زنگنه در گفت و گو با ايسنا: اگر عربستان از سنيهاي عراق حمايت كند وارد گرداب بزرگي ميشود
دكتر صباح زنگنه در خصوص موضع اخير عربستان مبني بر حمايت از سنيهاي عراق در صورت خروج نيروهاي اشغالگر از اين كشور گفت: اگر عربستان اين سياست را اعمال كند و اعلام نكند جايگاه او در جهان اسلام با مشكل مواجه ميشود و در گرداب بزرگي وارد خواهد شد.
دكتر صباح زنگنه، كارشناس مسايل بينالملل در گفتوگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خصوص ادعاي اخير عربستان مبني بر اينكه در صورت خروج نيروهاي آمريكايي از عراق به حمايت از سنيها در برابر حمايت ايران از شيعيان در عراق ميپردازد، گفت: بعيد ميدانم كه چنين موضعي به صراحت از سوي سعوديها مطرح شده باشد؛ چرا كه اين نه تنها به اعتبار آنها لطمه ميزند بلكه جايگاه عربستان را در جهان اسلام و منطقه با مشكلاتي مواجه ميكند.
وي با بيان اين كه اين موضع گيري چندان با سياستي كه عربستان تاكنون از خود نشان داده است تناقض دارد، تصريح كرد: به طور قطع اگر عربستان اين سياست را اعمال كند و اعلام نكند باز هم وارد گرداب بزرگي ميشود كه به نفع آن نخواهد بود.
زنگنه ادامه داد: اين سياست باعث برانگيخته شدن احساسات مردم عراق عليه عربستان خواهد شد و از آنجايي كه اهل سنت عراق نيز اين گونه نيستند كه همگي طرفدار جنگ و درگيري با شيعيان و كردها باشند بنابراين باعث انشعاب و جدايي فكري مختلف اهل سنت از يكديگر شده و اهل سنت را هم در منطقه و هم در عراق به عنوان نيروهاي خشونت طلب عليه هموطنان خود به جاي نيروهاي مبارز عليه اشغالگري معرفي ميكند.
وي ادامه داد: اگر از همه ابعاد اين موضع را بررسي كنيم در مييابيم كه اين قبل از اينكه به عراق لطمه بزند يا اين كه سودي براي امنيت عراق داشته باشد به متزلزل شدن عربستان از درون و اطراف منجر ميشود.
اين كارشناس مسايل بينالملل درخصوص نقش عربستان در آرام كردن و توقف عمليات تروريستي در عراق گفت: در عربستان نيروهاي افراطي وجود دارد كه برخي از سازمانهاي غيردولتي نيز با اين افراطيون همراه هستند، اما امكان كنترل آنها از سوي دولت سعودي وجود دارد؛ چنانچه عربستان به امنيت خود و همسايگان خود و منطقه علاقمند است بايد اين سازمانها را كنترل كند.
وي ادامه داد: گزارشهاي موجه در موسسات مطالعاتي آمريكا حاكي است كه تعداد زيادي از مردم عربستان علاوه بر كمكهاي مادي در صحنه درگيري عراق حضور دارند و آموزشهاي نظامي تروريستي در كشورهاي مختلف ميبينند كه اين يعني به وجود آوردن نيروي مسلحانه كه اگر روزي اوضاع در عراق امن شد اين نيروها به عربستان بازگردند.
زنگنه اظهار داشت: عربستان به منظور آرام كردن و توقف عمليات تروريستي در عراق ميتواند از رفت و آمد اتباع خود به عراق از طريق غيرقانوني و نامشروع جلوگيري كند، در جمعآوري و ارسال كمكهاي مادي از سوي سازمانها و نيروهاي افراطي و بعضا نيروهاي امنيتي عربستان به عراق ممانعت به عمل آورد و همچنين ميتواند در بعد تبليغاتي هم مثبت عمل كرده و با كنترل رسانههاي وابسته به خود آنها را به نوعي موضعگيري صحيح در جهت امنيت و ثبات عراق سوق دهد.
وي در خصوص تعامل ايران و عربستان در مسايل منطقهيي گفت: ايران معتقد است كه هيچ كشوري درجهان نميتواند مسايل منطقهيي و بينالمللي را به ويژه در مناطق حساس، اداره كند؛ بنابراين به نظريه مشاركت در مباحث امنيتي و ايجاد استقرار و ثبات در كشورها اعتقاد دارد و همكاري با كشورهاي همسايه حتي خود دولت عراق و سازمانهاي مردمي اين كشور و همكاري با جامعه بينالمللي با مشاركت چندجانبه ميتواند اين امنيت را به عراق بازگرداند.
اين كارشناس مسايل بينالملل تاكيد كرد: ايران و عربستان دو كشور مهم و تاثيرگذار منطقه هستند و با در نظر گرفتن وضعيت موجود در عراق و گسترش همكاري همه جانبه ميان دو كشور ميتوانند به برقراري ثبات و امنيت در عراق كمك كنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات