رييس شوراي اسلامي شهر تهران با بيان اينكه اختلافي ميان شوراي شهر و سازمان ميراث فرهنگي در موضوع حفظ بناهاي تاريخي شهر وجود ندارد، مشكل اصلي در اين زمينه را آراي ديوان عدالت اداري در خصوص حذف بناهاي تاريخي شهر از فهرست آثار ملي دانست.
مهدي چمران در گفتوگو با خبرنگار«شهري» خبرگزاري دانشجويان (ايسنا)، در اين باره اظهاركرد: در حال حاضر برخي بناهاي تاريخي شهر در فهرست آثار ملي سازمان ميراث فرهنگي ثبت ميشود و كسي نسبت به خريد ملك و تعمير آن اقدام نميكند.
وي ادامه داد: در نهايت اين روند به راي ديوان عدالت اداري خواهد رسيد كه بر اساس آن، يك بناي تاريخي از فهرست آثار ملي حذف ميشود و پس از آن، ملك به سرعت تخريب ميشود.
چمران با بيان اينكه شهرداري براي املاكي كه توسط سازمان ميراث فرهنگي به ثبت رسيده باشد، پروانه تخريب صادر نميكند، در عين حال خاطرنشان كرد: ممكن است مواردي وجود داشته باشد كه شهرداريهاي مناطق به دليل بيتوجهي پروانهاي براي ملك به ثبت رسيده در فهرست آثار ملي صادر كرده باشند، اما رويه اصلي اين است كه سازمان ميراث فرهنگي فهرست املاك به ثبت رسيده را در اختيار شهرداري قرار دهد تا چنين مواردي پيش نيايد.
رييس شوراي اسلامي شهر تهران در ادامه تاكيد كرد: سازمان ميراث فرهنگي قانون دارد و ميتواند با استفاده از اين قانون از تخريب بناهاي به ثبت رسيده جلوگيري كند.
چمران با بيان اينكه ترميم و نگهداري بناهاي تاريخي شهر تهران براي مردم صرف نميكند، يادآور شد: اين موضوع بودجه هنگفتي نياز دارد كه شهرداريها نيز، چنين اعتباري در اختيار ندارند.
وي در خاتمه، با بيان اينكه راه حل اساسي حفظ بناهاي تاريخي، تامين اعتبار براي ترميم و نگهداري آنهاست، يادآور شد: اين امر از عهده شهرداريها خارج است و بايد در اين باره چارهاي ديگر انديشيد.
هشدار مسجد جامعي نسبت به روند تخريب ميراث تاريخي شهر تهران
براساس گزارش ايسنا، احمد مسجدجامعي پيش از اين در نامهاي به رييس شوراي شهر تهران نسبت به تخريب گسترده ميراث تاريخي شهر هشدار داد و ارائه گزارشي را از سوي شهرداري تهران و سازمان ميراث فرهنگي با قيد فوريت خواست.
در نامه اين عضو شوراي شهر تهران آمده است: طبق آخرين اعلام نظر سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، محدوده تاريخي شهر تهران در حدود 2250 هكتار است كه در قلمرو حصار ناصري ديده شده است هرچند بافت تاريخي محدود به دارالخلافه نيست، بلكه بهطور مشخص مناطق 12 ،11 ،10 ،7 و 20 را ميتوان بهعنوان مناطق تاريخي در نظر گرفت. در طرح جامع شهر تهران نيز گستره وسيعتري بهعنوان پهنه تاريخي شهر مشخص شده است.
براساس اعلام مديريت پايگاه بافت تاريخي تهران، تعداد 2400 اثر واجد ارزش تاريخي در تهران شناسايي شده است كه از آن تعداد، تنها حدود 300 اثر به ثبت ملي رسيده است، در حالي كه اين آمار نشان از عدم كفايت اقدامات صورتگرفته بهمنظور زمينهسازي براي حفاظت از آثار تاريخي است، از ميان همين آثار واجد شرايط صدها و بنا بر برخي گزارشهاي غيررسمي حدود 800 اثر در سالهاي اخير تخريب شده است. علاوه بر اين، اخيرا شاهد موجي از تخريب در همان محدوده بناهاي ثبتشده تاريخي هستيم. سراي دلگشا، خانه زند و مدرسه تقويپيشگان و بهعنوان آخرين نمونه، ساختمان صداقت بوده است و مجموعه اتحاديه و ساختمان سينگر نيز در معرض تخريب قرار دارند و به عبارتي، در مدتي كوتاه بيش از 30 درصد از آثار موجود از بين رفته است.
مسجدجامعي همچنين بيان كرده است: بخش عمدهاي از آثار باقيمانده، ساختمان امامزادهها، مساجد، حسينيهها، موزهها، ميادين، فضاهاي عمومي و سفارتخانههاي خارجي است كه تا كنون كم و بيش از آسيب تخريب مصون مانده است.
او به مصوبههاي پيشين شوراي شهر اشاره و يادآوري كرده است: بهمنظور سرعت بخشيدن به روند صيانت و حفاظت از اين آثار، در سومين دوره شوراي اسلامي شهر تهران اعتباري بهمنظور كمك به سازمان ميراث فرهنگي پيشبيني شد تا اقدامات لازم بهمنظور ثبت ساير بناها سرعت گيرد.
اين عضو شوراي شهر در پايان نامه خود با اشاره به اتفاقات تخريبي اخير در بناهاي ثبتشده و شاخص كه عمدتا با مجوز صورت ميگيرد، خواستار ارائه گزارش اقدامات در جهت صيانت از آثار تاريخي و فرهنگي تهران توسط سازمان ميراث فرهنگي و شهرداري تهران با قيد فوريت شده است.
انتهاي پيام
نظرات