رييس كميته تحقيقات و فناوري مجلس در مورد ريشه سرقتها و تقلبهاي علمي گفت: وقتي توسعه علمي بر روي چند شاخص تعيين شود، احتمال تخلف در آن شاخص زياد ميشود.
اسفنديار اختياري در گفتوگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در مورد مواردي از تقلبهاي علمي از مقاله يك محقق خارجي كه هفتههاي اخير توسط دو تن از پژوهشگران ايراني انجام شده بود، افزود: متاسفانه اين پديده جديد نيست و از قبل هم بوده است و هر چه در آييننامههاي توسعه علم، تشويق بيشتري قائل شويم، اتوماتيكوار مباحث منفي نيز به وجود ميآيد.
وي با تاكيد بر اينكه بايد جلوي چنين پديدههايي را گرفت و اين مسايل سبب دلزدگي بين محققين شود، تصريح كرد: عملا محققين ما به سمت نوشتن مقاله نميروند، بنابراين در مباحث پژوهشي و معاونت پژوهشي دانشگاهها بايد كميتههاي ويژهاي در نظر گرفته شود كه مانع كپيبرداري از مقالات ديگر شود.
به گفته وي، در دانشگاهها طبق آييننامه هيات انتظامي اعضاي هيات علمي، يكي از مباحث مطرح شده كپيبرداري از كتب، پژوهشها و مقالات است، بنابراين بايد در معاونت پژوهشي، كميته ويژهاي تشكيل و مقالات را بررسي كنند تا پيش از اينكه اين اتفاقات پيش آيد، كنترل كرده و مانع شويم.
اختياري تصريح كرد: چنانچه چنين كپيبرداري و تقلبهاي علمي صورت گيرد، بايد قانون اجرا شود تا مانع اين اتفاق شويم.
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس در مورد تبعات منفي اين سرقتها و تقلبها و شيوع آن در جامعه براي اعتبار جامعه علمي ايران در داخل و خارج از كشور اظهار كرد: اعتبار علمي به بكر و اوريجينال بودن مقالات و كتابهاست، بنابراين اعتبار علمي مقاله يا كتابي كه از آن كپيبرداري ميشود، تاثير منفي گذاشته و اگر مقاله خارجي باشد، ديدگاه منفي نيز براي كشورمان به وجود ميآيد، چرا كه اگر قرار باشد از مقالات علمي توسط دانشمندان و نخبه يك كشور كپيبرداري شود، تاثير منفي بر وجهه كشور مربوط ميگذارد.
وي ضمن موافقت از برخورد با چنين تخلفاتي بر اساس آييننامه موجود كشور افزود: اين تخلفات تبعات منفي در توسعه علمي كشور دارد و بايد جلوي آن را گرفت.
رييس كميته تحقيقات و فناوري مجلس خاطرنشان كرد: بايد آييننامه و شاخصها را تنوع داد، چرا كه تنوع شاخصها مانعي است تا فقط بر روي يكي از شاخصها فشار بيايد و تبعات منفي آن نيز پايين ميآيد، بنابراين علاوه بر اين كار نبايد چشم خود را در مقابل خلافكار بست و در كنار تنوع دادن به شاخصها، مانع به وجود آمدن اين تخلفات شويم.
اختياري با اشاره به اين كه در حال حاضر برخي جاها پروژه پايان نامه دانشجويي فروخته ميشود و خلاف علمي است، گفت: بايد جلوي اين خلافها را گرفت تا در كنار توسعه شاخصها، هم اعتبار علمي ما بيشتر و هم مشكلاتمان كمتر شود.
وي در مورد مسووليت جامعه علمي كشور و رسانهها در مقابل اين نوع تخلفات افزود: در دانشگاهها بحث اجراي قانون مهمترين پارامتر است و رسانهها نيز با اطلاعرساني درست و اعلام تبعات منفي كپيبرداري مقالات خارجي در خارج از كشور و فرهنگ سازي، بهترين كمك براي كاهش اين تخلفات هستند.
نماينده مردم زرتشتيان در مجلس با اعلام اينكه در "قانون آييننامه انتظامي اعضاي هيات علمي" تخلفات كپيبرداري از مقالات عنوان شده است، گفت: مهم دقت در اجراي آييننامه است و اگر كمبودي هم در اين زمينه باشد، كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس در اين زمينه قدم بر ميدارد.
انتهاي پيام
نظرات