/ تشريح جزئيات عمليات مهار چاه 24 نفتشهر/ مديرعامل نفت مناطق مركزي: احتمال وجود مخزن جديد منتفي است
اگرچه هنوز اطلاعات فني تكميل نشده، ولي آنچه مسلم است نفت خروجي از جايي ديگر مهاجرت كرده و در محل فوران به تله افتاده است و احتمال وجود مخزن جديد در اين منطقه منتفي است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مهدي فكور ـ مديرعامل شركت نفت مناطق مركزي ايران ـ امروز با بيان مطلب بالا اظهار كرد: چاه 24 نفتشهر در عمق 555 متري دچار آتش سوزي شد كه در سازند گچساران واقع شده و اين سازند هيچگونه ذخاير هيدروكربوري ندارد.
وي با تاكيد بر اينكه مهار چاه 24 نفتشهر طي 38 روز اتفاقي است كه نظير آن قبل و بعد از انقلاب وجود نداشته است، گفت: اين كار در كوتاهترين زمان ممكن انجام شده است.
او با اشاره به حضور و همكاري متخصصان شركتهاي مختلف مانند شركت ملي حفاري، شركت حفاري شمال و شركت پايانههاي نفتي درباره جزئيات وقوع حادثه توضيح داد: حفاري چاه 24 تا عمق 555 متري پيش رفته بود كه نشانههايي از وجود گاز همراه در دل حفاري در سازند گچساران ديده شد. اين در حاليست كه سازند گچساران در ديگر نقاط ايران ذخاير هيدروكربوري ندارد و به عنوان مخزن شناخته نشده است.
فكور با اشاره به اينكه خروج حبابهاي گاز از اين سازند در موارد ديگر هم مشاهده شده بود، ولي هيچ گاه جدي نبوده است، خاطرنشان كرد: براي رعايت ايمني پس از مشاهده خروج حبابهاي گازي حدود يك روز عمليات متوقف شد و پس از اطمينان از نبود حباب گازي ديگر، عمليات حفاري ادامه يافت.
وي با اشاره به اينكه پس از مشاهده اولين حبابهاي گازي خارج شده گروه اطفاء حريق را در منطقه مستقر كرده بوديم، يادآوري كرد: ولي با ادامه حفاري مجددا خروج گاز ادامه يافت و رسيدن جرقههاي آتش به موتور دستگاههاي دكل حفاري، آتش سوزي اول را ايجاد كرد.
او توضيح داد: بلافاصله گروه اطفاء حريق آتش را كنترل كرد كه باتمام شدن آب مخزن آتشنشاني، به منظور تامين مجدد آب از منطقه دور شدند. در اين زمان خروج گاز انفجار دوم را به همراه آورد كه شهادت سه تن را به همراه داشت.
مديرعامل شركت نفت مناطق مركزي با تاكيد بر اينكه در حال حاضر مطالعات براي بررسي چگونگي انتقال و مهاجرت نفت خام به اين منطقه ادامه دارد، تشريح كرد: هنوز اطلاعات دقيقي از خواص فيزيكي سيال موجود در اين سازند به دست نيامده است.
او در پاسخ به اين سوال كه حجم نفت خروجي چه ميزان بوده است؟ توضيح داد: در اين مورد نيز اطلاعات دقيق نهايي نشده و تخمينها تجربي است، ولي با توجه به اينكه دهانه نفت خروجي فقط 2.7 اينچ قطر داشته، به نظر ميرسد مجموع نفت و آب خروجي از اين دهانه نميتواند بيشتر از 4 تا 5 هزار بشكه در روز باشد. در اين زمينه قابل ذكر است كه ميزان شعله مقياس مناسبي براي تخمين حجم نفت نيست.
وي با بيان اينكه چاه 24 هنوز تا مخزن نفت شهر 300 متر فاصله داشت كه با حادثه روبهرو شد، تصريح كرد: هم اكنون اين چاه را كاملا بستهايم و به جاي آن چاه جديدي حفر خواهيم كرد.
به گفته او به منظور مهار چاه، دو روش كشتن از بالا و كشتن از پايين چاه به طور همزمان پيگيري ميشد. در اين خصوص در روزهاي اول موفق شديم از چهار سيستم مخابراتي به صورت همزمان استفاده كنيم. اين در حالي بود كه عمليات پاكسازي منطقه كه پر از مينهاي زمان جنگ تحميلي بود، بلافاصله آغاز شد؛ به طوري كه در مدت 10 روز 310 هزار مترمربع پاكسازي مين انجام شد. همچنين در اين مدت 130 هزار مترمربع خاكريزي و خاك برداري جهت تسطيع زمين داشتيم.
فكور ادامه داد: در هشت روز اول حادثه به صورت شبانه روزي 80 كيلومتر لولهكشي انجام شد تا آب مورد نياز را به اطراف منطقه بياوريم كه به اين منظور در برخي موارد رودخانههاي منطقه را به هم وصل كرديم و آب را تا 6.5 كيلومتري چاه آورديم تا با نفتكش آن را به محل منتقل كنيم. به اين منظور در هر دقيقه 18 هزار ليتر آب روي چاه در حال آتش سوزي پمپاژ شد، به طوري كه دماي آب برگشتي 40 درجه بود.
وي با اشاره به همكاري بخش هواشناسي و پليس راهنمايي و رانندگي توضيح داد: نكته حساس در خصوص اين گونه عملياتها اين است كه رفتار چاه، روش عمليات را مشخص مي كند؛ بنابراين بايد با تغيير شرايط با انعطاف برخورد شود.
او با اشاره به انجام عملياتهاي مختلف اظهار كرد: سرانجام موفق شديم در روز 15 تيرماه فوران چاه را مهار كنيم، ولي در خصوص هزينه انجام كار هنوز برآورد نهايي صورت نگرفته است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات