دانشمندان ميگويند به پيشرفتي کليدي در درک ژنهاي گياهان دست يافتهاند که مي تواند به روياندن محصولاتي که در برابر خشکسالي مقاوم است منجر شود.
به گزارش سرويس «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، پژوهشگران در فنلاند و امريکا ژني را کشف کردهاند که ميزان جذب دياکسيدکربن توسط گياه را تعيين مي کند.
بيبيسي افزود: اين ژن همچنين ميزان آبي که به صورت بخار از گياه متصاعد مي شود را کنترل مي کند.
اين کشف مي تواند براي توليد مواد غذايي و همچنين کنترل تغييرات آب و هوايي داراي تبعات مهمي باشد.
گياهان با جذب دي اکسيد کربن هوا، نقشي حياتي در تنظيم شرايط جوي دارند. آنها اين گاز را از طريق منفذهاي ريزي در برگ ها به نام استوماتا جذب مي کنند. همين منفذها بخار آب را همزمان با رشد گياه در هوا متصاعد مي کنند.
در هواي بسيار خشک، يک گياه مي تواند 95 درصد آب خود را به اين ترتيب از دست دهد.
دانشمندان براي چندين دهه در تلاش بوده اند ژني را که عملکرد اين منفذها را کنترل مي کند بيابند.
اکنون تيم هايي در فنلاند و کاليفرنيا در نشريه "نيچر" گزارش مي دهند که يک مجاري مهم ژنتيکي را يافته اند که باز و بسته شدن اين منفذها را کنترل مي کند.
محققان مي گويند اين يافته ممکن است به آنها اجازه دهد گياه را طوري اصلاح کنند که به جذب دي اکسيد کربن ادامه دهد، اما ميزان بخار آب متصاعد شده از آن کاهش يابد، که باعث مي شود در شرايط خيلي خشک زنده بماند.
جاکو کانگاسجاروي، استاد دانشگاه هلسينکي، مي گويد اين مطالعه نخستين گام در اين مسير است.
وي گفت: "اين راه را باز مي کند، هنوز چندين سال مانده، اما تا پيش از اين مطالعه هيچ عنصر واحدي کشف نشده بود که آثارش اين قدر گسترده باشد... هيچ چيزي نبود که براي اصلاح نشانه بگيريم. اکنون هدف نشانه گيري پيدا شده است."
هرچند اين آزمايش ها روي مجموعه اي از گياهان خاص (از خانواده خردل) انجام شد اما دانشمندان مي گويند سازوکار بنيادي ژن مزبور در بسياري از گياهان غذايي مانند برنج مشترک است.
پيش بيني مي شود که اين يافته تازه ژنتيکي ظرف 20 سال به مرحله استفاده و توليد تجاري برسد.
انتهاي پيام
نظرات