• دوشنبه / ۱۲ آذر ۱۳۸۶ / ۱۳:۲۵
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 8609-06764

در سمينار «محيط زيست خليج فارس و درياي عمان»اعلام شد: نشت مواد راديو اكتيو زيردريايي‌ها و كشتي‌هاي اتمي،مهمترين مشكل منطقه مرگ وسيع مرجانهاي ايران بر اثر گرما

در سمينار «محيط زيست خليج فارس و درياي عمان»اعلام شد:
نشت مواد راديو اكتيو زيردريايي‌ها و كشتي‌هاي اتمي،مهمترين مشكل منطقه
مرگ وسيع مرجانهاي ايران بر اثر گرما

رييس مركز غيردولتي صلح و محيط زيست گفت: به نظر مي‌رسد گرچه وضعيت سازمان‌ها و وزارتخانه‌هاي محيط زيست كشورهاي حاشيه خليج فارس و درياي عمان بهبود يافته است، ليكن هنوز اراده قوي و منسجمي براي مقابله با تخريب و حفاظت از محيط زيست مشاهده نمي‌شود.

دكتر معصومه ابتكار روز دوشنبه در سمينار «محيط زيست خليج فارس و درياي عمان؛ همكاري‌هاي منطقه‌اي و دستاوردهاي كنوانسيون كويت» با اشاره به اين كه برگزاري اين سمينار براي ارزيابي ميزان توفيق و دستاوردهاي منطقه‌اي حفاظت از محيط زيست خليج فارس، اهميت ويژه‌اي دارد، افزود: محيط زيست منطقه خليج فارس به دليل آلودگي‌هاي نفتي، ‌جنگ‌ها، افزايش فعاليت‌هاي صنعتي و اقتصادي و تهديدات جديد شامل ايجاد سرزمين و برگزاري مانورها بسيار آسيب‌پذير شده است.

رييس مركز غيردولتي صلح و محيط زيست افزود: براي تقويت سازمان منطقه‌اي حفاظت از محيط زيست خليج فارس و درياي عمان بايد كشورهاي منطقه و سازمان‌هاي بين المللي مانند سازمان ملل مسؤوليت خود را به درستي انجام دهند .

وي تصريح كرد: اراده سياسي در عالي‌ترين سطح دولت‌ها براي توجه به محيط زيست، تصويب برنامه‌ها و اعتبارات لازم براي اجراي آنها تنها راه حل مشكلات فعلي خليج فارس است.

رييس مركز غيردولتي صلح و محيط زيست يكي از مشكلات را فقدان ساز و كار حقوقي و اجرايي در خصوص استفاده كنندگان از خليج فارس كه به آلودگي و نابودي تنوع زيستي آن كمك مي‌كنند عنوان كرد و گفت: دنيا از منافع اين منطقه بهره مند بوده ولي دين خود را ادا نمي‌كند.

وي اظهار اميدواري كرد: به ابعاد مختلف همكاري‌هاي منطقه‌اي با ديدي منتقدانه نگريسته شود تا سازمان منطقه‌اي راپمي بتواند قوي‌تر و موثرتر از گذشته به رفع مشكلات زيست محيطي منطقه بپردازد.

رييس مركز غيردولتي صلح و محيط زيست در پايان تاكيد كرد: فعاليت‌هاي نظامي در منطقه آسيب جدي به صلح و حفظ محيط زيست خليج فارس و درياي عمان وارد كرده است.

دكتر محمدي، هماهنگ‌كننده سازمان حفاظت از محيط زيست خليج فارس و درياي عمان (راپمي) نيز در اين سمينار با اشاره به اين كه راپمي از سال 1978 ميلادي اجرايي شده است به برخي معضلات منطقه خليج فارس و درياي عمان اشاره كرد و گفت: متاسفانه از 21 مورد نشت نفت در جهان 7 مورد با بيش از 10 ميليون گالن تنها در اين منطقه رخ داده است. از سوي ديگر 60 درصد ظرفيت آب شيرين‌كن‌هاي دنيا در اين منطقه بوده و سالانه 5/1 متر از سطح آب اين دريا تبخير مي‌شود اين در حاليست كه تنها 10 ميلي متر بارندگي در اين منطقه داريم.

وي اكوسيستم منطقه خليج فارس و درياي عمان را بسيار شكننده دانست و گفت: ورود فاضلاب‌هاي شهري و وجود نيروگاه ، پالايشگاه، آب شيرين‌كن و پرورش آبزي و غيره در اين منطقه موجب بروز مشكلات زيست‌محيطي فراواني شده است.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران هماهنگ‌كننده سازمان حفاظت از محيط زيست خليج فارس و درياي عمان با اشاره به اين كه 500 كنوانسيون در رابطه مستقيم و غيرمستقيم با بحث محيط زيست در دنيا وجود دارد افزود: كنوانسيون‌هاي بين‌المللي با هم ناهماهنگ بوده و هركدام موضوعي خاص را دنبال مي‌كنند؛ از سوي ديگر 98 درصد آنها مكانيزم منطقه‌اي نداشته و اكثر آنها تخصصي‌اند.

به گفته محمدي، اكثر اين كنوانسيون‌ها ابزار مالي و فني نداشته و در اجرا با مشكل مواجه هستند.

وي با اعلام اين كه هم اكنون 100 ميليون نفر در اروپا به آب شرب سالم دسترسي ندارند تصريح كرد: پروتكل كيوتو به دليل نداشتن ابزار اجرايي، عملا كارايي ندارد؛ چرا كه اگر امريكا، چين و هند به اين پروتكل ملحق مي‌شدند، مشكل گرمايش زمين نداشتيم و اكنون بايد سرمايش در جهان مي‌داشتيم.

به گزارش ايسنا محمدي اهداف دستور كار 21 را قابل تحقق ندانست و گفت: روزانه 10 گونه در جهان در معرض انقراض قرار مي‌گيرند.

وي با اشاره به اين كه اكثر كشورهاي منطقه پروتكل‌ها و آيين‌نامه اجرايي براي حفاظت از محيط زيست خليج فارس و درياي عمان ندارند، يكي از مشكلات عمده اين منطقه را جنگ و تخريب محيط زيست دانست گفت: متاسفانه 25 سال مشكل جنگ داشته‌ايم كه هشت سال از اين جنگ‌ها، جنگ اكولوژي بوده است؛ به شكلي كه نشت طولاني مدت نفت از ميدان نفتي نوروز و ورود 11 ميليون بشكه نفت در جنگ كويت شاهدي بر اين مدعا است.

به گزارش ايسنا هماهنگ‌كننده سازمان حفاظت از محيط زيست خليج فارس و درياي عمان به پروژه‌ راپمي اشاره كرد و گفت: هر روز ماهواره با سه بار عبور از اين منطقه وضعيت نشت نفت، كشنده سرخ و ... را آناليز مي‌كند.

وي افزود: آمارها نشان مي‌دهد هم اكنون 2 منطقه آلاينده نفتي و 7 منطقه آلاينده محلي در خليج فارس و درياي عمان وجود دارد اما وضعيت آلودگي نفتي منطقه خيلي بهتر از 18 سال قبل است.

محمدي مهمترين مشكل منطقه را نشت مواد راديو اكتيو از زير دريايي‌ها و كشتي‌هاي اتمي موجود در خليج فارس و درياي عمان عنوان كرد و گفت: متاسفانه اين كشتي‌ها سه تصادم نيز داشته‌اند كه خوشبختانه بر اساس بررسي‌هاي انجام گرفته از سوي آژانس بين‌المللي انرژي اتمي مشكل خاصي از اين تصادم‌ها بر منطقه حاكم نشده است.

وي تصريح كرد: از سوي ديگر احياي دهشتناك اراضي، خشك كردن سواحل، ايجاد فرودگاه‌ها، ورود گونه‌هاي مهاجم از طريق آب توازن كشتي‌ها و استحصال روزانه ميليون‌ها تن شن از دريا موجب بروز معضلات زيست محيطي فراوان در اين منطقه شده است.

هماهنگ‌كننده سازمان حفاظت از محيط زيست خليج فارس و درياي عمان همچنين به پديده گرم شدن آب دريا در اين منطقه اشاره كرد و گفت: متاسفانه دماي آب در شهريور ماه امسال در منطقه به 37 درجه سانتي گراد بالاي صفر رسيد كه اين امر موجب مرگ تعداد زيادي از مرجان‌هاي ايران شد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha