انرژي تاريك در گذشته كيهان دانشمندان هابل به شواهدي بر وجود انرژي تاريك در 9 ميليارد سال پيش دست يافتند.
دانشمندان با بهرهگيري از تلسكوپ فضايي «هابل» به شواهدي دال بر وجود انرژي تاريك در 9 ميليارد سال پيش دست يافتند.
به گزارش سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين انرژي اسرار آميز پس از پيدايش، همواره باعث افزايش سرعت گسترش كيهان بوده است.
داده هاي تلسكوپ هابل اخترفيزيكدانان را قادر كرد تا شناخت بهتري نسبت به ماهيت انرژي تاريك پيدا كنند.بر اين اساس شمار زيادي از نظرياتي كه پيرامون تغيير نيروي انرژي تاريك در گذر زمان، به بحث ميپردازند، بايستي مورد بازنگري قرار گيرند.
علاوه بر اين محققان دريافتند كه بين ابرنواخترهايي كه تا كنون براي اندازهگيري ميزان گسترش كيهان بررسي مي شدند نسبت به آن دسته از ستارگاني كه ميليارد ها سال پيش منفجر شده و اخيرا توسط تلسكوپ فضايي هابل كشف شدهاند، شباهت هاي فراواني وجود دارد.
اين امر خود گوياي اين حقيقت است كه ابر نو اخترها نمونه بسيار خوبي براي تحقيق و به واسطه آن بررسي گسترش كيهان از آغاز تا كنون مي باشند.
آدام ريز از موسسه علمي تلسكوپ فضايي و دانشگاه هاپكينز از نخستين كساني بوده است كه به تحقيق و بررسي وجود انرژي تاريك در سال 1998 ميلادي پرداخته و در حال حاضر مسئوليت هدايت مطالعات تلسكوپ هابل را بر عهده دارد.
ريز در اين باره مي گويد: اگرچه كه انرژي تاريك نزديك به 70 درصد از انرژي كيهان را به خود اختصاص داده است، اما دانش ما پيرامون اين نيروي اسرار آميز بسيار اندك است.در اين بين يافتن كوچك ترين نشانه هم از اهميت ويژه اي برخوردار است.
طبق يافته هاي ما انرژي تاريك در آغاز پيدايش داراي نيروي اندكي بوده است اما از 9 ميليارد سال پيش ماهيت حقيقي خود را نشان داده است.
براي بررسي انرژي تاريك و ماهيت آن در گذشته كيهان ، تلسكوپ فضايي هابل مي بايست به جستجو و بررسي ابر نو اختر ها به عنوان نشانهاي از گسترش كيهان مي پرداخت، به عبارت ديگر با اين كار به گذشته سفر مي كرد.
براي مقايسه تصور كنيد تعدادي كرم شب تاب در يك شب تابستاني با درخششي يكسان در حياط منزل شما به پرواز مشغولند.با بررسي ميزان درخشندگي آنها با توجه به فاصله شان نسبت به شما، به آساني قادر خواهيد بود تا به نحوه پراكندگي آنها پي ببريد.
از آنجا كه ابر نو اختر ها به واسطه فاصله زياد شان بسيار كم سو هستند، بر خلاف تلسكوپ هاي غول پيكر زميني، فقط تلسكوپ فضايي هابل توانايي بررسي آنها را دارا مي باشد.
طبق نظريه اي كه توسط آلبرت اينشتين در بيش از نيم قرن پيش مطرح شد، نيروي دافعهيي در فضا (انرژي تاريك) در تلاش است تا نيروي گرانش كيهان (ماده تاريك) را متعادل نگاه دارد. به عقيده او تقابل بين انرژي تاريك و ماده تاريك روزي باعث انفجار دروني كيهان خواهد شد.
براي مدت ها «ثابت كيهان شناختى» اينشتين همچون فرضيهاي عجيب تصور مي شد، تا سرانجام در سال 1998 ميلادي آدام ريز به همراهي تيم هاي- زد سوپرنوا و اعضاي پروژه سوپرنوا «كازمالوجي» با بهره گيري از تلسكوپ هاي غول پيكر زميني و تلسكوپ فضايي هابل با بررسي شماري از ابر نواخترها به اندازي گيري گسترش كيهان پرداختند. پس از مدتي اختر فيزيك دانان به اين نتيجه رسيدند كه حق با اينشتين است و نيروي دافعه در فضا وجود دارد و سرانجام اين نيرو، انرژي تاريك نام گذاري شد.
در هشت سال اخير دانشمندان پيوسته تلاش كردهاند تا به ماهيت دو ويژگي بنيادي انرژي تاريك يعني نيرو و تداوم آن پي ببرند. طبق آخرين يافته ها انرژي تاريك همچون مانعي حتي پيش از آن كه بر گرانش ماده تاريك كيهان پيشه بگيرد وجود داشته است.
به نوشته پارساسكاي، مشاهدات گذشته هابل حاكي آز آن بود كه كيهان در دوره هاي نخستين خود تحت سيطره نيروي گرانش قرار داشته و با سرعت بسيار اندكي گسترش مي يافت.
بر پايه همين مشاهدات دانشمندان دريافتند كه پنج تا شش ميليارد سال پيش سرعت گسترش كيهان افزايش يافت، زماني كه نيروي دافعه انرژي تاريك بر نيروي گرانش پيشه گرفت.در دو سال اخير با آناليز داده هاي حاصل از بررسي بيش از 24 ابر نو اختر در دور دستهاي كيهان، اخترشناسان توانستند زمان دقيق تر اين فرايند را برابر 9 ميليارد سال پيش محاسبه كنند.
اخترفيزيكدانان با بررسي مداوم ابعاد كيهان ما رشد (تغيير و تحول) آن را در دوره هاي مختلف پي گيري ميكنند، درست همانند پدر و مادر كه به رشد فرزندان خود با مشاهده تغيير در طول قد نسبت به چهار چوب در مينگرند و در اين بين ابر نواخترها به عنوان چهارچوب در، تلسكوپ فضايي هابل را در يافتن نشانه ها ياري ميكنند.
«لو استرولگر» اختر شناس و عضو تيم تلسكوپ هابل از دانشگاه «وسترن كنتاكي» در پايان خاطرنشان كرد: زماني كه نيروي گرانش ماده شناخته شده در كيهان كاهش مي يابد، انرژي تاريك شروع به كشيدن ماده مي كند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات