نشست نخبگان و برجستگان علمي كشور براي بررسي انديشههاي راهبردي چهارشنبه شب در محضر حضرت آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با توجه به تاكيدات مقام معظم رهبري براي برگزاري جلساتي با حضور انديشمندان و متفكران جهت بررسي و تبادل نظر نسبت به موضوعات اساسي كشور، نشست الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت براي بررسي انديشههاي راهبردي برگزار شد.
آنچه در پي ميآيد يادداشتي از دكتر صادق واعظ زاده، استاد دانشگاه و عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي درباره چگونگي برگزاري اين نشست است كه پايگاه اطلاعرساني حضرت آيتالله خامنهاي آن را منتشر كرده است.
فلسفهي تشكيل «نشست انديشههاي راهبردي»
نظام جمهوري اسلامي يك نظام حكيمانه است و بر اساس ديدگاهي حكمي و ساختاري عقلاني شكل گرفته است. به همين خاطر همواره بايد مسير پيشرفت كشور در اين نظام و تصميمسازيهاي اساسي آن را با مشاركت گستردهي علما و نخبگان انجام داد و به پيش برد. اين ديدگاه همسنخ و متناسب است با روح و جان اين نظام و در قانون اساسي نيز انعكاس دارد.
همچنين گفتمانهاي اساسي و حركتهاي فكري و نظري كشور را كه مبناي اقدامهاي مهم و زيربنايي براي پيشرفت است، بايد با انديشهورزي و ابراز نظر شخصيتهاي علمي، اساتيد و علما شكل داد. بايد تصميمهاي مهم كشور را در حلقههاي علمي سامان داد تا بر اساس آنها مسئولان كشور تصميمهاي اساسي را اتخاذ كنند.
دبيرخانهي نشست در تماس با برخي مراكز و شخصيتهاي علمي كشور و مشورت با صاحبنظران و نيز بررسي آثار، از بعضي شخصيتها خواسته تا كار منسجمي را روي اين موضوع انجام بدهند و حاصل آن را در اين نشست ارائه كنند.
كشور ما امروز از لحاظ تربيت نيروي انساني، توسعهي آموزش و بهويژه آموزش عالي و تعدد مراكز علمي و گسترش حوزههاي علميه و حضور نخبگان و فرهيختگان و فضلا و دانشمندان در بهترين موقعيت تاريخي خود قرار دارد. اين مزيت بزرگ اقتضا ميكند كه سازوكار بهرهگيري از نظرات اين گروه و بهويژه برجستگان آنان را در امور اساسي كشور به بهترين نحو سامان بدهيم تا انگيزه و حضور و مشاركت بسيار بيشتر آنان را در اين امور شاهد باشيم. تنها با اين شيوه ميتوان از ذخيرهي نرمافزاري كشور استفادهي تمام و كمال نمود.
ابتكار رهبر انقلاب
با توجه به اين ضرورتها، نشست روز دهم آذر با عنوان «نشست انديشههاي راهبردي» در محضر رهبر معظم انقلاب اسلامي و با شركت جمعي از استادان، علما و صاحبنظران شكل گرفته است. اين نشست اگرچه مانند ديدارهاي ديگر ايشان كه در طول سال و با حضور جمعي از استادان و نخبگان يا هنرمندان برگزار ميشود، فضايي صميمي و معنوي دارد، اما مانند آنها نيست. اين نشست برنامهي ويژهاي دارد و بر اساس رهنمود ابتكاري رهبر فرزانهي انقلاب برنامهريزي و تدارك گرديد.
حدود ده ماه پيش در جلسهاي در محضر رهبر انقلاب حضور داشتم. ايشان ضرورت تشكيل اينگونه نشستها را مطرح فرمودند و اظهار داشتند كه جلساتي با حضور انديشمندان و متفكران براي بررسي و تبادل نظر نسبت به موضوعات اساسي كشور برگزار گردد. در پي آن، «دبيرخانهي نشست انديشههاي راهبردي» تشكيل شد و با اشراف و تعامل دفتر مقام معظم رهبري به انجام وظيفه پرداخت.
اولين ويژگي اين زنجيره نشستها، تخصصي و راهبردي بودن موضوع آنها است. نخستين موضوع اين سلسله نشستها عبارت بود از «الگوي اسلاميـايراني پيشرفت». اين يك موضوع راهبردي است كه بايد در مورد آن نظريهپردازي و تصميمسازي كرد تا در يك مدت معين تدوين گردد و چهارچوب و راهنماي برنامههاي ميانمدت و بلندمدت كشور قرار گيرد. اين نشست، مفهوم پيشرفت و همچنين ضرورت و مباني و ويژگيهاي الگوي اسلامي ـ ايراني پيشرفت و وجوه تمايز اساسي آن با مفهوم توسعه و الگوهاي شناخته شده و رايج را بررسي شد.
اعضاي جلسه را چگونه انتخاب كردهايد؟
ويژگي دوم اين نشست، تركيب شركتكنندگان آن است؛ استادان، علما و محققاني كه در زمينهي موضوع نشست تخصص دارند يا صاحبنظراني كه در اين باره تجارب و آگاهيهاي كاربردي دارند.
انتخاب اين افراد با بررسيهايي نسبتاً گسترده صورت گرفته است. علاوه بر تخصص و تجربه، تنوع ديدگاهها نيز يكي از شروط انتخاب افراد است. بنابراين سعي شده تا يك نوع تضارب افكار و آراء وجود داشته باشد تا گفتمانها و جريانهاي نظري يا كاربردي موجود در كشور نقد و ارزيابي شود و پيشنهادهايي ارائه گردد.
ويژگي سوم اين نشست برگزاري آن در محضر شخصيت اول نظام جمهوري اسلامي بود كه طبيعتاً آن را از همايشهاي معمول علمي ممتاز ميكند.
نحوهي برگزاري جلسه
با توجه به بررسي روشهاي متفاوت و رايج براي برگزاري گردهماييها و جلسات تخصصي و عمومي در سطح داخلي و بينالمللي، تصميم بر اين شد تا در اين نشست و پس از توضيحات دبير، ابتدا مقالاتي ارائه شود كه به همت برخي استادان دانشگاه و حوزه و صاحبنظران تهيه گرديده است. دبيرخانهي نشست در تماس با برخي مراكز و شخصيتهاي علمي كشور و مشورت با صاحبنظران و نيز بررسي آثار، از بعضي شخصيتها خواسته تا كار منسجمي را روي اين موضوع انجام بدهند و حاصل آن را در اين نشست ارائه كنند.
حدود ده ماه پيش در جلسهاي در محضر رهبر انقلاب حضور داشتم. ايشان ضرورت تشكيل اينگونه نشستها را مطرح فرمودند و اظهار داشتند كه جلساتي با حضور انديشمندان و متفكران براي بررسي و تبادل نظر نسبت به موضوعات اساسي كشور برگزار گردد.
پس از ارائهي اين مقالات، نوبت به بحث و تبادل نظر اعضاي نشست رسيد. در اين بخش، مدعوين ديدگاههاي خود را عنوان كردند. سپس رهبر انقلاب نقطهنظرات خود را بيان كردند.
پس از نشست
يكي از وظايف دبيرخانه، انتشار مجموعهي اسناد و مقالات و سخنان و ديدگاههاي مطرحشده در نشست «انديشههاي راهبردي» است. مقدمات اين كار از قبل آماده شده است. بهعلاوه اينكه بيانات رهبر انقلاب و احياناً بعضي مواردي كه مرتبط با محتواي نشست است، منتشر خواهد شد. مسلماً پيشنهادهاي قابل استفاده و حائز اهميت در نشست ارائه ميشود.
انتظار ميرود كه از محتواي مطالب اين نخستين نشست، در تهيه و تدوين الگوي اسلامي ـ ايراني پيشرفت به نحو شايستهاي استفاده شود. مباحث نشست بهطور طبيعي در حلقههاي فكري و در مراكز علمي كشور قابل بسط و پيگيري است.
هر يك از رسانههاي تخصصي و عمومي به فراخور سطح و نوع خود ميتوانند به اين مباحث دامن بزنند و فضاي آزادانديشي را گسترش دهند. همچنين و در حالت مطلوب، اين نشست براي نظريهپردازي در مجامع تخصصي زمينهسازي ميكند و گفتمانسازي در سطوح عموميتر را تسهيل خواهد كرد. البته قطعاً رهنمودهاي رهبري نيز چه در مورد جنبههاي نظري موضوع نشست و چه در پيگيري و تحقق اين امر، مغتنم و شايان توجه خواهد بود.
انتهاي پيام
نظرات