال خون استان تهران راهاندازي شده است. همچنين پلاسماي ايران به عنوان پلاسمايي مطمئن و صنعت پلاسماي ايران نيز به عنوان صنعتي قابل اعتماد در دنيا شناخته شده است و اكنون در كشور بحث ارسال پلاسما به خارج و توليد داروي ايراني از پلاسماي ايراني و بازگشت آن به كشور مطرح است.
حاجيبيگي ادامه داد: به منظور استفاده بيماران پيوندي، خون اشعه ديده در انتقال خون استان تهران تامين ميشود. پنج استان اقدام به راهاندازي خون اشعه ديده كردهاند كه اين مبحث در استانهاي تهران و مشهد به بهرهبرداري رسيده است. همچنين در استان تهران سالانه حدود 50 هزار واحد خون براي بيماران تالاسمي پايتخت توزيع ميشود.
مشاركت ناچيز زنان ايراني در اهداي خون
وي با ابراز تاسف از مشاركت كم زنان ايراني در اهداي خون، ادامه داد: در تهران مشاركت زنان در اهداي خون 5.6 درصد است كه رقم بسيار پاييني است. زنان استانهاي كردستان، لرستان، كرمانشاه، ايلام و خراسانشمالي از نظر اهداي خون نسبت به ديگر استانهاي كشور برتر هستند، اما ميزان اهداي خون زنان در اين استانها نيز پايين است و به حدود 12 درصد ميرسد. كاري تحقيقاتي در جهت بررسي علل پايين بودن ميزان اهداي خون در زنان كشور در دست انجام است اما در روزهاي عاشورا و تاسوعا و همچنين شبهاي قدر، بسيار مشاهده ميكنيم كه زنان همراه همسران خود، براي اهداي خود مراجعه ميكنند.
وي به اقدام انتقال خون كشور در زمينه توزيع كيسههاي فيلتردار براي بيماران تالاسمي، اشاره كرد و ادامه داد: اين موضوع در دنيا كمنظير است. به منظور تهيه خون كم لوكوسيت كيسههاي فيلتردار از سال 87 مورد استفاده قرار گرفته است. همچنين كيسههاي خون اطفال نيز از سال 88 در تهران مورد استفاده قرار گرفته است.
افزايش فضاهاي خونگيري در تهران از 14 به 22 واحد
حاجيبيگي به دستاوردهاي انتقال خون طي دولت نهم و دهم اشاره كرد و افزود: طي اين سالها دستيابي به اهداي خون 100 درصد داوطلبانه در كشور فراهم شده است. همچنين طي سالهاي اخير بهينهسازي فضاهاي خونگيري و افزايش فضاهاي خونگيري از 14 واحد به 22 واحد را داشتهايم؛ چرا كه يكي از شاخصهاي مهم، دسترسي راحت مردم جهت اهداي خون است. راهاندازي برنامه نرمافزار رايانهاي در انتقال خون استان تهران از ديگر دستاوردهايي است كه محقق شده است. همچنين بكارگيري دستگاه هموكيو به منظور اندازهگيري هموگلوبين اهداكنندگان طي اين سالها محقق شده است.
حاجيبيگي به انجام آزمايشهاي مختلف بر روي خونهاي اهدايي اشاره كرد و گفت: انتقال خون استان تهران همواره در جشنواره شهيد رجايي به عنوان دستگاه برتر در خدمترساني و تكريم ارباب رجوع، شناخته ميشود. روزانه به طور متوسط حدود دو هزار نفر براي اهداي خون در تهران مراجعه ميكنند كه از اين تعداد حدود 15 تا 18 درصد به صورت موقت يا دائم، از اهداي خون معاف ميشوند.
افتتاح رسمي مركز اصلي انتقال خون استان تهران؛ به زودي
وي از افتتاح رسمي مركز اصلي انتقال خون استان تهران واقع در خيابان وصال شيرازي، در بيست و پنجم خرداد و همزمان با روز تقدير از اهداكنندگان خون خبر داد و گفت: همچنين طي امسال افتتاح مركز انتقال خون ابوذر در جنوب تهران، مركز كوثر در سعادتآباد و واحد انتقال خون تجريش را خواهيم داشت.
«هر اهدا كننده خون يك قهرمان است»
حاجيبيگي به شعار انتخاب شده براي روز جهاني تقدير از اهداكنندگان خون، اشاره كرد و گفت: امسال به دليل نزديكي روز تقدير از اهداكنندگان خون به مسابقات المپيك، شعار هر اهداكننده خون، يك قهرمان است، در نظر گرفته شده است. البته انتقال خون تهران مشاركت ورزشكاران را براي اهداي خون در برنامه دارد. همچنين تفاهمنامهاي در اين زمينه با سازمان تربيتبدني منعقد شده است.
اهداي خون ترسي ندارد و پروسهاي كاملا استريل است
وي سن اهداي خون را 17 سال تمام و پايان آن را 65 سال تمام عنوان كرد و گفت: مردان ميتوانند سالانه چهار مرتبه و زنان ميتوانند سه مرتبه اهداي خون داشته باشند. اهداي خون هيچ ترسي ندارد و پروسهاي كاملا استريل است. براي اهداي خون، مشاوره و معاينه پزشكي انجام ميشود. هموگلوبين خون فرد نيز كنترل ميشود. در مجموع قبل از اهداي خون معاينات لازم از فرد به عمل ميآيد.
حاجيبيگي به فرهنگسازي براي اهداي خون تاكيد كرد و گفت: در كتب درسي مقطع راهنمايي، يك صفحه به انتقال خون اختصاص داده شده است كه در بحث فرهنگسازي ميتواند بسيار موثر باشد. در فرهنگسازي اهداي خون در جوانان موفق بودهايم، به طوري كه بيشترين سن اهداي خون در تهران 25 تا 35 سال است كه اين سنين بيش از 30 تا 35 درصد مجموعه اهداكنندگان خون را تشكيل ميدهند.
بودجه ناچيز و كمكهاي دولت، استانداري و شهرداري
وي بودجه اختصاص داده شده به انتقال خون استان تهران را پاسخگوي نيازها و تجهيزات ندانست و گفت: البته امسال و سال گذشته كمكهاي بسيار خوبي را از دولت و استانداري دريافت كرديم. تجهيزات انتقال خون بسيار گران است. اما با كمكهاي دولت و استانداري، انتقال خون استان تهران از نظر تجهيزات مشكلي ندارد. شهرداري نيز از نظر توسعه مراكز اهداي خون بسيار به ما كمك كرد.
كمبود 300 نيرو؛ مهمترين معضل انتقال خون استان تهران
حاجيبيگي كمبود نيرو را از مهمترين معضلات انتقال خون استان تهران عنوان كرد و گفت: انتقال خون در تهران سال 53 افتتاح شد و در سال 58 شروع به استخدام كرد. اكنون نيز نيروهاي انتقال خون استان تهران در حال بازنشسته شدن هستند و به نيروهاي جايگزين نياز است. پاسخگويي به نيازهاي خوني در استان تهران بسيار سخت است. كار در انتقال خون شبانه روزي است. بر اين اساس پرسنل انتقال خون تهران ناچار به اضافه كاريهاي اجباري هستند. در حال حاضر براي واحدهاي انتقال خون در شهر قدس، اسلامشهر، شهريار و رباط كريم با كمبود نيرو مواجه هستيم. بر اين اساس برخي از اين مراكز ناچار بايد يك روز در ميان فعال باشند.
وي افزود: مجوز استخدام نداريم. از نظر نيروي انساني بايد به انتقال خون استان تهران رسيدگي شود. مجوز استخدام 50 نيرو به انتقال خون استان تهران داده شد اما 50 نيرو پاسخگوي نياز انتقال خون استان نيست. انتقال خون استان تهران در حال حاضر به 300 نيرو نياز دارد تا بتواند به خوبي پاسخگوي مردم و همچنين نياز خوني بيمارستانهاي تهران باشد.
مديركل انتقال خون استان تهران همچنين گفت: در تهران از هر 100 نفر، 33 نفر داراي گروه خوني O مثبت، 28 نفر O مثبت، 21 نفر B مثبت و هفت نفر AB مثبت هستند. در مجموع 11 درصد مردان تهران گروه خوني منفي دارند كه در اين ميان ميزان گروه خوني AB منفي حتي كمتر از يك درصد است.
انتهاي پيام
نظرات