• شنبه / ۲۷ آذر ۱۳۸۹ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: مجلس
  • کد خبر: 8909-15432.169546

/برنامه‌ريزي در نگاه رهبر معظم انقلاب/‌8/ حفظ محيط زيست يك مساله حياتي است

ما به تجربه دريافته‌ايم كه وقتي موضوعي مربوط به يك منطقه در هيات دولت مطرح مي‌شود، اگر مسوول منطقه يا استاندارد در آنجا حضور پيدا كند و مشكلات منطقه را بيان كند، خود آقايان وزرا به شوق مي‌آيند كه كارهايي را به علاوه‌ي برنامه‌هاي معموليشان انجام بدهند."

به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)،‌ اين بخشي از بيانات رهبر معظم انقلاب است كه در كتاب "برنامه‌ريزي فضايي، توسعه منطقه‌اي و محيط زيست" منتشر شده‌ است. بخشي‌هايي از اين بيانات در روزهاي گذشته منتشر شد. در ادامه بخش ديگري از آن ارائه مي‌شود.

*برطرف كردن معضلات شهر و روستا*

« سالم سازي محيط زيست، حفظ اصالت اسلامي و ملي در ساخت و سازها، استقرار بخشيدن به جو اسلامي و فرهنگي سالم، پرداختن به نيازهاي فوري‌تر در عين اهتمام به كارهاي زيربنايي، اولويت‌ دادن به مناطق مستضعف نشين، تاثيرناپذيري از نفوذ ثروتمندان و جاذبه‌ي ثروت، رعايت دقيق قوانين و عدم تخطي از آن با حيله‌هاي شبه قانوني، رعايت ويژه محرومان، آلوده نشدن به اسراف و هدر ندادن بيت الملال با تجملات زائد و سفرها و مراسم غيرلازم، و در يك كلام رعايت تقوا و تدبير و پشتكار و بهره‌گيري از دانش و تجربه مواد عمده‌ي توصيه‌ي نخست اين جانب است.

*توجه به محيط زيست*

در اسلام، جامع‌ترين ديدگاه و صحيح‌ترين شيوه‌ي تعامل با طبيعت و محيط زيست بيان گرديده است.

*نگاه اسلام به طبيعت و محيط*

نگاه اسلام به طبيعت و محيط ـ اعم از جاندار و بي‌جان‌ـ عاطفي، اخلاقي، معنوي و هدايت گرانه است و برخورداري از مواهب طبيعي نيز بر پايه اصولي متين، عادلانه، حكيمانه، متوازن و سازنده استوار شده است. هدف متعالي اسلام برخوردار ساختن همه‌ نسل‌ها از نعمت‌هاي الهي و ايجاد جامعه سالم و بدور از فاصله‌ي طبقاتي و مستعد براي رشد و شكوفايي است و الزامات شرعي براي حفظ تعادل و توازن در استفاده از مواهب طبيعي با پرهيز از زياده روي و مقيد به عدم اضرار به غير فراهم آورده است.

*حفظ محيط زيست*

براي ما مساله محيط زيست يا حفظ منابع طبيعي، مساله‌اي تجملاتي و درجه‌ي دو نيست، يك مساله حياتي است. در تلاش ما براي توسعه كشور، اولويت بايد در اين بخش باشد. تكيه هم بايد روي اين بخش باشد . حتي گرايش به صنعت بايد با توجه به اين بخش باشد تا كشور بتواند استفاده كند، تا ما كه كشوري هستيم به طور طبيعي از طبيعت خوب و مناسب برخوردار ـ به هر حال امكانات اقليمي هست و آنچه تخريب شده است، به دست بشر تخريب شده است ـ بتوانيم از اين امكانات استفاده كرده و آنها را زياد كنيم و نگذاريم آن منابع از بين برود.

يك مساله مهم، حفظ سرمايه‌هاي ملي است. بعضي از دوستان حالا به اين ساخت و سازها و توسعه‌ي شهرهاي بزرگ و به خصوص تهران اشاره كردند. نگذاريد اين سرمايه‌هاي ملي را اين طوري ضايع كنند.

*علل تخريب محيط زيست*

تخريب محيط زيست معلول نابرابري‌هاي اجتماعي و استفاده غلط از طبيعت و يكي از عوامل تضييع حقوق انسان‌هاست. متاسفانه در جهان امروز اقليتي مرفه و ثروتمند از همه‌ي امكانات ومواهب طبيعي و سالم بهره‌برداري مي‌كنند و اكثريت ملت‌ها محكوم به زندگي در شرايط محيط آلوده و غير بهداشتي و تن دادن به عوارض سوء و انواع بيماري‌ها و پذيرفتن بلا و مصيبت و مرگ و ميراند.

*برنامه‌ريزي براي محيط زيست*

ما بايد بتوانيم با برنامه‌ريزي‌هاي دقيق، با مديريت قوي و با اصرار و جديت در كار، خودمان را از تضييع خسارت بار منابع حياتي و طبيعي ـ مانند درخت و آب و خاك ـ نجات دهيم. البته كارهاي بسيار خوبي شده است اما اين كارها را بايد به طور جدي دنبال كنيم.

*ضرورت آگاهي رساني عمومي*

شيوه‌هاي ناصحيح و غير عادلانه درتعامل با طبيعت و آلوده ساختن محيط زيست در كشورمان نشان دهنده فقدان آگاهي‌هاي زيست محيطي و ضعف ساز و كارهاي قانوني در صيانت از محيط زيست و جلوگيري از آلوده ساختن آن است.

براي از بين بردن اين نقيصه‌ي بزرگ و اساسي بايد آگاهي افراد نسبت به مسائل زيست محيطي افزايش يابد و مديريت‌هاي كلان در ايجاد ساختار مناسب همراه با الزامات قانوني براي رعايت حقوق عمومي تلاش كنند و انگيزه‌ها و حساسيت‌ها را براي مقابله با آلاينده‌ها بالا ببرند.

شايسته است مسوولان محترم براي ارتقاي سطح آگاهي و حساسيت عمومي در رابطه با محيط زيست تلاش و خلاهاي قانوني را پر كنند و دستگاه‌هاي مسوول با دقت نسبت به اجراي قوانين مراقبت نمايند و با متخلفان به طور قاطع برخورد كنند و قوه قضاييه با ساز و كار مناسب به تخلفات زيست محيطي رسيدگي كنند.

*مسووليت دولت در حفظ سرمايه‌هاي ملي*

اين دولت به طور جدي مسوول است. هم وزارت مسكن، هم وزارت كشاورزي ـ كه منابع طبيعي را دراختيار دارد ـ هم بقيه‌ي دستگاه‌ها و هم از جمله وزارت كشور و شهرداري‌ها. نبايد بگذاريد اين اتفاق بيافتد، دارد همه جا اتفاق مي‌افتد. انسان در شهرهاي مختلف مي‌بيند. تهران كه جلوي چشم ماست و من به طور متوالي مي‌بينيم بعضي جاهاي ديگر هم كه رفته‌ايم، همين طور است. نگذاريد اين سرمايه‌هاي ملي را اين طوري ضايع كنند.»

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha