برنده مناقصه معدن سرب و روي مهدي آباد پس ازگذشت 19سال از آغاز بحث بهرهبرداري ازاين معدن مشخص شد.
اردشير سعدمحمدي - مديرعامل شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران - درگفتوگو با خبرنگار صنعت خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبر داد: عمليات اجرايي معدن مهدي آباد امسال پس از طي مراحل قانوني لازم توسط پيمانكارانتخاب شده آغاز خواهد شد.
به گفته وي، خاك سرب و روي معدن مهدي آباد داراي عيار پنج درصد و قرار است نام شركت برنده مناقصه آن طي چند روز آينده اعلام شود.
گفتني است، حدود 19 سال از آغاز بحث معدن مهدي آباد و بهرهبرداري از آن ميگذرد وبه گفته كارشناسان با بهرهبرداري كامل اين معدن، ايران به يكي از بزرگترين توليدكنندگان روي جهان تبديل خواهد شد.
پيش از انقلاب يك شركت ژاپني در منطقهاي كه معدن مهدي آباد درآن مستقر بود، كار و در يك محدوده كوچك ذخاير قابل استخراجي را برداشت ميكرد؛ سپس كار طراحي معدن توسط آنها انجام شد، ولي با پيروزي انقلاب ژاپنيها از منطقه خارج شدند و پس از آن هم فعاليت اقتصادي در اين معدن متوقف شد تا اين كه در سال 60 با تشكيل وزارت معادن و فلزات، اجراي طرحهاي معدني دوباره در دستور كار دولت و در سال 1366 نيز معدن مهدي آباد دوباره در دستور كار قرار گرفت و شركت ژاپني دعوت به كار شد، ولي آنها حاضر به ادامه كار نشدند.
پس از آن برنامهريزي گستردهتري براي انجام عمليات اكتشافي معدن انجام شد و ذخيره آن افزايش يافت؛ به طوريكه حدود دو ميليون و 300 هزار تن از ذخيره اعلام شده توسط ژاپنيها بيشتر بود و با انجام اكتشافات تكميلي، ذخيره معدن به 45 ميليون تن و در مراحل بعدي به 90، 145و سپس به 250 ميليون تن رسيد؛ ولي با وجود اين افزايش ظرفيت متأسفانه تجهيز معدن انجام نشد و معدن هنوز به بهرهبرداري نرسيده است كه به گفته برخي كارشناسان، عدم بهرهبرداري به موقع از معدن مهديآباد و تامين نشدن مواد اوليه مورد نياز واحدهاي ذوب و روي بافق، يكي از بزرگترين دلايل تعطيلي اين كارخانهها بوده است.
عدهاي از كارشناسان، تغييرات مداوم مديريتي را يكي از دلايل مهم به بهرهبرداري نرسيدن معدن سرب و روي مهديآباد بافق يزد پس از 19 سال ميدانند و كلانتري -استاندار سابق يزد - نيز دوسال پيش اين معدن را تابلوي بيكفايتي مديريت دولتي دربخش معدن عنوان كرده بود.
عمليات اكتشافي معدن مهديآباد توسط شركت يونيون ريسورسز استراليايي انجام شده واين شركت به عنوان يكي از سهامداران معدن مهديآباد، برآورد خود از ظرفيت طرح كارخانه روي، سرب و نقره مهديآباد را300 هزار تن در سال اعلام كردهاست.
به گفته مسوولان اين شركت، هدف اوليه پيشين پروژه 160هزار تن در سال برآورد شده بود، ولي براساس آخرين برآوردها، كارخانه مورد نظر سالانه به توليد 97 هزار تن كنسانتره سرب و 4 ميليون اونس نقره درسال خواهد پرداخت و عمراوليه اين معدن نيز 20 سال برآورد شده كه با انجام مطالعات زمينشناسي بيشتر تا 40 سال نيز قابل افزايش است.
از سوي ديگر افزايش دو برابري فضاي كارخانه و افزايشهاي اخير هزينه احداث، ميزان هزينههاي برآورد شده براي انجام پروژه را به 1.64 ميليارد دلار در يك دوره سه ساله افزايش داده است. با اين حال افزايش فضاي كارخانه به كاهش هزينه توليد فلزات نيز منجر شده است.
پيشتر، مسوولان شركت يونيون، تامين اعتبارات مالي پروژه و بالا بردن سطح آن براي دستيابي به مرحله بانكي بينالمللي براي تامين اعتبار را چالش اصلي معدن مهدي آباد عنوان كرده بودند.
لازم به يادآوري است كه پروانه بهرهبرداري از معدن سرب و روي مهديآباد با نظر هيات دولت براي شركت تهيه و توليد مواد اوليه معدني ايران صادر شد و اين شركت نيزبه برگزاري مناقصهاي به منظور بازگشايي معدن و احداث كارخانه فرآوري آن اقدام كردهاست.
براساس نتايج به دست آمده از گزارش فني و اقتصادي معدن سرب و روي مهديآباد، اين معدن داراي ذخيره قطعي 200 ميليون تني سولفوره و اكسيده است.
گفتني است، رشد روز افزون قيمت جهاني فلزات بويژه سرب و روي، شكستگي ديواره شمالي معدن روي انگوران و بحثهاي مطرح شده درخصوص احتمال ايجاد برخي مشكلات درزمينه تامين خاك موردنياز واحدهاي توليدكننده روي، اتخاذ سياستي درست براي برداشت سريعتر ماده معدني ازمعدن مهدي آباد را ضروري ميكند.
ازسويي با توجه به واردات سالانه حدود 15 تا 16 هزار تن سرب به كشور و توليد سالانه حدود 18 هزار تن سرب توسط شركت ملي سرب و روي و حدود پنج هزار تن سرب توسط كارگاههاي متفرقه، دركل نياز كشور به سرب حدود 40 هزار تن برآورد ميشود كه اين رقم توجه بيش از پيش، اجراي طرح معدن مهدي آباد و بهرهبرداري سريعتر از آن را ضروري ميكند. همچنين روند رو به رشد قيمت جهاني اين محصول، سرمايه گذاري در جهت بهرهبرداري از معدن مهديآباد را اجتناب ناپذير نشان ميدهد.
انتهاي پيام
نظرات