رويتر به نقل از ديپلماتها از طرح سوييس براي حل مسالهي هستهيي ايران خبر داد
خبرگزاري رويتر به نقل از برخي ديپلماتها گزارش داد: سوئيس عليرغم مخالفتهاي كشورهاي غربي اخيرا يكي از مقامات ارشد خود را به ايران فرستاد تا پيشنهادي را كه هدف از آن حل مسالهي هستهيي ايران است، به بحث و گفتوگو بگذارد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) خبرگزاري رويتر به نقل از اين ديپلماتها گزارش داد: سفر مايكل آمبوهل، معاون وزير خارجهي سوييس به ايران اندكي پس از سفر علي لاريجاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران به برن (پايتخت سوييس) در ماه گذشته انجام گرفت.
يك ديپلمات غربي در يك گزارش يك صفحهاي به رويتر گفت: هدف از اين سفر ارايه طرح سوييس براي رسيدن به مصالحهاي دربارهي پروندهي هستهيي ايران و از سرگيري مذاكرات دربارهي مسايل هستهيي بود.
پيشنهاد سوييس اين است كه ايران اجازه حفظ زيربناهاي فعلي غني سازي اورانيوم را كه چند صد سانتريفيوژ است، داشته باشد. ايران ميتواند از سانتريفيوژها استفاده كند اما نبايد در حالي كه دربارهي بستهي مشوقها با 1+5 مذاكره ميكند، هيچ هگزافلورايد اورانيوم فراآوري شده (UF6) را تزريق كند.
يوهان آشليمان، سخنگوي وزارت خارجهي سوييس خبر سفر آمبوهل به تهران را نه رد كرد و نه تاييد اما گفت: سوييس پيشنهادي دربارهي به كارگيري اين سانتريفيوژها بدون گاز اورانيوم ارايه نكرده است.
برخي از ديپلماتها گفتند اين ايده يك پيشنهاد رسمي نوشته شده نبوده است، اما تاييد كردند كه سوييس به طو مداوم دربارهي آن با ايران صحبت كرده است. به گفتهي آنها محمد البرادعي، دبيركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي در جريان اين طرح قرار گرفته است.
اين ديپلماتها گفتند اگرچه كشورهاي غربي به اين ايده توجهي ندارند اما اين ايده ميتواند در پايان، تلاش آنها براي گسترش تدريجي تحريمها عليه ايران را دشوار كند زيرا آژانس بينالمللي انرژي اتمي و ايران هر دو با ديد مثبتي به آن نگاه ميكنند.
روسيه و چين كه ميتوانند هر گونه قطعنامه تحريماتي عليه ايران را در شوراي امنيت وتو كنند نيز خواهان سازش با ايران هستند.
توماس ماتوسك، سفير آلمان در سازمان ملل در جريان اين پيشنهاد سوييس قرار داشت اما گفت اين پيشنهاد در مذاكرات فعلي دربارهي ايران در شوراي امنيت سازمان ملل نقشي نداشت.
آژانس بينالمللي انرژي هستهيي از اظهارنظر خودداري كرد اما يك ديپلمات كه با آژانس آشنايي دارد گفت ايران با ديد "بسيار مثبتي" با اين ايده برخورد كرد.
وزير خارجهي ايران نيز اظهارنظري نكرده است.
به گفتهي اين ديپلماتها آمريكا و سه كشور عضو اتحاديهي اروپا يعني آلمان، فرانسه و انگليس از اين ايده سوييس ناراضياند و از اين كشور خواستند جدا از مسير مذاكرهاي كه هم اكنون باز است يك مسير مذاكراتي ديگر نيز با ايران باز نكند.
يك مقام آمريكايي گفت: برقراري يك مسير دوم راهبردي نيست كه ما تمايل به اتخاذ آن داشته باشيم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات