رييس پژوهشکده اقليم شناسي گفت: ايران تا سال 2039 نيم درجه گرم تر ميشود.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) منطقه خراسان، دکتر حبيبي نوخندان امروز در همايش «مديريت موثر و هواي پاك» كه در سالن اجتماعات اداره كل حفاظت محيط زيست خراسان رضوي برگزار شد در خصوص تاثيرات تغيير اقليمي و گرمايش جهاني بر اقليم و آب و هواي ايران گفت: بر اساس پيش بيني ها تا سال 2039 شاهد نيم درجه افزايش ميانگين دما در كشور خواهيم بود و دماي هوا در بالاترين حد خود در زمستان تا 7/0 درجه سانتي گراد افزايش خواهد يافت.
تا سال 2100 شاهد 3 تا 5/4 درجه افزايش دما در کشور خواهيم بود
وي افزود: پيش بيني مي شود كه تا سال 2100 شاهد 3 تا 5/4 درجه افزايش دما در کشور باشيم.
حبيبي نوخندان ادامه داد: براساس مدل هاي پيش بيني، طي سي سال آينده به جز شهرکرد، اصفهان و بم ساير نقاط کشور با کاهش تعداد روزهاي يخ بندان و افزايش تعداد روزهاي داغ با دماي بيش از 30 درجه سانتي گراد مواجه خواهند بود.
كاهش بارشها، افزايش بارانهاي سيلآسا و افزايش شمار روزهاي داغ بر اثر تغيير اقليم در ايران
وي از کاهش بارش در مقياس سالانه در تمام نقاط کشور به استثناي سواحل جنوب غرب خزر، بخش کوچکي از ايلام و هرمزگان و کرمان در آينده اي نزديك خبر داد و گفت: بر اثر تغيير اقليم جهاني پيش بيني مي شود که بارش هاي شديد در كشور به ميزان 30 درصد و بارش هاي فوق سنگين به ميزان 39 درصد افزايش پيدا كنند.
حبيبي نوخندان با طرح سوالاتي افزود: آيا شهرهاي ما آمادگي براي آبگرفتگي هاي معابر و ساير معضلات ناشي از چنين بارندگي هايي را دارند و آيا زيرساخت هاي ما براي مهار بارندگي هايي به ميزان 360 ميلي متر آماده اند. آيا برنامه اي براي روبه رويي با چنين پديده هايي در کشور داريم؟
وي، کاهش سرعت باد در اغلب نقاط کشور، افزايش ساعات آفتابي در سال، افزايش شمار روزهاي داغ و خشك و کاهش تعداد روزهاي يخ بندان را از نشانه هاي تغيير اقليم در كشور برشمرد.
دكتر حبيبي نوخندان با اشاره به افزايش معنيدار حداقل دما در کشور طي سال هاي اخير گفت: اختلاف دماي شب و روز در حال کاهش است که اين امر موجب عدم وزش باد، ماندگاري هوا و آلودگي هاي هوا در شهرها مي گردد.
وي گفت: افزايش شمار روزهاي آفتابي مي تواند زمينه ساز گسترش استفاده از انرژي هاي نو و انرژي هاي خورشيدي در کشور باشد و مي طلبد مسوولان توجه ويژه اي به سرمايه گذاري در اين بخش داشته باشند.
گسترش دامنه اقليم حارهيي در مناطق جنوبي كشور
وي با بيان اينکه در ساليان اخير در بخش هاي مهمي از کشور که مخزن آب کشور محسوب مي شوند با کاهش بارش ها در بهار مواجه بوده ايم، افزود: افزايش بارش ها در جنوب غرب کشور يعني بوشهر و خوزستان نشان مي دهد که اين مناطق در حال پيش روي به سمت اقليم گرم حارهيي هستند.
در اثر بروز تغييرات اقليمي، پهنه هاي اقليمي رايج کشور تغيير ميكند
به گزارش ايسنا، رييس پژوهشکده اقليم شناسي کشور با بيان اينكه در اثر بروز تغييرات اقليمي پهنه هاي اقليمي رايج کشور تغيير ميكند، افزود: اين روند پيامدهاي بسياري در زيربخش هايي هم چون آب، کشاورزي و محيط زيست بر جا خواهد گذاشت.
وي با بيان اينكه يک درجه افزايش دما نياز آبي را در بخش کشاورزي بسيار افزايش خواهد داد، افزود: افزايش دما موجب کاهش برف و درنتيجه عدم تغذيه مناسب منابع آب زيرزميني مي شود.
وي، خطرات ناشي از حتي يک درجه افزايش دماي کره زمين را بسيار فاجعه بار خواند و گفت: افزايش دما در زمستان موجب کاهش طول دوره سرما و عدم برآورد نيازهاي سرمايي گياهان، گل دهي زودرس و کاهش عملکرد و بازدهي محصولات کشاورزي و افزايش خطر سرمازدگي در بهار مي شود.
دكتر حبيبي نوخندان ادامه داد: گرمايش جهاني به طور مستقيم و غيرمستقيم در شيوع بيماري هاي وابسته به اقليم حاره اي مثل مالاريا، تب زرد و کنگو تأثير خواهد داشت.
تغيير اقليم مي تواند الگوي کشت را در كشور تغيير دهد
وي افزود: دامنه شيوع اين بيماري ها اخيراً از استان هاي ساحلي خليج فارس به خراسان جنوبي و حتي رضوي گسترش يافته است چرا كه با وقوع تغييرات آب و هوايي در كشور بسترهاي رشد و توسعه اين بيماري ها از نظر آب و هوايي در عرض هاي بالاتر نيز فراهم شده است.
حبيبي نوخندان، همچنين تغيير الگوي کشت و کشاورزي را از ديگر پيامدهاي تغيير اقليم در کشور دانست و گفت: هر گياهي نياز سرمايي خاصي دارد و تغييرات آب و هوا مي تواند بر استعداد مناطق مختلف کشور در توليد محصولات زراعي تأثير بگذارد.
وي وقوع توفان گونو در کشور و گسترش دامنه اثرات آن تا کرمان، گسترش مناطق حاره اي، وقوع سيلهاي مخرب، طوفانهاي شن و توسعه گرد و غبار و افزايش ماندگاري و آلودگي هوا در هفت شهر صنعتي کشور، وقوع تگرگ و خشکساليهاي پي درپي ، وزش بادهاي گرم، استقرار هواي بسيار سرد در سال 86 ، خسارت سرما به کشاورزي و نابودي انارستانژ ها و تاکستانها را از اثرات ناهنجاريهاي اقليمي و تغييرات آب و هوايي در کشور در چند سال اخير برشمرد.
رييس پژوهشكده اقليم شناسي كشور گفت: کشورهاي واقع در عرض هاي ميانه بيشترين تأثيرپذيري را از تغييرات اقليمي و گرمايش جهاني خواهند داشت.
تغييرات آب و هوايي مي تواند به كاهش عملكرد کشت زعفران منجر شود
وي درباره تأثيرات تغيير اقليم بر وضعيت استان خراسان گفت: بررسيها نشان ميدهد که ميزان بارشهاي تابستانه در استان در سالهاي اخير به ميزان 54،8 درصد افزايش و بارشها در فصل سرما کاهش يافتهاست که اثرات زيست محيطي ناشي از اين تغييرات ميتواند قابل ملاحظه باشد.
رييس پژوهشكده اقليم شناسي از افزايش وسعت محدودههاي دمايي گرم و کاهش محدودههاي سردتر در خراسان خبر داد و گفت: تغييرات آب و هوايي مي تواند کشت مهمترين محصول خراسان يعني زعفران را با کاهش عملکرد مواجه کند.
انتهاي پيام
نظرات