پژوهشگراني از دانشگاه رايس در حال استفاده از نانولولههاي کربني به عنوان مولفه اساسي يک قطبشدهنده تراهرتزي قوي هستند که بتواند در ساخت افزارههاي جديد مخابراتي و امنيتي، حسگرها و سيستمهاي تصويربرداري پزشکي غيرجراحي و نيز مطالعات بنيادي سيستمهاي ماده چگال کم - بعدي تسريع ايجاد کند.
به گزارش سرويس فناوري ايسنا، اين قطبشدهنده که توسط آزمايشگاه «جونيکايرو کونو» از دانشگاه رايس ساخته شده است، موثرترين مورد گزارش شده است و به طور انتخابي اجازه عبور صد درصدي يا عدم عبور 99.9 درصدي يک موج تراهرتز را بسته به قطبش آن ميدهد. اين قطبشدهنده پهنباند با امواجي در بازه نيم تا 2.2 سر وکار دارد، بازهاي که از بازه مربوط به قطبشدهندههاي تجاري که متشکل از توريهاي شکننده پيچيده شده در سيمهاي تنگستني يا طلايي هستند، بسيار فراتر ميرود.
«کونو» ميگويد: فناوريهايي که از نواحي نوري و الکتريکي طيف الکترومغناطيسي استفاده ميکنند براي مثال فناوريهاي موجود در ليزرها يا تلسکوپها از يک سمت و رايانههاي و ميکروموجها از سمت ديگر، کاملا تکامليافته و مرسوم هستند؛ ولي تا سالهاي اخير، بازه تراهرتز در اين بين بسيار کم مورد کاوش قرار گرفته است.
«کونو» ميافزايد: ما آشکارسازها و گسيلندههاي خوب تراهرتزي داريم، ولي نياز به روشي براي دستکاري نور در اين بازه وجود دارد. کار ما در طبقهبندي دستکاري حالت قطبش - يعني جهت ميدان الکتريکي- تابش تراهرتز قرار گرفته است.
امواج تراهرتز در ترکيب با طيفسنجي، ميتواند براي خواندن چيزي که «کونو» آن را «اثرانگشتهاي طيفي در بازه تراهرتز» مينامد، استفاده ميشوند.
او اظهار ميكند كه آنها ميتوانند، براي نمونه، در يک دستگاه امنيتي جهت شناسايي علامتهاي شيميايي مواد انفجاري خاص مفيد باشند.
«کونو» توضيح ميدهد: هنگامي که قطبش موج تراهرتز عمود بر نانولولهها باشد، آن گاه هيچ جذبي رخ نميدهد، ولي هنگامي که قطبش موازي نانولولهها باشد، آن گاه ضخامت جهت از بين بردن کامل عبور کافي نيست و هنوز هم 30 تا 50 درصد است.
او ادامه داد: بايد قطبشدهنده را ضخيمتر کرد. قطبشدهنده فعلي داراي سه لايه از نانولولههاي همراستا روي ياقوت است که براي جذب موثر تمام تابش تراهرتز فرودي کافي است.
اين پژوهشگران، جزئيات نتايج کار تحقيقاتي خود را در مجله «Nano Letters» منتشر کردهاند.
انتهاي پيام
نظرات