حضور زنان در استايومها به نفع فوتبال ماست فريده شجاعي در ايسنا: فوتبال زنان را به جايگاه اصلياش ميرسانم ورزش زنان در نقطه اوج قرار دارد
فوتبال را از بچگي دوست داشتم. بازيكن و نخستين مدرس فوتبال بودم. با علاقه و شناخت اين ورزش را دنبال كردم. ساليان سال با فوتبال زندگي كردم و با ريز و درشت اين مجموعه آشنا هستم. همزمان با فعاليتم در فدراسيون گلف، براي نايب رييس فوتبال كانديدا شدم تا شانس خودم را يك بار ديگر در مسير ورزشي زندگيم امتحان كنم و بالاخره با 51 راي از سوي مجمع به عنوان نايب رييس انتخاب و معرفي شدم. هر چه زمان ميگذرد، با حواشي و مشكلات بيشتري مواجه ميشوم ولي، خوب ميتوان گفت كه مزه زندگي به همين سخت گذشتنهاست.
اين، مقدمهاي از صحبتهاي "فريده شجاعي"، نايب رييس فوتبال و فوتسال بانوان در فدراسيون فوتبال است. گفتوگوي تفضيلي وي با گروه ورزشي ايسنا در پي ميآيد:
* ورود به فوتبال و رسيدن به يك آرزو!
حدود 10 سال پيش به طاهريان، رييس ورزش بانوان پيشنهاد دادم به فوتبال بها دهندکه در اين راستا با هاشميطبا صحبت شد. او معتقد بود كه فوتبال براي زنان عوارض دارد، جذابيت ندارد و رشتهاي نيست كه زنان راحت به آن بپردازند. ما تحقيقات فيزيولوژيكي و رواني را انجام داديم و ثابت كرديم كه فوتبال هيچ آسيبي براي زنان نخواهد داشت و بسيار مفيد است.
گوي و ميدان را بدست ما دادند. من به كمك فدراسيون و مربيان فعاليت را شروع و نخستين دوره كلاسهاي آموزش مربيگري را در ايران داير كردم. طاهريان معتقد بود كه من در گلف موفقتر بودم، ولي از بدو ورودم به فدراسيون فوتبال مشكلات را بررسي و حل كردم. بيش از سه ماه نخست فعاليتم، به شناسايي حواشي و نيازهاي فوتبال زنان پرداختم و با تدوين سند راهبردي چهارساله اهداف كوتاه مدت، ميان مدت و دراز مدت را دست يافتنيتر كردم.
* لژيونر شدن بانوان ايراني!
ميخواهم فوتبال زنان را به جايگاه اصلياش برسانم. فوتبال ايران بايد حداقل در آسيا مطرح شود. ما بايد حضور قدرتمند در ميادين بينالمللي داشته باشيم. بحث اصي براي ما تقويت بعد پرورشي، قهرماني، همگاني و حرفهيي است. سال گذشته در مسابقات باشگاههاي غرب آسيا، چندين با زيکن مورد توجه تيمهاي خارجي قرار گرفتند؛ ولي اين بحث ادامه پيدا نكرد. بازيكنان ما با استعداد و با تكنيك هستند. با گذراندن تمرينات خوب قطعا زنان نيز ميتوانند مانند مردان لژيونر داشته باشند. كشورهاي عربي طبق نامههاي AFC و فيفا بايد در فوتبال زنان نيز شركت كنند و چون پتانسيل كمي در زمينه مد يريت، مربيگري، داوري و بازيكنان دارند، ممكن است از نيروهاي ايراني كمك بگيرند. البته، تاكنون بحث جدي در اين باره صورت نگرفته؛ ولي زمزمههايي شنيده ميشود.
* لباس زنان و صدور فرهنگ و ارزشهاي ديني
لباس و پوشش زنان در ميادين ورزشي بسيار حساس است. وقتي لباس قهرمان المپيك شنا را مهندسان ناسا ميسازند اين، يعني لباس در ركورد و موفقيت يك شناگر موثر است. ما مساله پوشش را پذيرفتيم و حتي فرهنگ و ارزش ديني را نيز با كمك اين مقوله صادر ميكنيم. بنابراين، بايد براي طراحي لباسها برنامه داشته باشيم تا مشكلات بازيكنان كمتر شود. در مسابقات ويتنام، به دليل هواي شرجي و دماي زياد هوا دو يا سه كيلو به وزن بازيكنان اضافه ميشد و فيفا و AFC نيزميدانستند كه نسبت به ساير تيمها مشكلات بيشتري داريم. آن ها خوشحال هستند که ايران با اين شرايط در مسابقات حاضر ميشود و حرفي براي گفتن دارد. كسي در ويتنام تصور نميكرد چين تايپه را با در اختيار داشتن تاريخچه طولاني و بهرهگيري از سبك بازي مردانه شكست دهيم. ساير تيمها مربيان مرد داشتند و با پسران تمرين ميكردند؛ ولي ما با وجود امكانات كم، تلاش كرديم حرفي براي گفتن داشته باشيم و در مسابقات جهاني، آسيايي و بينالمللي خوب ظاهر شويم.
* افق چهارساله و دستاوردها
تلاش ميكنيم در پايان برنامه چهارساله يك تيم قدرتمند بسازيم و بتوانيم جايگاه اصلي خودمان را پيدا كنيم. هدف ما قرار گرفتن در جمع سه تيم برتر آسياست كه دستيابي به اين هدف بسيار سخت است. استراليا، كرهشمالي و جنوبي، چين و ژاپن جزو 10 تيم برتر جهان هستند و حضورشان در آسيا كار را براي ايران سختتر ميكند. اگر بيشتر وقت بگذاريم و سرمايهگذاري كنيم قطعا به اين هدف ميرسيم. تيم فوتسال زنان نيز قهرمان غرب آسيا شد. اردن با وجود داشتن شرايط ميزباني تصور نميكرد در فينال به ما ببازد. همه بازيكنان و كادرفني تلاش كردند اردن را شكست دهند و قهرمان غرب آسيا شوند. اكنون حد انتظارات ا ز اين تيم بيشتر شده و بايد تمرينات را جديتر دنبال كنند. مسابقات غرب آسيا با حضور هفت تيم در شرايطي برگزار شد كه حتي فلسطين نيز نمايش قابل قبولي از خود ارايه كرد و از وجود مربيان مرد بهره برد. از طرفي تمرينات و اردوهاي خارج كشور ميتواند موجبات رشد را فراهم كند.
* بهرهگيري از تجربيات مردان
فوتبال زنان كودكي يك ساله است كه تجربه حضور در مسابقات برون مرزي را ندارد. مربيان ما خوب هستند ولي به لحاظ علمي عقب هستيم. ما در سطح B داور نداريم. در اين راستا قرار است مهرماه كلاس داوري درجه B در تهران تشكيل شود تا اين مشكل رفع گردد. تجربه مردان كمك كننده است و ميتوان از آنها در قالب آناليزور و مشاور استفاده كرد. زنان نيز در كارهاي علمي توانمند هستند. با همكاري مردان و بهرهگيري از نقطه نظرات آنها ميتوان برنامهريزي درستي داشت.
* مربي حرفهاي زن، انگشت شمار است
سطح مربيگري ما قطعا در قياس با مربيگري جهان عقب است. آلمان قهرمان جهان در رده زنان است كه مربي مرد دارد. با وجود قهرماني، دليل نميشود آلمان مربيان زن كارآمدي داشته باشد. حتي قهرماني ملاك مشخصي براي ارزيابي كيفيت مربيان نيست. تعداد مربيان خوب در دنيا انگشتشمار است. از طرفي اين امكان وجود دارد كه آنها شرايط مالي و پوششي ما را نپذيرند. البته، مربياني نيز درخواست فعاليت در ايران را داشتند كه هم سطح با مربيان داخلي هستند. بنابراين، ترجيح داديم مربيان داخلي را تقويت كنيم و مشكلات فني آنها را با كمك مردان حل كنيم. البته، ما مدام در حال رايزني و لابي هستيم تا در صورت امكان مربيان خوب خارجي را براي فوتبال و فوتسال به خدمت بگيريم.
* ورزش زنان در اوج
40 سال است كه با ورزش زندگي ميكنم و همه جوره ورزش را تجربه كردم. به جرات ميگويم نقطه اوج ورزش زنان در اين دوره است. بسيار خوشحالم كه پرچمدار المپيك پكن، يك زن بود. اين مساله بيانگر نگرش مثبت مسوولان به ورزش زنان است. خوشبختانه، اعضاي هيات رييسه، رييس فدراسيون و عليآبادي و معاونان سازمان نگرش مثبتي به فوتبال زنان دارند. توجه و اهميت دادن به ورزش زنان ميتواند در رشد و پويايي ورزش كشور موثر باشد. تجربه نشان ميدهد هر جا كه زنان در كنار مردان فعاليت ميكنند نتيجه رضايتبخش است. بايد به زنان بها دهيم و آنها را تقويت كنيم تا نه در سطح مردان بلكه در سطح قابل قبولي وارد عرصه بينالمللي و مدالآوري شوند. زنان انگيزه و پتانسيل بسياري دارند و اگر روي ا ين قشر سرمايهگذاري شود، ميتوانند در سطح مردان رشد كنند.
* نقش اسپانسر و تبليغات در توسعه
درست است كه نگرش مسوولان ورزش و فوتبال به ورزش زنان مثبت است؛ ولي در مقابل نيز ديدگاههايي وجود دارد. اسپانسرها نيز ميگويند كه حمايت مالي ميكنيم ولي به ما چه ميرسد؟ وقتي نميتوانيم به آن ها سرويس دهيم، حمايت مالي نيز نميشويم. براي تبليغات نياز به پخش تلويزيوني داريم. بسياري از باشگاهها نيز تمايل دارند از درآمدزايي در بخش مردان براي فوتبال زنان هزينه كنند. در اين صورت حداقل با بازيکنان قرارداد مالي بسته ميشود و امكانات رفاهي و هزينه اياب و ذهاب آنها پرداخت ميشود. اين اتفاق ميتواند نويدي براي آينده بهتر باشد تا زماني كه حرفهييتر شويم و حقوق مكفي پرداخت كنيم در سطح تيمهاي ملي نيز برنامهريزي شده تا مبلغي به عنوان كمك هزينه به بازيكنان پرداخت شوند.
* گله از رسانههاي ورزشي
روزنامهاي هميشه يك ستون را به ورزش زنان اختصاص ميداد كه متاسفانه، آن هم به هفتهاي يك بار كاهش يافته است. آنها به جاي اين كه به ورزش زنان بپردازند، ميزان توجهشان را كاهش دادند. سياستها را نميدانم. ما در مسابقات فوتبال غرب آسيا قهرمان شديم. تيم فوتبال مردان نيز با آن همه امكانات، اسپانسر و هوادار اول شد. ببينيد ميزان توجه، آن ها را تا كجا پيش ميبرد؟! در شبكههاي مختلف عملكرد آنها مدام آناليز ميشود، در حالي كه هنوز تعداد زيادي نميدانند زنان قهرمان غرب آسيا شدند. در سختترين شرايط در كشوري عربي به خاطر بازيهاي خوب مورد تمجيد قرار گرفتيم و بازيهايمان از سه شبكه تلويزيوني اردن به صورت مستقيم پخش شد؛ ولي در داخل ايران حتي يك برنامه كوچك به ما اختصاص ندادند. عدم استقبال از يك تيم قهرمان باعث ميشود بازيكنان دل سرد شوند و جلوي پيشرفت آنها گرفته شود. وقتي زحمات يك تيم بازتاب ندارد، انگيزهها كمتر ميشود. براي توجه به ورزش زنان با مسوولان ورزش و فوتبال صحبت ميكنم؛ ولي آنها هيچ حرفي نميزنند. يك بار حتي به "فردوسيپور" گفتم از 90 دقيقه برنامه، چند دقيقه را به اخبار زنان اختصاص دهد. مسوولان كم لطفي ميكنند. اگر بيشتر بها دهيم، حداقل رشته جذابي مثل فوتبال با علاقهمندان بسياري كه دارد، ميتواند با قدمهاي محكم گام بردارد. تاكنون با مسوولان رسانهها وارد مذاكره نشدم؛ در حالي که با مجريان برنامه هاي مختلف سيما صحبت كردم. آن ها قول همكاري دادند؛ ولي هيچ كاري نكردند.
* وعدهي رييس جمهور
رييس جمهور در مراسم بازديد از كمپ تيمهاي ملي به تمرينات فوتبال زنان سر زد و قول داد در صورت كسب قهرماني، پاداش ويژهاي به آنها پرداخت شود. رييس سازمان نيز قرار است با دعوت از بازيكنان از آن ها تقدير كند. اين هفته قرار است كميته تيمهاي ملي فدراسيون پاداش بانوان را مشخص كنند. كميته ملي المپيك نيز مبلغ 300 هزار تومان به بازيكنان پرداخت كرد.
به هر حال قهرماني در مسابقات غرب آسيا جايزه ويژهاي را مي طلبد و هرچه كه براي مردان در نظر گرفته ميشود بايد به زنان نيز پرداخت شود.
* لزوم وجود ديدارهاي تداركاتي
بازي تداركاتي در ورزش زنان سرنوشتساز است. اگر در مسابقات ويتنام يك بازي تداركاتي داشتيم، بازي مقابل ميانمار را مساوي و به مرحله بعد صعود ميكرديم. تيم فوتبال بازي به بازي بهتر ميشد. اين بيانگر نداشتن ديدارهاي تداركاتي است. در بازيهاي نخست بازيكنان با شرايط زمين آشنا ميشدند. ما در ردههاي سني مختلف تيم داريم و برگزاري ديدار تداركاتي به دليل کمبود منابع مالي براي ما محدود است. اگر برنامه سازنده ميخواهيم، بايد هزينههاي بسياري صرف كنيم كه اين براي فدراسيون متصور نيست و ما بايد اين مساله را جا بيندازيم. در حال حاضر فيفا براي روز 31 شهريور كه روز صلح جهاني است از ما خواسته كه مسابقاتي را با عنوان صلح و دوستي برگزار كنيم. براي برگزاري ديدار تداركاتي در رده جوانان نيز با مسوولان تركيه نامهنگاري كرديم.
* جو استاديوم آدم را ميگيرد!
در ديدار دوستانه مقابل زامبيا و بازي استقلال – پرسپوليس، سرپرست زن زامبيا و خانم قطبي را با كسب مجوز براي تماشاي بازي همراهي كردم. در ديدار مقابل زامبيا از شدت هيجان اشكم درآمد. جو استاديوم آدم را ميگيرد. ديدن مسابقات از نزديك در مقايسه با تماشاي بازي از تلويزيون بسيار متفاوت است. جوانان تفريح كمتري دارند، اجازه ورود به ورزشگاهها و يا آزاد بودن تماشاي مسابقات براي زنان ميتواند تفريح سالم قلمداد شود و باعث تخليه، ايجاد انگيزه و نوعي برنامه تفريحي – ورزشي تلقي شود.
* ورود زنان به ورزشگاهها و...
نگرش مسوولان به ورود زنان به ورزشگاهها منفي نيست، فقط حساسيتهايي وجود دارد كه ميتوان با نظارت و كنترل آنها را مرتفع كرد. دو هفته گذشته مجوز تماشاي ديدار ايران- اسپانيا را براي دختران فوتسال گرفتيم. متاسفانه، از بازي دوم دوباره اجازه حضور در سالن را ندادند. ميخواهيم اين مساله باب شود. بنابراين، بايد زمينه هاي فرهنگي ايجاد کنيم. فيفا و AFC براي حضور زنان در ورزشگاه امتياز ميدهند. ورود زنان به استاديوم به نفع فوتبال ايران نيز هست. از طرفي حضور زنان در استاديوم باعث ميشود مردها شعارهاي زشت ندهند و حرمت نگه دارند. در اين صورت، آرام آرام محيط سالمتري در ورزشگاه ها ايجاد ميشود.
* مسابقات برون مرزي
AFC به دليل نداشتن ليگ در رده جوانان نميخواست به ما مجوز حضور در مسابقات آسيايي مالزي را دهد. ما طي نامهاي به آنها اعلام كرديم كه در ردهي جوانان ليگ نداريم؛ ولي مسابقات جوانان را به صورت متمركز برگزار ميكنيم. بلافاصله، براي حضوردراين مسابقات به استانها فراخوان داديم و با حضور 18 تيم در مازندران مسابقاتي را تحت اين عنوان برگزار و گزارشي از آن به AFC فرستاديم.آن ها نيز ما را پذيرفتند و در قرعه كشي مسابقات شركت کرديم. البته، تيم ما بسيار جوان و نوپاست و نميتواند حرفي براي گفتن داشته باشد. با وجود قرعه سخت و بازيهاي سنگين براي كسب تجربه ميرويم. براي مسابقات 2010 گوانگجوي چين، اردوهاي تمريني را از مهر آغاز ميكنيم و حضور قدرتمندانه را در برنامه داريم. در مسابقات فوتسال داخل سالن ويتنام نيز، تيم ما جزء سه تيم برتر مسابقات خواهد بود. در بحث مسابقات كشورهاي اسلامي كه 17 تا 23 مهر در تهران بر گزار ميشود، دو تيم ليگ برتري بال گستر و ملوان انزلي به نمايندگي از ايران در كنار ساير تيمها به رقابت خواهند پرداخت.
* ليگ بانوان
از امسال، ليگ را زيرنظر سازمان ليگ برگزار ميكنيم تا به ليگ زنان بها داده شود و دچار مشكلات مالي نشويم. محمدي ازعضويت ليگ بانوان در سازمان ليگ استقبال كرد و از همه مديران باشگاههاي ليگ برترودسته اول، درخواست تيمداري در ليگ زنان را كرد. شش تيم از ليگ گذشته در كنار تيمهايي كه براي حضور در ليگ برترزنان مشتاق باشند، در ليگ امسال رقابت ميكنند. البته، براي كاهش هزينهها و سرويسدهي بهتر، مسابقات را به صورت منطقهاي برگزار ميكنيم. مسابقات فوتسال نيز به همراه ليگ فوتبال از نيمه دوم آبان ماه آغاز خواهند شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات