عراق براي افزايش توليد نفت خود به روزانه 12 ميليون بشكه در سال 2017 برنامهريزي كرده و تاكنون براي توليد روزانه 8.5 ميليون بشكه نفت قرارداد امضا كرده كه با احتساب 2.5 ميليون بشكه توليد كنوني، مجموع آن حدود 11 ميليون بشكه در روز خواهد شد.
سيد مهدي حسيني ـ معاون سابق بينالملل وزارت نفت ـ در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: عراق به اين منظور دو دور مناقصه در نيمه اول و نيمه دوم سال 2009 ميلادي برگزار كرد.
وي افزود: طي اين مناقصهها عراق با تعداد قابل توجهي از بزرگترين شركتهاي بينالمللي نفتي براي توسعه ميدانهاي نفتي و گازي خودش قراردادهايي را نهايي كرده است. براي نمونه يكي از آنها ميدان مجنون بوده كه با ميدان آزادگان ايران مشترك است.
او با اشاره به اينكه براساس اين برنامه افزايش توليد نفت عراق تا چهار ميليون بشكه در روز تا سال 2012 محقق خواهد شد، خاطرنشان كرد: به اين ترتيب تا سال 2017 و با اجراي طرح هاي توسعهاي برنامهريزي شده، عراق مقام اول نفتي اوپك و دنيا خواهد شد.
* * ايجاد دو كنسرسيوم شمال و جنوب براي توسعه ميدانهاي گازي
به گفته وي عراقيها با هدف توسعه ميدانهاي گازي، دو كنسرسيوم شمال و جنوب را ايجاد كردهاند كه كنسرسيوم شمال (كردستان) شامل شركتهاي كرسنت، MOL مجارستان و OMV اتريش است و براي توليد سالانه 31 ميليارد مترمكعب گاز برنامهريزي شده است. همچنين كنسرسيوم جنوب شامل شركتهاي شل، ميتسوبيشي و شركت گاز جنوب عراق است.
* * افزايش 6 برابري توان اقتصادي عراق در سال 2017 نسبت به ايران
حسيني با بيان اينكه برآوردها نشان ميدهد كه در سال 2017 عراق با نصف جمعيت ما فقط از محل درآمدهاي نفتي نزديك به سه برابر ايران توليد نفت خواهد داشت، گفت: در آن زمان توان اقتصادي ناشي از نفت آنها 6 برابر ما خواهد بود.
به گفته او اين در حاليست كه اين توان اقتصادي قطعا به افزايش توان سياسي و نظامي آنها خواهد انجاميد و آنها را به يك كشور ثروتمند و قدرتمند نظامي تبديل خواهد كرد. به اين ترتيب زمينههاي نگراني براي امنيت ملي كشورمان در كنار چنين همسايهاي جدي بوده و بهترين روشن مقابله مثبت، توسعه سريع صنعت نفت و گاز كشور متناسب با ذخاير عظيم آن خواهد بود.
* * بهرهگيري عراق از قرارداد بيع متقابل ايران با ايجاد برخي تغييرات
معاون سابق امور بينالملل وزارت نفت با اشاره به بهرهگيري عراق از شيوه قراردادي بيع متقابل ايران با ايجاد برخي تغييرات در آن توضيح داد: در مدل جديد آنها رابطهاي بين ميزان افزايش ضريب بازيافت نفت ميدانها و سودي كه به شركت پيمانكار تعلق ميگيرد، در نظر گرفته شده است، به طوري كه به ازاي هر بشكه توليد بيشتر نفت در مدت 20 سال رقم ثابتي كه البته در ميدانهاي مختلف متغير است، دريافت ميكنند.
وي توضيح داد: براي تعيين اين نرخ ثابت كارشناسان بسته به ميزان سختي توليد در ميدان آن را مشخص ميكنند. براي نمونه در ميدانهايي كه شرايط توليد مناسبتر و ضريب بازيافت در آنها بالاست، اين نرخ تا 1.9 دلار تعيين شده كه از آن ماليات كسر خواهد شد، ولي در ميدانهايي كه توليد از آنها سخت و ضريب بازيافت كم است، نرخ ثابت قراردادي حتي تا 5.5 دلار براي هر بشكه نيز افزايش يافته است.
* * اهميت انعطافپذيري ميزان سود در قراردادهاي عراق
او با اشاره به اهميت انعطاف پذيري ميزان سود در قراردادهاي خدماتي نفتي امضا شده در عراق در ايجاد انگيزه براي حضور شركتهاي خارجي گفت: به اين ترتيب هر چه ميزان توليد آنها در طول 20 سال بيشتر باشد، سود شركت پيمانكار هم بيشتر خواهد بود.
انتهاي پيام
نظرات