صربستان اتهامات وارده دربارهي نقض حقوق معلولان را رد كرد
نخست وزير صربستان روز پنجشنبه اتهامات يك گروه حقوق بشري آمريكايي را مبني بر اين كه از افراد معلول در اين كشور منطقهي بالكان به طور نظاممند سوء استفاده ميشود، رد كرد و اين گزارش را "تبليغ سياسي سياه" خواند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از خبرگزاري آسوشيتدپرس، كاركنان يكي از موسساتي كه زير سوال رفته است، در بيانيهاي اتهامات را مبني بر شكنجهي بچههاي عقب افتادهي ذهني نيز رد كردند.
وويسلاو كوشتونيتسا، نخست وزير صربستان در اظهاراتي اعلام كرد كه گزارش چهارشنبه گروه حقوق بشر آمريكايي به نام گروه بينالمللي حقوق معلوليت ذهني، يك گزارش ساختگي و بيرحمانه بوده است.
وي افزود: دولت صربستان از تمام راهها و روشهاي قانوني و دموكراتيك استفاده خواهد كرد تا با چنين تبليغات سياسي سياهي مقابله كند.
اين گزارش صربستان را متهم كرد كه به معلولان ذهني بيتوجه است و با آنها بد رفتاري ميكند.
در اين گزارش همچنين آمده است كه بدترين نقض حقوق بشر در موسسات معلوليت ذهني صربستان برابر با شكنجه است. اريك رزنتال، مدير اجرايي گروه بينالمللي حقوق معلويت ذهني گفت كه از واكنش شديد كوشتونيتسا متعجب و نااميد شده است.
رزنتال كه پنجشنبه براي انتشار گزارش در بلگراد بود، اعلام كرد كه دولت در گذشته صراحتا به رفتار بد با بيماران رواني در موسسات اذعان كرده و به لزوم بهبود اين سيستم واقف شده بود.
وي در گفتوگويي تلفني با اين خبرگزاري اعلام كرد: در واقع اين گزارش صراحت دولت را تحسين ميكند. پس هنگامي كه ما چنين گزارشي را منتشر ميكنيم اما نخست وزير از آن روي برميگرداند و انتقاد ميكند، يك مساله است. اين تعجبآور است و يك مشكل محسوب ميشود.
بنابر گزارش اين گروه بعضي از بچهها و افراد بالغ كه معلوليت ذهني دارند هرگز تخت خود را ترك نميكنند و بعضي حتي براي هميشه، به تخت بسته شدهاند تا از صدمه زدن به خودشان جلوگيري كنند. اين گروه هم چنين عكسهاي گزارشگران و تصاويري از بيماران و وضعيت تسهيلات صربستان را نشان داد.
دراگوليوب ماركوويچ، مدير موسسات حمايت از بچهها و جوانان كولينا، كه بيش از 500 معلول ذهني وخيم كه نيمي از آنها بچه هستند در آن جا زندگي ميكنند، اظهار كرد: آن اتهامات بسيار وحشتناك و كاملا غلط هستند. ممكن است ما نيروي كافي نداشته باشيم و از نظر مالي وضعمان خوب نباشد، ولي اين كه ما بيماران خودمان را شكنجه ميدهيم دروغ محض است.
كودكان تازه راه افتاده كه از وضعيت بد آنها در گزارش اين گروه حقوق بشر انتقاد شده است، روز پنجشنبه در تختهاي فلزي سفيد با روكشها و زير شلواريهاي تميز استراحت كردند. بيشتر آن دست و پاهاي خميده و صورتهاي بد شكل دارند و از بيماريها و شرايط مختلفي همچون سندروم داون رنج ميبرند.
يكي از اين بچهها كه بيشتر از چهار سال به نظر نميرسيد و صورتي رنگ پريده و گونههاي ارغواني رنگ داشت، روي تختش دراز كشيده بود و مرتبا دستهايش را تكان ميداد. پرستاران اين مركز اما گفتند كه او در واقع 11 سال دارد و به ندرت از تختش بيرون ميرود.
اوييسلاو اسوتكويچ، پزشك اين موسسه گفت: اين تنها به دليل اين است كه او نميتواند بنشيند يا بايستد و ما به اندازهي كافي نيرو نداريم تا به تمام نيازها رسيدگي كنند.
يك پسر نوجوان كه در تختش در خود فرو رفته بود، زخمهاي عميقي روي صورتش بودند كه به نظر ميرسد به خاطر جراحتهايي است كه خودش ايجاد كرده است.
اسوتلانا استفانوويچ، دكتر كودكان در اين مركز گفت: بعضي وقتها ما بايد او را حداكثر نيم ساعت به تخت ببنديم تا مسكنها و داروهاي آرامش بخش اثر كنند وگرنه به خودش جراحتهايي را وارد ميكند. اما شرمآور است كه ميگويند ما اينها را براي هميشه به تخت ميبنديم.
گزارش اين گروه اضافه كرد كه خيلي از بچهها در اين مركز بيوقفه سعي ميكنند تا به خود صدمه بزنند و "درمان" مشترك پذيرفته شده در اين جا براي جلوگيري از صدمه به خود، استفاده از محدوديتهاي فيزيكي است.
در ادامهي اين گزارش چنين آمده است: در واقع اين درمان ضربهي روان شناختي نهفته به فرد را وخيمتر ميكند كه منجر به صدمه به خود و محدوديتهاي فيزيكي بيشتر ميشود. بازرسان اين گروه همچنين بچههاي زيادي را در اين موسسه مشاهده كردند كه انگشتان خود را گاز ميگرفتند و ميجويدند، حتي بعضي از آنها سعي داشتند تا گوشهاي خود را بكنند و چشمانشان را بيرون بياورند.
راسيم لياييچ، وزير امور اجتماعي صربستان در اولين واكنش روز چهارشنبه اذعان كرده بود كه تسهيلات و امكانات روانپزشكي با مشكلات جدي رو به رو شده است اما گزارش را "بيرحمانه و خشن" دانست به دليل اين كه به حل اين مشكل نينجاميده است.
تاميكا ميلوسا وليويچ، وزير سلامت و بهداشت صربستان روز چهارشنبه اعلام كرد كه گزارش را نخوانده است اما اذعان كرد كه تسهيلات روانپزشكي هنوز در وضعيت بدي به سر ميبرند به اين دليل كه اين كشور سخت در تلاش است تا به شرايط عادي پس از يك سري جنگهاي داخلي در سال 1990 برگردد.
كوشتونيتسا در اظهاراتش روز پنجشنبه اعلام كرد كه دولت، كميسيوني را براي اين موضوع تشكيل خواهد داد اما متذكر شد كه اين كميسيون به شرايط و واقعي، بيمارستانهاي روانپزشكي و موسسات مراقبت از اين افراد كه در اين گزارش آمدهاند، خواهد پرداخت.
وي افزود كه دولت اصرار دارد تا تمام حقايق مربوط به شرايط واقعي روشن شود و تلويحا اعلام كرد كه عليه اين گروه حقوق بشر اقدام قانوني انجام خواهد داد.
نخست وزير صربستان همچنين گفت: اتهاماتي كه مخصوصا جانبدارانه و بيرحمانه و خشن هستند، آنهاييست كه ميگويد بچهها به جاي درمان شكنجه ميشوند و اين كه آنها اردوگاههاي بچههاست نه موسسات اجتماعي.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات