محققان علوم زيستي و جانورشناسان معتقدند كه بروز آلودگيهاي نوري و منابع نوري ساخت دست بشر و ورود آنها به طبيعت، سبب ميشود تا حيوانات و جانداران به راحتي دچار سردرگمي شوند.
به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، به نقل از مجله «دروازههاي طبيعت و اكولوژي»، گروهي از بومشناسان، بيولوژيستها و جانورشناسان معتقدند كه با ورود نورهايي كه ساخته دست بشر هستند به داخل طبيعت و محيط زيست موجب ميشود تا جانداران از مسير اصلي خود منحرف شده و سردرگم شوند و اين عامل به نوبه خود به زندگاني آنها لطمات و صدمات جبرانناپذيري وارد ميكند.
بر اين اساس، نورهاي مصنوعي كه در زمان يا مكان غيرطبيعي ظاهر ميشود كه تعريفي از آلودگي نوري نيز به شمار ميرود، ميتواند باعث جذب حيوانات يا انحراف مسير آنها شده و اگر اين روند در طبيعت كه دست نخورده است، ادامه يابد و باقي بماند، باعث از ميان رفتن حس طبيعي حيوانات و حشرات ميشود.
«بروس رابرتسون»، يكي از محققان بوم شناسي دانشگاه ايالتي ميشيگان، ميگويد: نشانههاي طبيعي كه در محيط زيست وجود دارند، مانند نورها و تابشهاي طبيعي، باعث ميشود تا حيوان و يا يك حشره به راحتي مسير و جهت خود را در محيط و در سطوح سخت، دشوار و يا راحت و آسان بيابد، اما اگر اين نشانگان، غيرطبيعي و يا به عبارتي مصنوعي باشند، حيوانات و جانداران در محيط زيست سردرگم ميشوند؛ چراكه اين انسانها هستند كه باعث تغيير در نشانههاي طبيعي و انحراف جانداران شدهاند.
وي افزود: به عنوان مثال، يكي از سادهترين منابع نورهاي افقي در طبيعت، آبهاي موجود در طبيعت مانند درياها و اقيانوسهاست؛ بطوري كه جانداران، زمان طلوع و غروب خورشيد را از روي آن به راحتي تشخيص ميدهند. حال آنكه اگر اين نور طبيعي را با يك منبع نوري ساخت دست بشر مبادله و تعويض كنيم، خواهيم فهميد كه چه اثر مخرب و برگشتناپذير بر جانداران در طبيعت ميگذارد؛ چون چرخه زندگاني جانداران را دچار تداخل ميكند.
نورهاي ساخت دست بشر، براي عنكبوتها، سنجاقكها و بسياري از حشرات كه در ساقههاي گياهان آبي تخمگذاري ميكنند، بسيار خطرناك هستند؛ چراكه اگر قادر نباشند سطح آب و زمان دقيق را بيابند، ميميرند و موفق به تخمگذاري نميشوند.
به گزارش ايسنا، محققان علوم زيستي، اين نوع از گرفتاري و درگيري حيوانات و حشرات در نورهاي ساخت دست بشر را «تله اكولوژيكي» ناميده و اعلام كردند كه سالانه چندين 10 هزار جاندار به علت جذب اين نورها ميميرند.
«رابرتسون» در ادامه يادآور شد: ما انسانها هنوز نمي دانيم و نميتوانيم تشخيص دهيم كه چه عاملي باعث ميشود تا ما حيات وحش و طبيعت پيرامون خود را از انقراض حفظ كنيم و تنوعزيستي محيط زيست كشورهايمان را به بهترين شكل ممكن از خطر برهانيم.
انتهاي پيام
نظرات