ديرينهشناسان با بررسي فسيل اسبها دريافتهاند رابطه مستقيمي ميان كوچك شدن اندازه پستانداران و افزايش گرماي زمين وجود دارد.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محققان دانشگاه فلوريدا و نبراسكا براي بررسي آثار تغييرات دمايي بر پستانداران، روند تكامل اسبها از 65 ميليون سال قبل را با استفاده از فسيل اين حيوانات مورد تجزيه و تحليل قرار دادند.
به گفته دكتر «جاناتان بلاچ» از محققان موزه تاريخ طبيعي فلوريدا، با گرمتر شدن دماي زمين، اندازه پستانداران نيز كوچكتر مي شود و بالعكس با سرد شدن دما اندازه پستانداران بزرگتر ميشود.
اندازه اسبهاي اوليه حدودا به اندازه يك سگ كوچك بوده است و پس از نخستين پيدايش، اندازه اين حيوان كوچكتر شده بود و در مقطعي با سرد شدن هوا اندازه اين حيوانات بطور چشمگيري افزايش پيدا كرد.
محققان پيش از اين دريافته بودند كه اندازه پستانداران در زمان گرم بودن هوا كوچك بوده است؛ اما مشخص نشده بود كه تغيير اندازه پستانداران ارتباط مستقيمي با سرد شدن و گرم شدن هوا دارد.
اولين گونه اسب شناخته شده موسوم به Sifruhippus در دوره پالئوسن-الئوسن ميزيسته است. در اين دوره پديده گرم شدن زمين 175 هزار سال بطول انجاميد كه درپي آن با افزايش دي اكسيد كربن، دما هوا بين 10 تا 20 درجه افزايش يافت.
بررسي فسيلهاي جمعآوري شده از منطقه Wyoming's Bighorn نشان ميدهد، در روند تكاملي اسبهاي Sifruhippus و در طول يك دوره 130 هزار ساله، وزن حيوان از 5.44 كيلوگرم به 3.85 كيلوگرم در اندازه يك گربه خانگي كاهش يافته است، اما در طول 45 هزار سال بعد و با سرد شدن هوا وزن حيوان به 6.8 كيلوگرم افزايش يافت.
نتايج تحقيقات همچنين نشان ميدهد، در اثر تغييرات دمايي و گرم شدن هوا يك سوم پستانداران كوچكتر از اندازه اصلي خود شده اند.
دكتر «راس سكورد» از محققان دانشگاه نبراسكا تأكيد ميكند: اين تحقيقات وقوع تغييرات دمايي در منطقه Wyoming را نشان مي دهد و بزرگترين ركوردي است كه در خصوص تغييرات دمايي در نقطهاي از جهان به ثبت رسيده است و نتايج اين يافته اين سوال را مطرح ميكند كه تغييرات دمايي چه آثاري بر حيوانات در آينده خواهد داشت.
همچنان ترديدهايي نسبت به اين موضوع وجود دارد كه آيا گرم شدن هوا طي چند دهه اخير مانند دوره پالئوسن-الئوسن بر اندازه پستانداران در آينده تأثير مشابهي خواهد گذاشت.
انتهاي پيام
نظرات