دكتر فيروز نادري، دانشمند و مدير ايراني آژانس فضايي امريكا(ناسا) به مديريت اکتشافات منظومه شمسي مرکز اکتشافات روباتيک ناسا (JPL) منصوب شد.
به گزارش سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، فيروز نادري كه در حال حاضر مدير فرمولاسيون پروژه ها و استراتژي JPL است از نيمه ماه آگوست جاي خود را به جاکوب ونزول خواهد داد و در سمت جديد فعاليت خواهد كرد.
وي در سمت جديد خود بر تمام ماموريتهاي اكتشافي روباتيك در حال اجرا مانند کاسيني در اطراف زحل و داون (سپيده دم) ماموريت اکتشافي سيارک وستا و همچنين ماموريتهاي آتي JPL مانند جونو به مقصد مشتري و گريل به مقصد ماه نظارت خواهد کرد. وي در عين حال مسووليت فعاليت هاي JPL در حمايت از پروازهاي سرنشين دار آينده ناسا را عهدهدار خواهد بود.
چارلز الاچي، رييس JPL در معرفي نادري براي سمت جديد گفت: «فيروز، سرمايه اي بيمانند از تجربه را به مديريت پروژه، برنامه و سازمان خواهد آورد که در کنار تجربه بخش مديريتي ناسا به کمک ما مي آيد. در گذشته هرگاه مشكلي سازماني داشتم، فيروز يكي از نخستين كساني بود که به او مراجعه مي کردم. 15 سال پيش از او خواستم تا برنامه سرمنشا (Origins) را شکل دهد. برنامه اي که از نظر فني ما را در جايگاه رهبري قرار داد و هنوز هم شاهد ثمرات آن هستيم. در سال 2000 در دوره اي بحراني در حيات برنامه اکتشاف مريخ، ناسا او را به عنوان مدير اين برنامه انتخاب کرد و او کمک کرد تا اين برنامه به موفقيتي خيره کننده براي JPL و ناسا بدل شود.
شش سال پيش دوباره به سراغ او رفتم و از او خواستم تا پست جديدي به نام مدير فرمولاسيون را تعريف کند و او چارچوبي طراحي کرد که براي سال هاي پيش رو به کمک JPL خواهد آمد. چالش فعلي پيش روي ما اين است که ماموريتهاي سيارهيي و منظومه شمسي را خلاقانه تر، ارزان تر و با دستاوردهاي علمي فراوان طراحي و اداره کنيم.
به فيروز نياز دارم تا گروهي از افراد برجسته را هدايت کند تا مطمئن شويم JPL به رهبري جهاني خود در اکتشافات منظومه شمسي ادامه خواهد داد.»
اين دانشمند برجسته ايراني هم با استقبال از مسووليت حساس تازه خود گفته است: «ابتداي دهه پيش نوبت مريخ بود و اينک نوبت بقيه منظومه شمسي است. از چالش جديد هيجان زده ام . JPL رهبر اکتشافات منظومه شمسي است و من قصد دارم اين وضع را در مقابل چالش هاي جديد و رقابت با ديگر سازمان هاي خوب اين حوزه، حفظ کنم.»
دكتر فيروز نادري كه در حال حاضر به عنوان يكي از مديران ارشد سازمان فضايي ناسا، نقشي كليدي در تعيين راهبردها و نظارت بر كل طرحها و ماموريتهاي يكي از مهمترين مراكز فضايي اين سازمان بر عهده دارد، در سال 1325 در شيراز متولد شده و تحصيلات ابتدايي و متوسطهاش را در شيراز و تهران گذرانده است.
وي در سال 1964 به آمريكا رفته و تحصيلات كارشناسي خود را در دانشگاه ايالتي آيوا و كارشناسي ارشد و دكتري مهندسي الكترونيك را در دانشگاه كاليفرنياي جنوبي پشت سرگذاشته است.
دكتر نادري، پس از پايان تحصيل به كشور بازگشت و مدتي در مركز «سنجش از دور ايران» فعاليت كرد.
وي از حدود 32 سال پيش همكاري خود را با ناسا آغاز كرد و در اين مدت مشاغل فني و مديريتي متعددي را در زمينه ماهوارههاي مخابراتي متحرك، رادارهاي سنجش از دور، رصدخانههاي تحقيقاتي اختر فيزيك و اكتشاف مريخ و ساير اجرام منظومه شمسي برعهده داشت.
دكتر نادري، فروردين ماه 1379 در شرايطي كه چندين ماموريت متوالي ناسا در پرتاب فضاپيما به سوي مريخ با شكست مواجه شده بود، به مديريت برنامههاي اكتشافات مريخ منصوب شد و توانست طي حدود چهار سال، سه ماموريت مهم از جمله پرتاب دو كاوشگر مريخنورد «روح» و «فرصت» را با موفقيت اجرا كند.
به گزارش ايسنا، اين دانشمند ايراني در پي اين موفقيت درخشان در اسفند ماه 1383 به سمت معاون و مدير ارشد برنامهريزي مركز JPL (آزمايشگاه پيشرانش جت) - از مهمترين مراكز فضايي ناسا - منصوب شده و در سمت جديد به عنوان مسئول طراحي برنامهها و راهبردهاي مركز، تجاربش در ماموريتهاي مريخ را در مطالعه ساير بخشهاي جهان از زمين تا كهكشانهاي دور به كار بست.
وي همچنين مسئوليت طراحي چشمانداز راهبردي پنج تا 20 ساله JPL را برعهده داشته است.
دكتر نادري طي بيش از سه دهه همكاري مستمر با ناسا به دليل عملكرد درخشان علمي و مديريتي به دريافت عاليترين نشان علمي اين سازمان (the Distinguished Service Medal) و نشانهاي متعدد ديگر از جمله نشان فنآوري فضايي Hall of Fame، جايزه Aviation Week 2004 Aerospace، نشان افتخار جزيره اليس (Ellis Island) سال 2005 - به دليل همكاريهاي گسترده علمي كه به غنيتر شدن فهم جامعه منجر شده - و همچنين جايزه ويليام راندولف لولاک دوم انجمن فضانوردي آمريكا نايل شده است.
انتهاي پيام
نظرات