نمايندگان مجلس شوراي اسلامي درادامه بررسي جزئيات لايحه برنامه پنجم توسعه درنوبت عصر، مواد 6 تا 13 اين لايحه را مورد بررسي و تصويب قراردادند كه البته مواد 8 و 9 و 12 اين لايحه با راي نمايندگان مجلس حذف شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، مجلس در اولين روز بررسي جزئيات لايحه برنامه پنجم توسعه با بررسي سيزده ماده از فصل فرهنگ اسلامي و ايراني اين لايحه كار خود را به اتمام رساند.
مشروح مصوبات نوبت عصرصحن علني مجلس،به شرح ذيل است:
پديدآورندگان آثار برترعلمي،فرهنگي در زمينه سيره امام(ره) و رهبري نشان ملي دريافت ميكنند
نمايندگان مجلس مصوب كردند، براي تشويق پديدآورندگان آثار برتر علمي، فرهنگي، هنري و ادبي در زمينهي سيرهي عملي امام خميني (ره) و مقام معظم رهبري « نشان ملي حضرت امام (ره) و رهبري» اعطا شود.
براساس مصوبه نوبت عصر مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان در ماده شش از لايحهي برنامهي پنجم توسعه، دولت به منظور زنده و نمايان نگاه داشتن انديشهي ديني و سياسي و سيرهي عملي حضرت امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري و برجسته كردن نقش آن به عنوان يك معيار اساسي در تدوين الگوي توسعهي اسلامي ـ ايراني و سياستگذاريها و برنامهها و تسري آن به مجموعهي اركان نظام، از انجام پژوهشها و مطالعات بنيادي و كاربردي در عرصه فرهنگسازي، آموزشي و تاسيس رشتههاي تخصصي لازم با تكيه بر علوم و فناوري و بهرهگيري مناسبي از ظرفيت دانشگاهها و موسسات پژوهشي و پاياننامههاي دورههاي تحصيلات تكميلي با موضوعاتي مرتبط با حضرت امام خميني(ره)، مقام معظم رهبري، انقلاب اسلامي، دفاع مقدس، ايثار و شهادت در داخل و خارج از كشور و تجهيز كتابخانههاي عمومي كشور و كتابخانههاي معتبر خارجي به آثار منتشر شده در اين زمينه در قوانين و بودجههاي سنواتي، حمايت مالي نمايد.
بر اساس اين مصوبه، براي تشويق پديدآورندگان آثار برتر علمي، فرهنگي، هنري و ادبي مرتبط و نيز چهرهها و شخصيتهاي انقلابي و عدالتخواه در سطح جهان بهويژه افرادي كه اقدامات موثر در جهت ترويج انديشهي امام خميني (ره) و مقام معظم رهبري انجام دهند با رعايت اصل 129 قانون اساسي، نشان ملي حضرت امام (ره) و رهبري اعطا ميشود.
به گزارش ايسنا، اين ماده كه با عنوان «دولت مجاز است» آغاز شده بود، با اخطار قانون اساسي كواكبيان نمايندهي سمنان مواجه شد كه وي بر اساس اصول 1، 5، 57 و 110 قانون اساسي، تمامي موارد فوقالذكر را به عنوان وظيفه و تكليف دانست و خواستار عبارت «مجاز است» شد كه پس از پيشنهاد اديانيراد، نمايندهي قائمشهر، اين عبارت حذف شد.
بر اساس ماده 7 نيز مصوب شد به منظور توسعهي انجمنها و قطبهاي علمي حوزوي، دانشگاهي و كرسيهاي نظريهپردازي، نقد و مناظره، دولت از توسعهي آموزشها و پژوهشهاي بنيادين كاربردي در حوزههاي دين و نشر فرهنگ و معارف اسلامي و گرايشهاي تخصصي مرتبط، حمايتهاي لازم را در ابعاد مالي و حقوقي به عمل آورد.
دولت مجاز است از تاسيس شهركهاي سينمايي، تلويزيوني و رسانهاي حمايت مالي و حقوقي كند
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در ادامه بررسي جزئيات لايحه برنامه پنجم، به دولت اجازه دادند تا به منظور افزايش سرانه بهرهمندي اقشار مختلف مردم از فضاهاي فرهنگي، هنري و ورزشي و ايجاد زيرساختهاي لازم براي توسعهي فعاليت فرهنگي و هنري، از تاسيس شهركهاي سينمايي، تلويزيوني ورسانههاي و اداره آنها حمايت مالي وحقوقي كند.
براساس تصويب ماده 10 لايحه برنامه پنجم، دولت ميتواند حداكثر 50 درصد هزينه تكميل مراكز فرهنگي، هنري، ديني و قرآني (داراي پيشرفت فيزيكي حداقل 50 درصد) بخش غيردولتي و همچنين احداث اماكن ورزشي همجوار و متعلق به مساجد و كانونهاي فرهنگي و ورزشي جوانان بسيج را، كه تكميل و بهرهبرداري از آنها براي استفاده عمومي ضروري است، بر اساس آيين نامه مصوب هيات وزيران به صورت كمك بلاعوض تامين كند.
همچنين در صورت تغيير كاربري اينگونه مراكز يا تغيير استفاده از عمومي به خصوصي، وجوه دولتي پرداخت شده به قيمت روز از دريافت كنندگان اين كمكها اخذ ميشود.
با تصويب مجلس به منظور مقابله با تهاجم فرهنگ بيگانه؛
دولت لايحه نظام جامع رسانهها را تا پايان سال اول برنامه تدوين ميكند
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي عصر امروز- يكشنبه - با تصويب ماده 11 لايحه برنامه پنجم كه به پيشنهاد كميسيون آموزش و تحقيقات مطرح شده بود، دولت را موظف كردند تا به منظور ساماندهي فضاي رسانهاي كشور، مقابله با تهاجم فرهنگي بيگانه و جرايم و ناهنجاريها در چارچوب سياست و ضوابط مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي، و فراهم آوردن زمينه بهرهبرداري حداكثري از ظرفيت رسانهاي، لايحه نظام جامع رسانهها را تا پايان سال اول برنامه با رويكرد تسهيل فعاليتهاي بخش غيردولتي تدوين كند.
دولت همچنين در اين راستا موظف است به ارتقاي آگاهي، دانش و مهارت همگاني، تقويت رسانههاي ماهوارهاي و اينترنتي همسو و مقابله با رسانههاي معارض خارجي بپردازد.
بر اين اساس دولت همچنين موظف است به پييشنهاد، وضع و اجراي سياستها و مقررات مورد نياز و ايجاد و تقويت ساز و كارهاي لازم براي ساماندهي، نظارت و پالايش محتواي ديداري، شنيداري و نوشتاري بر فضاي رسانهاي كشور اعم از رسانههاي مكتوب، ديداري، شنيداري، مجازي و شبكههاي ارتباطي غيرمكالماتي، شبكههاي ماهوارهاي و سامانههاي مخابراتي به شوراي عالي انقلاب فرهنگي اقدام كند.
سازمان ميراث فرهنگي مجاز شد؛
شناسايي و حمايت آثار تاريخي و فرهنگي ايران در ساير كشورها
نمايندگان مجلس در ادامه بررسي جزئيات لايحه برنامه پنجم توسعه در نوبت عصر صحن علني، ماده 13 اين لايحه را تصويب كردند كه بر اساس آن سازمان ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي مجاز است آثار فرهنگي و تاريخي و ميراث معنوي حوزه فرهنگي ايران، موجود در كشورهاي همسايه و منطقه و ساير كشورها به عنوان ميراث فرهنگي را شناسايي و از آنها حمايت كند.
بر اساس اين مصوبه، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري پس از تصويب اين قانون، ضوابط و مقررات ايجاد مراكز موسسات تخصصي غيردولتي را در زمينه ميراث فرهنگي از قبيل امور موزهها، مرمت آثار فرهنگي و تاريخي، كارشناسي اموال تاريخي و فرهنگي، تهيه و ابلاغ ميكند.
همچنين سازمان ميراث فرهنگي مجاز است ضوابط و مقررات تاسيس مراكز غيردولتي براي نظارت بر مراكز اقامتي، پذيرايي دفاتر خدمات مسافرتي و گردشگري با استاندارد لازم و شرايط سهل و آسان را تهيه و ابلاغ كند.
سازمان ميراث فرهنگي همچنين ميتواند از راهاندازي موزههاي تخصصي به ويژه موزههاي دفاع مقدس و شهدا توسط موسسات يا نهادهاي عمومي غيردولتي، تعاوني و بخش خصوصي حمايت مالي كند و همچنين از ايجاد مراكز حفظ آثار و فرهنگ سنتي عشايري و روستايي توسط بخش خصوصي و نهادهاي عمومي غيردولتي و تعاوني به منظور توسعه گردشگري آن مناطق حمايت مالي كند.
مجلس همچنين در اين ماده به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اجازه داد تا از مالكيت و حقوق قانوني مالكين بناها و آثار و اشياي تاريخي منقول در جهت حفظ، صيانت و كاربرد مناسب آنها و اقدامات لازم جهت بيمه آثار فرهنگي، هنري و تاريخي حمايت مالي و معنوي كند.
بر اساس مصوبه امروز مجلس، ماده 12 لايحه برنامه پنجم توسعه حذف شد و پيشنهاد بازگشت به لايحه دولت در اين رابطه با مخالفت نمايندگان روبرو شد.
انتهاي پيام
نظرات