مديرعامل سابق شركت بورس افزايش شاخصها و رونق معاملات بازار را ناشي از افزايش قيمتها و ركود بازارهاي رقيب مي داند ولي به سرمايه گذاران تاكيد ميكند كه با احتياط رفتار كنند زيرا برخي از شركتها از ارزش ذاتي خود دور شده و با اجراي هدفمند كردن يارانهها سود شركتها قطعا بازنگري و تلاطمي در بازار سرمايه ايجاد ميشود.
دكتر علي رحماني ـ مديرعامل سابق شركت بورس اوراق بهادار تهران ـ در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، وضعيت بازار سرمايه و رشد شاخصها را مورد توجه قرار داد و گفت: بخشي از رشد بازار به دليل افزايش قيمتهاي جهاني فزات است و با توجه به اينكه بورس ايران بر پايه كالاست، غير از گروه واسطهگري مالي سودآوري ساير شركتها به كالاها و محصولات توليدي آنها بستگي دارد، لذا رشد شاخص بيشتر متاثر از تغييرات قيمت كالاهاست.
وي ادامه داد: از سوي ديگر سياستهاي پولي بانك مركزي در رونق بازار تاثير گذار بوده است زيرا نرخ سود سپردهها در اين بازار با كاهش مواجه شده است، گرچه نكته مطلوب در اين بسته امكان انتشار اوراق مشاركت يك درصد بالاتر از نرخ سود سپردهها براي شركتهاست ولي بازار پول جذابيت چنداني براي سرمايهگذاران ريسك پذير ندارد.
* سرمايه گذاران بايد با احتياط رفتار كنند
رحماني تاكيد كرد: با اين حال سرمايه گذاران در بازار سرمايه بايد با احتياط رفتار كنند زيرا عوامل رشد دهنده در خصوص همه شركتها صادق نبوده و برخي شركتها به قيمتهاي واقعي نزديك ميشوند و برخي از ارزش ذاتي خود دور ميشوند، لذا سرمايهگذاران بايد در گزينش سهام خود توجه داشته باشند و رابطه منطقي بين قيمت و سود شركت را فراموش نكنند و اميدوار نباشد كه سهمي را گران خريداري كردند ميتوانند گرانتر بفروشند.
* بازنگري سودآوري شركتها پس از اجراي هدفمند كردن
مديرعامل سابق شركت بورس معتقد است: سودآوري شركتها قطعا پس از اجراي طرح هدفمندكردن يارانهها بازنگري خواهد شد كه اين امر ممكن است چالش و مسئله خاكستري باشد كه در آينده روشن ميشود.
وي اضافه كرد: ولي ترديدي نيست كه ورود نقدينگي جديد به بازار سرمايه در قيمت سهام شركتها تاثيرگذار بوده است و بخشي از افزايش قيمتها ناشي از نقدينگي جديدي است كه وارد بازار شده و آن را سيال كرده است كه ركود بازارهاي رقيب در جذب نقدينگي به بازار سرمايه موثر بوده است.
وي ادامه داد: به عنوان مثال ركود بازار مسكن به دليل اين است كه نقدينگي در اين بازار خشك شده است و سياستهاي دولت نيز نشان ميدهد كه تصميم دارد اين بازار را خشكتر كند لذا منابع از ساير بازارها خارج وبخشي از آن وارد بازار سرمايه شده است.
* شركتها فعلي با شركتهاي سال 82 قابل مقايسه نيست
مديرعامل سابق شركت بورس شركتهاي حاضر در بورس را شركتهاي مطلوبي توصيف كرد و گفت: شركتهاي فعلي بورس با شركتهاي سال 82 قابل مقايسه نيست زيرا اين شركتها از بنيه اقتصادي قوي برخوردار بوده و شركتهاي اثرگذارتري در عرصه اقتصادي كشور هستند و بنيانهايي دارند كه مي شود به آن ها اعتماد كرد با اين حال هر شركتي ارزش خاص خود را دارد و بحث اساسي در تعيين ارزش رابطه قيمت و سود است كه نبايد اين رابطه فراموش شود بنابراين سهم بايد با اين نيت خريداري شود كه ارزنده است يا نه.
استاد دانشگاه الزهرا بازار فعلي را با بازار سال 82 غير قابل مقايسه دانست و در ادامه اظهار كرد: شركـتهاي فعلي شركتهاي بنيهداري هستند و از لحاظ اصول اقتصادي از استحكام قابل توجهي برخوردارند و سود شركتها ساختگي نيست و شفافيت اطلاعاتي موجود قابل مقايسه با آن سالهاي نيست.
* قيمت سهام برخي شركتها از ارزش ذاتي آنها منحرف شده است
رحماني در خصوص وجود حباب در بازار سرمايه گفت: حباب قابل شكل گيري است و در رابطه با سهام همه شركتها نبايد با يك توپ برخورد كرد زيرا ممكن است قيمت سهام برخي شركتها از ارزش ذاتي آنها منحرف شده و بسيار افزايش يافته باشد ولي قيمت سهام برخي از شركتها هم به ارزش ذاتي آنها نزديك شده باشد ولي در اين ميان شرايط سياسي، شرايط اقتصادي و طرح هدفمندكردن يارانهها را نبايد فراموش كرد زيرا بازارها در بلند مدت با يكديگر رابطه دارند.
* رشد بازار استمرار ندارد
مديرعامل سابق شركت بورس درخصوص وضعيت بازار در سال 89 با بيان اينكه رشد بازار استمرار ندارد، گفت: بعد از اينكه قيمتها به قيمت ذاتي خود نزديك شود روند، منطقيتر خواهد بود و بعد از اجراي طرح هدفمند كردن يارانهها در تير ماه نيز شاهد تحولاتي خواهيم بود كه مطمئنا تلاطمي در بازار سرمايه ايجاد خواهد كرد.
وي به سهامداران توصيه كرد: لذا كساني كه قصد دارند وارد بازار سرمايه شوند بايد توجه كنند ديد بلند مدتي داشته باشند زيرا كساني كه ديد كوتاه مدت دارند ريسك بالاتري ميپذيرند.
انتهاي پيام
نظرات