سفير پيشين ايران در بحرين گفت: بحران بحرين به دليل حمايت عربستان و شوراي همكاري خليجفارس از نخستوزير اين كشور به وجود آمد و امروز تنها راه خروج از اين تنشها بازگشت به مذاكرات است.
به گزارش خبرنگار سرويس بيداري اسلامي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمد فرازمند، سفير پيشين ايران در منامه در مقالهاي كه در همايش ملي تحولات خاورميانه و نظم نوين منطقهاي ارائه كرد، با بيان اين كه تحولات بحرين و رفتارهاي دوگانه غرب ميان كشورهاي تحول يافته كاملا مشهود است، افزود: آنها بحرين را كاملا بايكوت خبري كردهاند و حتي اين امر نه تنها از جانب كشورهاي عربي بلكه در برخي مواقع شامل خود ما هم شده است.
او افزود: از آنجايي كه مردم بحرين اكثرا شيعه هستند، رسانههاي غربي تصوير درستي از آنها نشان نميدهند.
اين ديپلمات پيشين ايران افزود: آنها حدود 40 سال است كه از استقلال و حقوق مدني خود محروم هستند، اين درحالي است كه راه خروج از اين بحران كاملا روشن است ولي همين كشور كوچك محل تلاقي سياستهاي كشورهاي منطقهيي بوده و به همين دليل امكان پايان دادن به مسائل آن به راحتي فراهم نخواهد شد.
فرازمند با اشاره به اين كه پادشاه بحرين توافقنامهاي امضا كرد كه هرگز به آن پايبند نبود، عنوان كرد: بحران بحرين به دليل دخالت بازيگران منطقهيي فرصت حل شدن پيدا نكرد. بحرين همواره لنگرگاه خليجفارس بوده و قرار گرفتن در همسايگي عربستان و منطقه نفتخيز و شيعهنشين بودن نيز يكي از مهمترين اموري است كه هرگز اجازه نداده مردم اين كشور روي آرامش را به خود ببينند.
وي تاكيد كرد: يكي ديگر از مهمترين مسائلي كه به اين بحران دامن زده اين است كه بحرين مركز اول بانكداري و مالي خاورميانه بوده و ارتباطات عميق فرهنگياي بين جامعه بحرين و ايران وجود دارد. همچنين وجود تنوع بافت اجتماعي و برخورداري از معيارهاي مدني و شاخصههاي توسعه انساني موجب شده است كه كشورهاي خارجي به راحتي بتوانند به تنشهاي بحرين دامن بزنند.
سفير پيشين ايران در منامه ادامه داد: رويكرد غرب نيز عمدتا در چارچوب استراتژي آنها در خليجفارس بوده و تداوم حضور نظامي آنها در بحرين نيز به دليل حفظ و تامين امنيت مقر فرماندهي ناوگان پنجمشان است. همچنين آنها نميخواهند روابط استراتژيك بحرين با عربستان و مجموعه شوراي همكاري خليجفارس به مخاطره افتد و به همين دليل به حمايت از حاكميت آلخليفه پرداخته و تلاش ميكنند نفوذ ايران در اين كشورها محدود كنند.
او ادامه داد: كشورهاي غربي تلاش ميكنند با مطرح كردن اصلاحات محدود اوضاع بحرين را آرام كنند تا منافعشان در اين كشور به خطر نيفتد. اين در حالي است كه ايران از طريق سازو كارهاي اجتماعي، ديني و فرهنگي در سطح غيررسمي ميتواند در نقش مهمي در اين كشور داشته باشد، ولي عربستان از طريق سازوكار شوراي همكاري، نيروهاي سپر جزيره، كمكهاي مالي و امنيتي، تمام تلاش خود را براي گسترش و نفوذ در سطح رسمي اين كشور انجام ميدهد و حتي بر تصميمات دولت بحرين نيز تاثير مستقيمي دارد و در صورت لزوم به جاي دولت اين كشور تصميم ميگيرد.
فرازمند در پايان اظهار كرد: چهاردهم فوريه 2011 دهمين سالگرد رفراندوم اصلاحات ناكام ملكحمد بود و جوانان در فضاي مجازي اطلاعرساني كردند كه به نشانه اعتراض به اصلاحات انجام نشده در ميدان لولو جمع خواهند شد، همچنين آنها خواستار استعفاي نخستوزير شدند ولي عربستان و شوراي همكاري خليجفارس از او پشتيباني كردند و امروز بحرين با چنين بحراني مواجه شده كه به عقيده من تنها راه حل آن بازگشت مذاكرات است.
انتهاي پيام
نظرات