وزير امور خارجه: بايد هرچه سريعتر استراتژي مشخصي در بخش گاز و نفت ترسيم كنيم
لازم است هرچه سريعتر استراتژي مشخصي در بخش گاز و نفت ترسيم كنيم كه با توجه به بزرگ بودن مسووليت وزارت نفت و امور خارجه، همكاريهاي موثري در اين دو وزارتخانه ايجاد شود.
به گزارش خبرنگار انرژي ايسنا، منوچهر متكي - وزير امور خارجه ايران - در يازدهمين همايش بينالمللي نفت و گاز موسسه مطالعات بينالمللي انرژي با بيان اين مطلب افزود: در اين خصوص ضرورت دارد اهداف سياسي خود را تعريف و يا در مواردي بازتعريف كنيم. بخش نفت و گاز به دليل نقش قدرتمند سياسي آنها در تحولات سياسي و اقتصادي و بينالمللي اين دو منبع انرژي نقش محوري در ديپلماسي اقتصادي دارد كه همكاري كارگزاران علمي و بخشهاي ذيربط در وزارتخانههاي نفت و امور خارجه را ضروري كرده است.
وي با بيان اين كه ايران معادل 12 درصد از 1188 ميليارد بشكه ذخاير اثبات شده نفت جهان را در اختيار دارد، خاطرنشان كرد: اين سهم براي كشورهاي حوزه خليج فارس 62 درصد است. همچنين ايران 15 درصد از 180تريليون مترمكعب ذخاير گازي جهان را داراست كه اين نسبت براي كشورهاي حوزه خليج فارس معادل 40 درصد است.
به گفته او با وجود اين منابع عظيم در كشور، ايران به لحاظ توليد كمتر از پنج درصد نفت جهان و معادل چهار درصد گاز جهان را توليد ميكند.
وي افزود: براساس آمارها ايران روزانه 1.7 ميليون بشكه از توليدات 4.08 ميليون بشكهاي نفت خود را به مصرف داخل رسانده كه اين ميزان براي گاز معادل 2.1 ميليون بشكه نفت است.
متكي با تاكيد بر مزيت نسبي ايران در زمينه نفت و گاز در مقايسه با ساير كشورهاي جهان افزود: اين نقش طبيعي برتر در آيندهاي نه چندان نزديك هم حفظ ميشود كه بيانگر تمركز اساسي استراتژي كشور به موضوع نفت و گاز است.
او با اشاره به پيوستگي آماري موجود از حيث ذخاير نفت و گاز ايران و ساير كشورهاي حوزه خليج فارس گفت: اين موضوع مويد اين است كه بيان و طرح هرگونه همكاري منطقهاي با اولويت و تمركز نفت و گاز و با اقتضاي پايبندي به منطقه و مواضع ژئوپلتيك آن بسيار مهم است. همچنين مصرف بيرويه حاملهاي نفت و گاز در كشور زنگ خطري را براي ايران ايجاد كرده است كه براي رفع آن نياز به مديريت مصرف و استفاده بهينه اين منابع داريم.
به گفته وزير امور خارجه، با توجه به منفي بودن خالص صادرات گاز ايران در سال گذشته نتيجه ميگيريم پتانسيلهاي بازار گاز حتي در گامهاي اوليه هم انجام نشده است.
متكي در ادامه با بيان اين كه منابع نفت و گاز در منطقهاي كوچك از نظر جغرافيايي متمركز شده است، افزود: حركت به سوي منطقهگرايي با محوريت نفت و گاز لازم به نظر ميرسد؛ چه بسا اين پيوند منطقهاي علاوه بر ايجاد امنيت جمعي پايدار در منطقه آشوبخيز علاوه بر ايجاد قدرت سياسي، پيوندهاي اقتصادي را در ساير بخشها ايجاد كند.
او با اشاره به منطق و مكانيزم همكاري در كشورهاي هسته تشكيل دهنده اتحاديه پولي اروپا افزود: آنها با ايجاد اين اتحاديه در چند دهه گذشته همكاري و هم پيوندي خود را در يكي ديگر از حاملهاي انرژي يعني زغال سنگ براي اولين بار آغاز كردند. اگرچه اين طرح تا حد آرماني مشكل نهادي و سازماني خود را دارد؛ ولي نميتوان به بهانه پايايي چنين مشكلاتي از حركت باز ايستاد و براي افزايش منافع تك تك كشورهاي منطقه كل آن را در گذر زمان ناديده گرفت؛ بدين منظور لازم است پيونديهايي در سطح نفت و گاز در خليج فارس ايجاد شود.
وي با اشاره به ابعاد فرامنطقهاي اين گروهها گفت: تحولات ساختاري جاري در شركتهاي ملي نفت و گاز نياز به گروهبندي در مشاركتهاي استراتژيك در زمينه توليد و توزيع نفت و گاز در سطح بينالمللي دارد؛ ولي اين كه اين گروههاي فرامنطقهاي چگونه شكل بگيرند، ايران به لحاظ اقتصادي به كدام گروهها تعلق داشته باشد و يا با كدام يك از همسايگان خود همكاري كند و كدام كشورها را رقيبان سرسخت هميشگي خود بداند بايد در چنين كنفرانسهايي نتيجه گيري شود.
وزير امور خارجه ايران، با اشاره به وضعيت نسبتا نامطلوب كشورمان در زمينه مصرف بي رويه حاملهاي انرژي تصريح كرد: افزايش بهرهوري انرژي، صرفهجويي و مديريت صحيح مصرف، توسعه پايدار و رعايت مسائل زيست محيطي در كنار تجهيز فناريهاي نوظهور در زمينه نفت و گاز ضروري است؛ اگرچه اين امور نياز به منابع مالي خارجي و تكنولوژي برتر دارند.
وي در ادامه تصريح كرد: وزارت امور خارجه به دليل اشراف نسبي و پارامترهاي حاكم بر نظم بينالمللي جهان در كنار تلاشهاي فني وزارت نفت ميتواند نقش مهمي در احقاق اين اهداف داشته باشد.
او در ادامه افزود: با عنايت به اين كه مشكل فقدان تصميم كارشناسانه يك اپيدمي رايج در سطح ملي است، همكاري اين دو وزارتخانه در قالب مركز مشتركي براي مطالعه نفت و گاز ضروري به نظر ميرسد و چنين امري ميتواند سهولت ، صحت و جامعيت تصميم گيريهاي مرتبط را افزايش دهد. امروزه يكي از ماموريتهاي پرهزينه و دشوار دستگاه ديپلماسي كشور در سطح بين المللي كمك به مذاكرات درست و مناسب است؛ به طوري كه منجر به تجهيز كشور به فناوري انرژي هستهاي شود.
وي خاطرنشان كرد: دستيابي به اين فناوري وظيفه وزارت نفت را در جهت استفاده موثر از نفت و گاز و كسب منافع بيشتر از اين بخش به همراه خواهد داشت.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات