به گفته رئيس كتابخانهي ملي ايران ماجراي رسانهها و اينترنت گرچه به كشورهاي غربي مربوط است ولي امروز در اختيار كساني قرار گرفته است كه از آن بهتر استفاده ميكنند و به نظر ميرسد رسانههاي كشور بايد از وقايعي مانند غزه عبرت بگيرند كه چگونه ميتوان با اطلاعرساني درست افكار عمومي را در جهت مثبت و درست بسيج كرد.
به گزارش خبرنگار جامعه اطلاعاتي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) علياكبر اشعري در نشست علمي انجمن ايراني جامعهي اطلاعاتي با موضوع «ايران و مسايل جهاني راهبري اينترنت»، با اشاره به اينكه عملكرد رسانهها در حادثهي غزه، به وجود آمدن موجي را در كمك به مردم اين منطقه باعث شد كه رژيم صهيونيستي را از پا انداخت، اظهار كرد: با مروري مختصر، نقش رسانههاي ايران و همچنين نهادهاي مردمي وغيرسازمان يافته مانند وبلاگها در بسيج افكار عمومي جهان عليه رژيم صهيونيستي قابل مشاهده است.
او ادامه داد: قرار اين رژيم با كشورهاي همسايهي غزه مانند مصر اين بود كه چهار روزه ماجراي حماس و غزه تمام شود اما اين ارتباطات گسترده كه از طرف رسانهها و سايتها بين مردم جهان به وجود آمد خود به خود باعث شد كه به عنوان يك عامل بازدارنده در ميان افكار عمومي عمل كند و اين رژيم را با وجود همهي ادعاها به عقبنشيني وادار كند.
وي ادامه داد: گرچه رژيم صهيونيستي نيز همزمان با حمله به نوار غزه تمهيدات رسانهيي انديشيده بود و دوربينهايي را در مكانهاي مختلف جاسازي كرده بود كه در زمان حمله به غزه عكسهايي را بگيرند كه نشان دهند اين رژيم تنها به اعضاي حماس حمله ميكند و آنها را از طريق رسانههاي پرنفوذ منعكس كند، اما با وجود تمام اين ترفندها، با استفاده از موجي كه از طريق رسانههاي متعهد و مستقل شكل گرفت افكار عمومي به نفع مردم غزه متمايل شد و اتفاقي افتاد كه در جريان آن هستيد.
به گفتهي او امروز اطلاعات آنقدر زياد است كه ميتواند بخش مهمي از فضاي اينترنت را در اختيار بگيرد اما به دلايلي ما از اين امر محروم هستيم و به دليل همين حضور نداشتن، جايي را كه ما بايد در اختيار داشته باشيم ديگران به راحتي اشغال كردهاند؛ مثلا اينكه كشورهايي كه هيچ ربطي به فردوسي، سعدي و غيره ندارند آنها را به نام خودشان ثبت ميكنند، به اين دليل است كه كمتر در اين عرصهها وارد شدهايم.
اشعري با بيان اين كه در ارائهي اطلاعات خود اساسا آدمهاي خسيسي هستيم خاطر نشان كرد: كتابخانههاي بزرگ كشور پر از اطلاعات منحصر به فرد از كتابخانههاي خطي، اسناد بسيار مهم و غيره هستند كه هر كدام از آنها ميتوانند تاثير مهمي در قضاوت يك محقق دربارهي يك پديده داشته باشد؛ اين اطلاعات متعلق به همه بوده و تمامي افراد ميتوانند از آنها استفاده كنند، مگر اطلاعات طبقهبندي شده كه نميتوان آنها را در اختيار همه قرار داد.
او با بيان اين كه سرعت توليد اطلاعات در جهان بسيار بالاست گفت: در كتابخانه ملي سعي كرديم با دو شعار ارائهي اطلاعات موجود در سازمان خود و نيز كاهش فاصلهي توليد و ارائهي اطلاعات به توليد اطلاعات و گسترش آن در فضاي اينترنت كمك كنيم، مثلا با اجراي طرحي كه فاز اول آن در بهمنماه به بهرهبرداري رسيد، سعي كرديم چنين امري تحقق يابد و هر كس بتواند اطلاعات مربوط به خودش را با هر شرط حقوقي دلخواه در اختيار عموم قرار دهد.
وي افزود: اين طرح چند فايدهي اساسي دارد كه از آن جمله تحقق پيشرفت علمي به كمك اطلاعاتي است كه به راحتي در اختيار ديگران قرار ميگيرد. ضمن اين كه شرايطي را فراهم ميكند كه اطلاعات كشور ما به راحتي در اختيار ساير كشورها نيز قرار گيرد. علاوه بر اين چنين امري باعث ميشود سهم خود را در حجم اطلاعات جهاني به اندازهي قابل ملاحظهاي بالا ببريم.
به عقيدهي رئيس كتابخانهي ملي ايران اگر بتوانيم همزمان با اين طرحها اين باور را نيز به وجود آوريم كه اطلاعات به همه تعلق دارد و كسي حق ندارد اطلاعات غير طبقهبندي شده را نزد خود نگه دارد، سهم مهمي در پيشرفت علمي كشور خواهيم داشت و ميتوانيم سهم خود را از اطلاعات جهاني نيز افزايش دهيم.
اشعري ادامه داد: كتابخانههاي بسياري از كشورهاي جهان منابعي كاملا گزينش شده دربارهي ايران در اختيار مردم قرار ميدهند در صورتي كه ما ميتوانيم با گسترش سهم خود از اطلاعات جهاني اطلاعات دسته اول و ناب در مورد ايران را در اختيار همگان قرار دهيم.
وي خاطر نشان كرد: اميدوارم چنين نشستهايي توسعه يافته و همه به اين باور برسيم كه امروز قدرت اطلاعات يك كشور در نظام بينالمللي تعيين كننده است و سعي كنيم محققان و نيازمندان اطلاعات را از اين پديده محروم نكنيم ضمن اين كه بايد نقش خود را در عرصهي اطلاعات جهاني نيز به خوبي ايفا كنيم. همانطور كه حضور ما در يك عرصهي سياسي و نظامي نشان داد كه رسانهها و اطلاعرساني چقدر خوب ميتوانند به نقش خود عمل كنند.
او تصريح كرد: البته در حال حاضر نيز رژيم صهيونيستي در حال ادامه دادن به كار خود بوده و سعي ميكند با ارائهي حجم زيادي از اطلاعات كاملا تكراري كار خود در حمله به غزه را مشروعيت ببخشد كه رسانهها بايد در اين مرحله نيز حضور پرقدرتي داشته باشند و به مردم مظلوم فلسطين كمك كنند.
انتهاي پيام
نظرات