مديرعامل شركت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران در يك نشست خبري با تشريح وضعيت بخشهايي از آرد، نان و گندم كشور علت اينكه چرا ميارزد نانوا نپزد و مردم و دولت و نانوايان از اين وضعيت ناراضي هستند را بيان كرد. وي در مورد نان با بيان اينكه وضعيت نان خيلي مناسب نيست، متذكر شد كه با كاهش يك درصدي ضايعات نان، 440 ميليارد ريال از هزينهها كاهش مييابد.
بررسي وضعيت توليد آرد، ساخت سيلو در كشور، آمار خريد گندم توسط دولت و روند افزايش قيمت خريد گندم از جمله مسائل مطرح ديگر در نشست خبري اين معاون وزير بازرگاني بود.
وي در مورد واردات چهارميليون تن گندم به كشور نيز با تاييد اين آمار اظهار كرد اين واردات به توليد داخلي هيچ ضربهاي نزده است.
وجود عدد «10» در كنار سلسله نشستهاي مسئولان وزارت بازرگاني با اصحاب رسانه نيز از جمله نكات قابل توجه اين نشست بود كه تقريبا هيچ خبرنگار به ياد نداشت كه قبل از اين، 9 نشست خبري ديگر برگزار شده بود.
* بيان ويژگيها و ظرفيتهاي شركت بازرگاني دولتي
به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حميد عليخاني در ابتداي اين نشست خبري در مورد شركت بازرگاني دولتي گفت: اين شركت پس از شكلگيري در سال 1329 از سال 77 تا 83 با شركتهاي قند وشكر، گسترش خدمات بازرگاني، سهامي بازرگاني دولتي و سازمان غلهاي كشور ادغام شد.
وي ادامه داد: اين شركت در حال حاضر داراي 64 شركت منطقهاي در 30 استان و داراي دو شركت بزرگ حمل و نقل و 20 درصد شركت كشتيراني جمهوري اسلامي ايران است. از جمله فعاليتهاي آن نيز سياستگذاري و اجراي دستورالعملهاي تنظيم بازار كالاهاي اساسي، تامين كالا ( خريد خارجي و داخلي)، حمل و نقل كالا، ذخيرهسازي، توزيع و فروش كالا و تبديل و تصفيه كالاهاي خام و موارد ديگر است.
عليخاني تعداد مخاطبان اين شركت را بيش از دو ميليون نفر ذكر كرد و افزود: اين شركت با شش هزار كارخانه، دو هزار سيلودار و انباردار، 200 هزار نانوا، چهار هزار حمل كننده، 40 هزار عوامل توزيع كالاهاي اساسي و يك ميليون و 800 هزار كشاورز فعاليت ميكند.
وي در ادامه ظرفيتهاي شركت بازرگاني دولتي را 75 سيلوي بتني گندم به ظرفيت دو ميليون و 511 هزار تن، دو سيلوي فلزي گندم با ظرفيت 140 هزار تن، 21 انبار مكانيزه گندم با ظرفيت 450 هزار تن، 17 انبار چادري گندم با ظرفيت 1980 تن، 108 انبار كالاهاي اساسي با ظرفيت 699 هزار و 380 تن، 14 كارخانه نان ماشيني و 4 كارخانه آرد به همراه 22 مخازن روغني و 1300 ناوگان حمل و نقل عنوان كرد.
* آمار خريد گندم توسط دولت
وي در ادامه اين نشست با اشاره به طرح خريد گندم داخلي بيان كرد: در سال 86 بيش از 11 ميليون تن گندم خريداري و 23 هزار ميليارد ريال براي آن پرداخت شد كه قيمت هر كيلو اين گندم خريداري شده 214 تومان بوده است. در سال 87 اين ميزان 3 ميليون و 775 تن گندم بوده كه براي خريد اين ميزان 11 هزار ميليارد ريال به كشاورزان پرداخت شد و قيمت هر كيلوگرم 298 تومان بوده است. در سال 88 نيز از كشاورزان 9 ميليون و 400 هزار تن خريد كردهايم كه در حدود 29 هزار ميليارد ريال براي آن پرداخت شده و قيمت هر كيلوي آن نيز 327 تومان بوده است.
معاون وزير بازرگاني در ادامه نياز نانواييها به گندم را 10 ميليون و 600 هزار تن عنوان و اظهار كرد: نياز نانواييهاي كشور به گندم به صورت ماهانه 850 تا 900 هزار تن است.
* روند افزايش قيمت خريد گندم
وي در ادامه روند افزايش قيمت خريد گندم داخلي در سالهاي اخير را اينگونه بيان كرد كه در سالهاي 84 تا 88 نسبت به سالهاي قبل آن به ترتيب 10 ، 10 ، صفر ، 37 و 9 درصد بوده و در سال 89 برآورد ميشود اين ميزان افزايش 8 درصد باشد.
به گفته عليخاني بهترين استانهاي كشور از نظر كشت گندم استانهاي فارس، خوزستان، گلستان و خراسان رضوي است.
* وضعيت ساخت سيلو در كشور
معاون وزير بازرگاني در ادامه در مورد ذخيرهسازي به وضعيت ساخت سيلو در كشور اشاره كرد و يادآور شد: در سالهاي قبل از انقلاب ظرفيت كل سيلوهاي كشور 708 هزار تن بوده كه 11.5 درصد ظرفيت فعلي كشور ميشد. از سال 57 تا 83 با ورود بخش خصوصي به اين عرصه ظرفيت كل سيلوهاي كشور به سه ميليون و 34 هزار تن رسيد كه 49.5 درصد ظرفيت فعلي كشور ميشد. در دولت نهم از سال 83 شوك در اين زمينه وارد شد و از اين سال تا سال 88 ، دو ميليون و 300 هزار تن سيلو ساخته شد كه 39 درصد ظرفيت كل سيلوهاي كشور است. هماكنون ميزان كل سيلوهاي كشور به شش ميليون و 123 هزار تن رسيده است.
وي خاطرنشان كرد: عدد مدنظر برنامه چهارم كمتر از پنج ميليون تن بوده و تا سال 90 بايد اين ظرفيت به بيش از 9 ميليون تن برسد.
* وضعيت توليد آرد كشور
عليخاني در ادامه اين نشست خبري در مورد وضعيت توليد آرد در كشور به وجود 342 كارخانه آردسازي در كشور اشاره كرد و گفت: ظرفيت توليد آرد در كشور 18 ميليون تن است كه هم اكنون با ظرفيت هشت ميليون تني كارخانههاي ما در حال كاركردن هستند. يعني 47 درصد ظرفيت خود كار ميكنند.
وي در ادامه قيمت هر كيلو آرد در سال 86 و 87 را به ترتيب هفت تومان و 9 ريال و هفت تومان و دو ريال ذكر كرد و افزود: در سال 88 اين قيمت بيش از 14 تومان بايد باشد.
* وضعيت نان خيلي مناسب نيست
معاون وزير بازرگاني در ادامه بعد از ورود به بخش نان هر چند اين بحث را از نظر خود شيرين عنوان كرد اما در همان ابتداي اين بخش اذعان كرد كه وضعيت نان كشور خيلي مناسب نيست.
وي اضافه كرد: در حال حاضر به ازاي هر 1200 نفر ايراني يك نانوايي وجود دارد. مصرف سرانه نان نيز در حالي در ايران 162 كيلوگرم است كه اين رقم در كشورهايي مثل ژاپن 10 كيلوگرم، هند 17 كيلوگرم و تركيه 100 كيلوگرم است.
* ضايعات نان در كشور
عليخاني در ادامه در بررسي ميزان ضايعات نان در كشور به متوسط ضايعات نان در استانهاي اصفهان، زنجان، سيستان و بلوچستان و تهران اشاره كرد كه به ترتيب 9.75 ، 9.4 ، 18.58 و 9.09 درصد است.
وي همچنين تعداد نانواييهاي كشور در سال 83 را 57 واحد اعلام كرد و خاطرنشان كرد: يكي از افتخارات وزير بازرگاني دولت نهم اين بوده كه در طول فعاليتهاي خود مجوز تاسيس حتي يك نانوايي را هم نداده است.
معاون وزير بازرگاني متذكر شد: در حال حاضر 38 درصد نانواييهاي كشور نان لواش، 24 درصد تافتون، 21 درصد بربري، شش درصد سنگگ پخت ميكنند.
* چرا ميارزد نانوا نپزد؟
وي در ادامه قيمت تمام شده يك كيلو آرد تحويل در نانوايي را 406 تومان اعلام كرد و علت اينكه چرا ميارزد نانوا نپزد را اينگونه تشريح كرد: ما بازي بازنده ـ بازنده ميكنيم كه نانوا و دولت و مردم هر سه ناراضي هستند. بررسيها نشان ميدهد آرد فقط پنج درصد مصرف نان و 71 درصد هزينه تمام شده مربوط به حقوق كارگر ، 12 درصد مربوط به هزينه كرايه حمل، 1.5 درصد مربوط به هزينههاي بهداشتي، دو درصد مربوط به هزينه ابزار كار و بقيه هم مربوط به هزينههاي عوامل ديگر است. توجهها فقط براي آرد است و عوامل ديگر مورد توجه قرار نميگيرند. به همين دليل ميارزد كه نانوا نپزد.
عليخاني در ادامه با اشاره به روند صعودي يارانههاي پرداختي دولت به بخش گندم و آرد ميزان يارانههاي پرداختي در اين بخش در سال 85 را 25 هزار ميليارد ريال در سال 86 را هم همين ميزان و در سال 87 ،38 هزار ميليارد ريال و در سال 88 ، 44 هزار ميليارد ريال عنوان كرد.
* كاهش 440 ميليارد ريالي هزينهها با كاهش يك درصد ضايعات نان
وي در ادامه سرانه يارانه آرد و نان در سال 76 را 7 هزار و 160 تومان بيان كرد كه اين رقم در سال 88 به 42 هزار تومان رسيده است.
به گفته او به ازاي هر درصد كاهش ضايعات نان 440 ميليارد ريال هزينهها كاهش مييابند.
* واردات 4 ميليون تن گندم به توليد داخلي هيچ ضربهاي نزده است!
معاون وزير بازرگاني در ادامه در مورد واردات چهار ميليون تن گندم در امسال با تاييد آن، در اين مورد اين توضيحات را داد: در سال 87 تعهد داشتيم كه حدود هفت ميليون تن گندم وارد كنيم كه اين به دليل مصوبه دولت بود كه طبق آن مصوبه بيش از 12 ميليون تن گندم در دو سال 87 و 88 بايد وارد كشور ميشد. با وجود اين ما به اين تعهد عمل نكرديم و در سال گذشته از هفت ميليون تن مدنظر 5 ميليون و 200 هزار تن گندم وارد كشور كرديم و رقم هفت ميليون تن واردات گندم در 13 ماه محقق شد. براي امسال نيز پنج ميليون تن تعهد داشتيم كه تاكنون بيش از يك ميليون تن آن طي ماههاي اخير وارد شده است.
وي ميزان واردات گندم تعهد شده در سال 88 را نيز يك ميليون و 800هزار تن ذكر كرد و مدعي شد: ما از مردادماه جلوي واردات گندم را گرفتيم و باقي گندمهاي وارداتي توسط بخش خصوصي وارد شده است.
عليخاني در پايان با بيان اينكه تا آنجا كه توانستيم جلوي واردات گندم را گرفتيم، متذكر شد: يك گرم گندم هم نمانده كه ما از كشاورزان نخريده باشيم و اين ميزان واردات گندم به توليد داخلي هيچ ضربهاي نزده است.
انتهاي پيام
نظرات