گزارش كامل اظهارات ابطحي و عطريانفر در كنفرانس مطبوعاتي و جلسه دادگاه
محمد عطريانفر و محمد علي ابطحي در نشست مطبوعاتي به توضيح ديدگاههاي خود درباره مسايل اخير پرداختند.
به گزارش خبرنگار حقوقي ايسنا، عطريانفر در اين نشست گفت: آنچه در عرصه رقابتهاي انتخاباتي رخ داد يك انحراف بزرگ در تاريخ سياسي ايران بود كه به همت و هوشمندي و تدبير سياسي مقام معظم رهبري و تمام اركانهاي كشور و نهادهاي اطلاعاتي امنيتي در كوتاهترين فرصت، جرياني كه به سمت فتنهگري و آشوب جهت پيدا كرده بود و ميتوانست تهديد باشد، كنترل شد.
وي گفت: متاسفانه به دليل برخي از همگرايي جريان افراطي سياسي ذيل نام اصلاحات كه نقش سياسي داشتند، بستري فراهم شد كه بدخواهان استفاده كنند و به شكلي به امنيت نظام لطمه وارد كنند كه اين اتفاق رخ داد. بنده و ابطحي به دليل نسبتمان به جريان اصلاحات به لحاظ شخصي نقشمان محدود به سخنراني بود، اما به صفت، نسبت به مسائل سياسي كه در تمام كشور داشتيم به عنوان قصور در خدمت شما هستيم و به خاطر درك درست و تعلق روحي به نظام سياسي كشور، نظام اسلامي را به عنوان جايگاه خودمان ميشناسيم و به اين نقطه رسيديم كه گذشته خودمان را نقد كنيم تا آينده بهتر از گذشته داشته باشيم. موقعيت تاثيرگذار مقام معظم رهبري كه با استحكام راي ايشان و صلابت اسلامي ايشان، تحت نظارت عاليه ايشان مجموعه حوادث كنترل شد و به همت مقام معظم رهبري در نقطهاي قرار گرفتهايم كه به لحاظ امنيت و آسايش نظام به نقطه اول رجعت كرديم و اميدواريم ما بتوانيم جبران اشتباهات كنيم.
عطريانفر افزود: هيچ موضوعي در كشور مهمتر و با عظمتتر از نظام اسلامي و كانون و نقطه مركزي آن و چشمه فياض معنويت و اقتدار مقام معظم رهبري وجود ندارد و هر وقت در جهت تقويت نظام و رهبري حركت كنيم جايگاه مستحكمي بين مردم داريم. شخصيتهاي طراز اول بعد از مقام اول كشور اگر حركت، پيام، موضعگيري، رفتار، سكوت و بيانيهاي داشته باشند در جهت تخريب دو گوهر نظام سياسي و رهبري از نظر ما محكوم است.
وي گفت: پيام ما به همهي گروههاي سياسي دوم خرداد كه در مقام قصور يا مقصر قرار گرفتهاند اين است كه ما در نقطهاي هستيم كه بايد خودمان را بشكنيم و به خطاهاي خودمان اعتراف كنيم و به تبعيت از حر ابن يزيد رياحي كه مشكلاتي را براي امام زمان خودش به وجود آورده بود، سپس به صورت متواضعانه و خاشعانه عمل كرد، ما نيز در برابر نظام، سرمان را پايين بياوريم و در مقابل رهبر بايستيم و به خطاي گذشتهمان اعتراف كنيم و بگوييم اي رهبر، اي پيشوا در برابر تو تسليميم و همچون حر ابن رياحي خودمان را تسليم ميكنيم. اي رهبر، اي پيشوا ما اعلام ميكنيم اين شمشير و اين كتاب خدا. به اين كتاب خدا ما را ببخشيد و ميداني فراهم كنيد تا به آغوش نظام برگرديم يا ما را مجازات كنيد.
در ادامه، محمدعلي ابطحي گفت: مشكلات و سختيهايي كه كشور ديد ميتوانست در شرايط خوبي با راي 40 ميليوني كشور اداره شود و بعد از آن يكي از مقتدرترين و صاحب نامترين و بزرگترين كشورهاي دموكراسي در منطقه و يا حتي در جهان باشيم اما متاسفانه رفتاري از سوي موسوي پيش آمد و بعد از انتخابات شخصيتهاي بزرگي چون هاشمي و خاتمي زير يك چتر قرار گرفتند و در نهايت مردم آسيب ديدند. در چنين شرايطي اعلام ميكنم چنين شجاعتي براي بيان ديدگاههايم خوشحال كننده است. جناب آقاي موسوي توهماتي داشت و قبل از اعلام نتيجه، ايشان اعلام رياست جمهوري كردند و بدتر از آن بعد از فاصلهي 11 ميليوني آرا روي مسالهي تقلب تاكيد كردند.
در ادامه، خبرنگار واحد مركزي خبر درباره تغيير در طرز تفكر و موضعگيريهاي فعلي و چرخش در مواضع در مدت كوتاه پرسيد كه ابطحي گفت: شعار تقلب بعد از انتخابات بلافاصله مطرح شد. اين تغيير جهت نيست، اين اشتباه است كه از سوي نخبگان شكل گرفته و ضربه بزرگي را به كشور زده است. از عملكرد مثبت اصلاحات دفاع ميكنيم و از موارد مشكلدار اين جبهه انتقاد داريم. اين فرصت كوتاه باعث جمعبندي و افكارم تنظيم شد و اين چرخش رخ داد. ديدگاه ما كاملا روشن است. به نام انتخابات در ايران آشوبي شكل گرفت كه آن را به نقد تبديل ميكنيم و برخي از ديدگاههاي قبلي را قبول داريم و برخي مطالب را كه قبلا شجاعت طرحش را نداشتيم اكنون با شجاعت بيان ميكنيم.
عطريانفر نيز در پاسخ به سوال خبرنگار واحد مركزي خبر گفت: ما بايد نسبت به گذشته مرزبندي كنيم. خداوند قلبها و شرايط را تغيير ميدهد. زندان، تنبه، توجه به قلب، تذكر به نفس، آغازي بر تحول روحي است. وقتي ما در شرايطي قرار ميگيريم كه نفس و قلب را خالص ميكنيم طبيعتا آن تحول رخ ميدهد.
وي گفت: در جريان انتخابات در حق نظام و رهبري ظلم رخ داد و ديگراني در مسير حركت به استقلال، استقرار، مجموعه و هويت نظام تعرض كردند و اوليترين شخصيتي كه بر خودش واجب ميداند كه از نظام دفاع كند شخص رهبري است و به دليل عقلي و شرعي و نقلي اين موضوع مورد تاييد است؛ چرا كه در حفظ هويت بار اساسي به دوش رهبري است و جريانات سياسي كه بايد همراه و همسوي رهبر باشند نه تنها همراهش نبودند بلكه يك عامل مزاحم و نقطهي مقابل بودند كه بار رفع اين مشكلات به دوش رهبر بود.
وي گفت: ما به عنوان كساني كه در دل گروه سياسي بوديم و زماني كه دستگير شديم اقدامات تخريبگرانه را نديديم در مقام نقد قرار ميگيريم و اين عيب نيست و حسن است. با سابقهي 30 الي 40 سالهي سياسي خودشكني ميكنم براي اينكه حقيقت ديگري احيا بشود.
عطريانفر افزود: اگر در اين نقطه به شكست اعتراف ميكنيم دلالت مظلوميت نظام و رهبري و جفايي است كه از ناحيه گروههاي سياسي در قالبهاي مختلف و چهرههاي شاخص بر اين دو وارد شده است.
وي خطاب به خبرنگار واحد مركزي خبر كه به چرخش موضع اشاره كرده بود گفت: ببخشيد اگر ما قرار باشد نگران باشيم كه بيرون دربارهي ما چه فكري ميشود اصل تحول و تفكر ما زير سوال است و به درك هرچه ميخواهند فكر كنند. من به اين شكست خودم افتخار ميكنم. هر تلقي كه جامعه از ما دارد براي ما باكي نيست. آنچه كه مهم است ما در اين تغيير صداقت داشته باشيم. مهم اين است كه نفاق و رفتار دوگانه سياسي را به نقد بكشيم و ظاهر و باطنمان يكي باشد.
در ادامه، خبرنگار واحد مركزي خبر گفت« هركس اظهارات شما را بشنود اين سوال برايش پيش ميآيد كه تحت فشار در زندان اقدام به اين اظهارات كردهايد، چه توضيحي داريد؟» كه ابطحي گفت: واقعيت اين است كه من در انتخاب وضعيت شفافتري داشتم و نقد متفاوتي به جبههي اصلاحات وجود داشت.
وي با بيان اينكه پاشنه آشيل ما از برنامهريزي براي تقلب آسيب ديد، گفت: نگاهم منتقدانه بود و در زندان جمعآوري موثري شد كه اين جمعآوري به خاطر خطرات زندان نبود، البته اصل زندان بد است، اما غير از آن مشكلي نداشتيم و بازجوها مودب، با فهم و شعور بودند و زندگي عادي خوبي داشتيم. اگر اين صحبتها را نميكرديم يك ماه بيشتر در آنجا ميمانديم اتفاقي نيز نميافتاد.
ابطحي در ادامه افزود: يكي از اتهامات من اين است كه وبلاگم را به تخلفات انتخاباتي اختصاص داده بودم. من اين تخلفات را ميپذيرم كه در راهپيمايي غيرقانوني به خاطر حمايت از آقاي كروبي حضور داشتم. زندان دليلي براي رسيدن ما به اين جمعبندي نيست. نگراني ويژهاي از نظر شخصي در زندان نداشتم اما دورهي متفاوتي بود و بسياري از دوستانمان كه اينجا نيستند و از مبادي ديدگاهي تفاوتي با ما ندارند و به نقطهي عظمت جسارت براي بيان نرسيدهاند نيز مثل ما فكر ميكنند اما شجاعت بيان ندارند.
در ادامه، عطريانفر در پاسخ به اين سوال گفت: به صفت فردي خودم تخلفي فردي منجر به تغيير نداشتم و در سه نقطه در چارچوب ضوابط سخنراني كردم و در دوراني كه جناب آقاي خاتمي قصد مشاركت در انتخابات را داشت در برپايي ستاد فرضي براي وي فعال بودم. سرفصل اتهامي ما مهمتر از سرفصل انفرادي ماست. ما به عنوان نمايندههاي گروههاي سياسي در برابر آن اتهام دستهايمان را بالا ميبريم و به اتهام بزرگتر پاسخ ميدهيم كه چرا در فرآيندي قرار گرفتيم كه اين حركت غيرامنيتي براي ايران فراهم شد.
وي با تاكيد بر اينكه شرايط زندان در صراحت لهجه ما تاثير دارد، گفت: زندان انفرادي بسيار سخت است اما ضرورت دارد. مسوولان زندان و قضايي با ما حسن معاشرت داشتند و برخورد با ما بسيار صميمانه بود و ما در كمتر از يك هفته حس كرديم كه ما در برابر هم نيستيم و اگر نظام اسلامي يك روز بتواند به نقطهاي برسد كه شرايطي فراهم كند كه اين زندان انفرادي بر كسي بار نشود اين كار را خواهد كرد اما ضرورت و شرايط وجود دارد.
در ادامه ابطحي در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درباره ارايه تضمين براي جلوگيري از تغيير مواضعاش گفت: در قبل از انتخابات دوستان جلوي من را ميگرفتند كه نقد راجع به مهندس موسوي ننويسم. اين بحث قابل بازگشت نيست. دربارهي اصلاحات هميشه نقدهايي داشتيم. صرف اينكه در مقطعي اين جسارت را پيدا ميكنيم اينجا مينشينيم و زماني كه در انفرادي بودم به اين فكر بودم كه اولين پستي را كه در وبلاگم بنويسم اين است كه عضوي از اين نظام هستم و من با زندان رفتن، افتخار اينكه از ابتداي جواني در خدمت نظام بودهام را از دست نميدهم. من عضو اين نظام هستم. سوال شما موجه نيست. ما كار خاصي نميكنيم. ما به انديشهاي كه رسيدهايم اعلام ميكنيم.
عطريانفر نيز در پاسخ به اين سوال چهار تضمين داد و گفت: چهرههايي هستند كه به صورت مستقيم در اين يكي دو ماه با ما مرتبط بودند و يكي از نقاط جمعبندي دوستان و زندگي يكي دو ماهه با هم داشتيم و به صراحت تمام اعلام ميكنم كه دوستان ما نيز مشابه ما فكر ميكنند اما توان اعلام ندارند و تضمين ديگر، سابقهي سني و سياسي ماست و ما با خدا پيمان بستهايم و به اين جمعبندي با كمك خدا دست پيدا كردهايم.
عطريانفر دربارهي اينكه چه كساني ميخواهند مقام معظم رهبري را يك قدم به عقبتر ببرند و يا محدود كنند و اينكه ابطحي تلاشهاي خاتمي در حمايت از موسوي را خائنانه توصيف كرده گفت: من اين را نگفتهام كه تلاشهاي خاتمي در حمايت از موسوي خائنانه است.
وي گفت: در ارتباط با تقلب، مثلث حامي شامل موسوي، هاشمي و خاتمي بود.
عطريانفر در پاسخ به اين سوال گفت: اين پنج شخصيتي كه ميخواستند در انتخابات خودشان را مطرح كنند قبل از ورود به عرصه با مقام معظم رهبري مشورت كردند. رهبري در نقطهاي به لحاظ جايگاه حقيقي و حقوقي قرار داشت كه تمامي جوانب عدالت در رفتار، گفتار و موضعگيري را نشان ميدهد؛ چرا كه ركن پايداري رهبري به عدالت است. بنابراين موضع همراهانه به شكل كلي نسبت به پنج كانديدا داشتند.
خبرنگاري فارس در مورد ارتباط گروههاي سياسي با گروههاي اپوزيسيون و براندازي نرم سوال كرد كه ابطحي گفت: ابزار براندازي نرم متفاوت شده و سيستم ارتباطي در اين زمينه تعيينكننده است.
خبرنگار خبرگزاري فارس درباره موضعگيري و عملكرد هاشمي رفسنجاني و برخورد وي با انتخابات و نامهاي كه مقام معظم رهبري نوشت كه به گفته وي برخيها از آن برداشت تهديد داشتند سوال كرد كه چرا بعد از انتخابات شخصيتهايي چون هاشمي و خاتمي به جاي تمكين از قانون، با موضع موسوي همراستا شدند؟ عطريانفر در پاسخ به اين سوال گفت: داوري همهجانبه و كارشناسانه و مبتني بر روي موازين بر روي هاشمي را فقط شايسته مقام معظم رهبري است و سوابق ديرينهي بيش از نيم قرن همفكري اين دو با هم كه زندگي پرتلاطمي داشتهاند و همزيستي سياسي داشتهاند بايد نظر دهد.
وي درباره نامه هاشمي رفسنجاني به رهبر گفت: اگر هاشمي مرا مورد مشورت قرار ميداد به او ميگفتم اين نامه با اين ادبيات براي انتشار سراسري مناسب نيست و يا نامه بايد سربسته ميرفت مثل دهها نامهاي كه بين افراد رد و بدل ميشود. از كجا معلوم نامههايي كه بين بزرگان رد و بدل ميشود ادبياتش چگونه است.
عطريانفر به گفتهي ابطحي اشاره كرد كه در آن هاشمي، خاتمي و موسوي در رابطه با انتخابات همپيمان شده بودند و گفت: اگر اين همپيماني دلالتي بر اين دارد كه خاتمي يا هاشمي موضعشان در رابطه با انتخابات تقلب بوده به دو دليل آن را محكوم ميكنم؛ يكي آنكه تقلب غيرممكن است و تخلفات يك يا دو درصد ممكن است اتفاق بيافتد كه اتفاق نيفتاده است. آقاي هاشمي و خاتمي آدمهاي عادي نيستند كه به شكل آدمهاي عادي موضعگيري كنند.
به گزارش خبرنگار ايسنا، پيش از اين سيد محمدعلي ابطحي با حضور در جلسه دادگاه، تمام صحبتهاي نمايندهي دادستان را پذيرفت و گفت: صبح پيشنهادي براي ارايهي ديدگاه عمومي در رابطه با اصل انتخابات ارايه شد كه من يكي از افرادي بودم كه آنها را پذيرفتم.
وي گفت: انتخابات فوقالعاده بود و 40 ميليون راي مسالهاي نبود كه بتوان از كنارش گذشت. براي تاريخ ايران افتخار بزرگي بود.
ابطحي افزود: من در جبههي اصلاحات بودم و با آقاي موسوي مخالف بودم و در سال 1384 وقتي از سوي مجمع روحانيون مبارز كانديداتوري وي مطرح شد، من گفتم از آنجا كه موسوي مدت زمان زيادي در سيستم حكومتي نبوده، ميتواند توهمات زيادي براي وي ايجاد شود كه اين توهمات آسيبهاي زيادي به كشور وارد ميكند.
وي در ادامه گفت: انتخابات اين دفعه متفاوت شد و انتخاباتي بود كه دو يا سه سال براي آن كار شد و علتش آن بود كه يك جريان اصلاحطلب اعتقاد جدي داشت كه اگر بعد از سه پيروزي اصولگرايان در انتخابات كه حمايت رهبري پشت آنها بوده، ميتواند انتخاب يك اصلاحطلب به نوعي باعث محدود كردن رهبري و مهار اعتقاد جامعه نسبت به رهبر شود.
ابطحي با بيان اينكه پشتيباني خارجي در اين انتخابات و رفت و آمدها به خارج وجود داشت، گفت: سفر آقاي خاتمي به دنيا يك سفر تبليغاتي محسوب ميشد و حضور برخي از شخصيتهاي بينالمللي در داخل ايران تعيينكننده بود.
وي در ادامه به بررسي نقش رسانهها در انتخابات پراخت و گفت: در مصاحبهاي طنزآلود گفتم اصليترين اتفاق در انتخابات، مسالهي تقلب بود و در زمان برگزاري انتخابات، معني ويژهاي پيدا كرد. تقلب از زماني اسم رمز شورش در ايران شد و به جاي نگاه فني در انتخابات، تبديل به رمز شورش شد و يك شورشي كه در آن فعال شدن نيروها، لشگركشي براي تقلب، تمرين پخش شدن مردم در خيابانهاي ايران شكل گرفت و در سال 76 با خاتمي از شاه عبدالعظيم به سمت پاسداران رفتيم و تمرين نگهداري گستردهي مردم در خيابان را كرديم. اين تمرين گسترده در چارچوب تقلب در انتخابات معنا پيدا كرد و ابزار اطلاعرساني به شكل sms، فيسبوك درآمد و شايد آنچه معاون دادستان تهران به عنوان انقلاب رنگي و مخملي عنوان كرد فكر ميكنم ظرفيتش وجود داشت اما نميدانم هدفش نيز وجود داشت يا نه. اگر اين ظرفيت در كشورهاي ضعيفتر از ايران بود ميتوانست عمل كند.
ابطحي افزود: رنگ سبز تبديل به رسانه شد و همه را به هم ربط ميداد و ساعت 10 شب جمعه بعد از رايگيري هنوز نتيجهي انتخابات مشخص نشده بود، مهندس موسوي با اعلام زودهنگام، پيروزياش در انتخابات را اعلام و آقاي خاتمي به وي تبريك گفت كه اين اقدامات نشان ميدهد يك نوع تفاوت در بحث تقلب وجود دارد.
وي تاكيد كرد: تقلب واقعا در ايران وجود نداشت. در انتخابات قبلي فاصلهي كروبي و احمدينژاد كمتر از نيم ميليون راي بود. در عين حال خاتمي و وزارت كشور تلاش كردند كلمهي تقلب را به كار نبرند و آقاي خاتمي تخلف را پذيرفت اما هيچگاه از لفظ تقلب استفاده نكرد. من تعجب ميكنم اين وضعيت براي 11 ميليون اختلاف مطرح شود. دوستان ما 500 هزار نفر را به عنوان تقلب نپذيرفتند، چگونه 11 ميليون را تقلب ميدانند؟
ابطحي به مصاحبههاي صورت گرفته قبل از انتخابات از سوي افراد مختلف پرداخت و گفت: من در اين مصاحبه گفته بودم كه تقلب در بدترين صورت بين يك تا 2 ميليون وجود دارد و اگر ما اين 2 ميليون را كنار بگذاريم كانديداي پيروز، اصلاحطلب خواهد بود و آراي احمدينژاد مشخص و محدود است و هرقدر از آراي ايشان كم شود به سبد اصلاحطلبان ريخته ميشود. اما ما اصلاحطلبان صداي همه را بايد ميشنيديم اما نشنيديم و صدايي را كه ميشنيديم صداي همه نبود. برخي صداهاي بلند را ميشنيديم و صداهاي عمومي را نميشنيديم.
ابطحي در ادامه گفت: توهم مهندس موسوي، توهم بزرگي بود كه در مرحلهي اول احساس كرد اين تقلب بين 11 ميليون آرا امكانپذير است و در جلسهي مجمع روحانيون مبارز مطرح شد كه ما ظرفيت بالايي داريم و تخلفاتي را جمعآوري كردهايم كه يكي از دوستان ما كه قبلا وزير كشور بود گفت اگر تمام اين مدارك را شوراي نگهبان قبول كند 700 يا 800 هزار راي ميشود كه من اين توهم بزرگ را دو سه ماه قبل از انتخابات در يكي از مصاحبههايم گفته بودم و موسوي را به هندوانه سربستهاي تشبيه كردم كه اگر سر باز كند مشخص نيست چه ميشود كه اين دليل توهمات ايشان بود.
وي ظرفيتهاي حمايت از مهندس موسوي را جدي ندانست و گفت: هركسي براي خواست و ديدگاه خودش از مهندس موسوي حمايت ميكرد. شنبه بعد از انتخابات، هاشمي رفسنجاني، مهندس موسوي و خاتمي همقسم شدند تا پشت همديگر را خالي نكنند و همديگر را تنها نگذارند. در آنجا اين حمايت به دليل حمايت از موسوي نبود، حمايت از اتفاقي بود كه دليل هركس منافع خودش بود. آقاي موسوي كشور را نميشناخت اما آقاي خاتمي با تمام ارادتي كه به ايشان دارم هويت كشور را ميشناخت، تمام اتفاقات، قدرت، رهبري، نظام امنيتي كشور را ميشناخت و به خاطر شكست در انتخابات از موسوي حمايت كرد كه اين اقدام به نوعي خيانت به كشور است.هدف هاشمي رفسنجاني از اين حمايت در مرحلهي اول انتقام از احمدينژاد و در مرحلهي دوم انتقام از رهبري بود. دلايل اين توهمات در حمايت از مهندس موسوي متفاوت بود و هركدام براي خودشان ديدگاهي جداگانه داشتند.
وي در ادامه به بررسي نهادينه شدن دموكراسي در ايران پرداخت و گفت: از اقدام آقاي خاتمي متاسفم كه تمام ظرفيتها را به پاي مهندس موسوي ريخت. موسوي خودش ظرفيت اصلاحات را نداشت و جريان اصلاحطلبي تحقير شد و آقاي موسوي آن را نپذيرفت. من دوست نداشتم احمدينژاد رييسجمهور شود اما وقتي 11 ميليون اختلاف راي را ديدم به دموكراسي، مردمسالاري خيانت كرديم. به جاي اينكه يك پيام كوتاه تبريك به احمدينژاد به خاطر پيروزياش بفرستيم بهترين وضعيت كشور را كه ميتوانست باعث سربلندي ايران شود از بين برديم.
ابطحي افزود: من طرفدار كروبي هستم. من از رفتن به يك تظاهرات غيرقانوني عذرخواهي ميكنم. مهندس موسوي در نامهاي به كروبي گفت من چيزي براي از دست دادن ندارم و تا آخر ايستادهام اما وقتي در جايگاهي قرار گرفت كه 13 ميليون راي به وي اختصاص پيدا كرد اينگونه پيگير آشوب شد. اما ايران، اسلام، انقلاب خيلي از چيزها را از دست داد و ما افتخار 40 ميليون راي را در دنيا مخدوش كرديم. توهم ديگر موسوي اين بود كه خود را طرفدار جدي خط امام (ره) ميدانست و حتي گاهي اوقات طرفدارياش را از مقام معظم رهبري بيشتر ميدانست. اگر رهبر انقلاب نبود با اين همه مسائل، كشور را درك نكرده بود و رهبري يك گام به عقب مينشست امروز منطقه هلال ناامن عراق، ايران، افغانستان را داشتيم. ملت ايران از رهبر تيزهوش و سربازان بانام و بينام امام زمان كه ايران را از شرايط بحران نجات دادهاند بهرهمند هستند و با خواست و ارادهي خودم علاقهمند بودم اين توضيحات را بدهم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات