حسين فركي و احمد سجادي، دستياران مرد كروات تيم ملي ايران در جام جهاني 2006 بودند. اين دو در شرايطي خود را براي نخستين گفتوگو پس از پايان اين رقابتها آماده ميكردند كه «دانستن را حق مردم» ميدانستند. فركي كه در ماههاي گذشته انتقادهاي زيادي را دربارهي حضور هشت سالهاش در تيم ملي متحمل ميشد گفتههاي بسياري را در دل داشت اما، به گفتهي خودش به خاطر حفظ حرمتها نميخواست آنها را بيان كند.
حسين فركي و احمد سجادي، دستياران برانكو ايوانكوويچ در جام جهاني 2006 با حضور در خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مسائلي را درباهي تيم ملي مطرح كردند.
** نتايج تيم ملي در جام جهاني و نارضايتي مردم
فركي در ابتداي گفتوگوي خود با ايسنا گفت: ضمن احترام به تمام خبرگزاريها و دوستان مطبوعاتي شما به اينجا آمدم تا بتوانم اتفاقاتي كه در جام جهاني براي تيم ملي ايران رخ داد و انتظاراتي كه مردم از كادر فني تيم ملي داشتند را بازگو كنم. دانستن واقعيتها حق مسلم مردم ماست. به اعتقاد شخصي خودم چيزي كه در جام جهاني اتفاق افتاد به هيچ وجه غير عادي نبود و اين اتفاق براي تمام كشورهايي كه در جام جهاني حضور داشته و مانند ايران نتوانستند از مرحلهي گروهي عبور كنند، طبيعي بود. اما، اين كه پس از صعود نكردن فوتبال را تمام شده بدانيم به هيچ وجه صحيح نيست.
وي افزود: ميتوانيم آينده را پيش بيني كنيم اما، تمايل دارم در اين گفتوگو بيشتر دربارهي گذشتهي تيم ملي صحبت كنم. اخباري كه دربارهي تيم ملي از آلمان منتشر شد. بايد بيشتر دربارهي آنچه كه در حاشيه اتفاق افتاد صحبت كرد. هر جا كه فوتبال ما حاشيه نداشته موفق بوده و هر جا كه به همراه حاشيه وارد مسابقات شدهايم موفق نشدهايم.
فركي ادامه داد: نتايجي كه در جام جهاني كسب شد قابل پيش بيني بود. ميتوانستيم پيش بيني كنيم كه مقابل مكزيك و پرتغال شانسي نداريم. هر چند كه ميتوانستيم آنگولا را شكست دهيم. به شهادت همهي مردم و كارشناسان برابر مكزيك در نيمهي نخست تيم برتر بوديم. اما، در بين دو نيمه هيچ اتفاقي نيفتاد كه ما آن را دليلي براي بد بازي كردن تيم بناميم.
وي دربارهي علت تغيير شيوهي بازي ايران در نيمهي دوم به ايسنا گفت: در رختكن تيم ملي هيچ كسي به غير از بازيكنان و مسوولان حضور نداشت و بازيكنان بهترين شاهد هستند. اگر ميخواهيد اخبار واقعي را دريافت كنيد با بازيكنان صحبت كنيد. در بين دو نيمه به بازيكنان گفتيم كه ما اميدوار به پيروزي هستيم و اين مكزيك تيمي نيست كه بتواند ما را شكست دهد. ما با اين تفكر وارد نيمهي دوم شديم.
فركي تصريح كرد: پس از شكست نيمهي دوم ديدار برابر مكزيك را ارزيابي كرديم و متوجه شديم توانايي آمادگي بازيكنان يكسان نبود، به همين دليل حركت تيمي ما كند شد و نتوانستيم پس از حضور دو بازيكن سرعتي مكزيك، تيم خود را از فشار خارج كنيم.
** مشكل بدني، بزرگترين كمبود تيم ملي
وي با اشاره به مشكل بدني و مصدوميت بعضي از بازيكنان تيم ملي گفت: روي صحبت من با بازيكناني است كه از ما دور بودند، اگر ارزيابي داشته باشيد و مقايسهي بازيكناني كه از ابتدا در اردو بودند و بازيكناني كه از اردوي تهران به ما پيوستند، متوجه ميشويد كه عملكرد آنها با يكديگر قابل مقايسه نبوده است. ضمن آن كه بعضي از بازيكناني كه در اردوي تهران به ما اضافه شدند مصدوم بودند و از شرايط آمادگي به دور. همچنين ما زمان كافي را براي همهي مجموعه در اختيار نداشتيم.
مربي تيم ملي معقتد است كه مشكلات تيم به لحاظ فكري يكي از بزرگترين دلايلي بوده كه تيم ملي موفق به نتيجهگيري در جام جهاني نشده است.
فركي گفت: جوي كه در تيم ملي بود و اتفاقات بيروني تاثيرگذار شرايط تيم را از حالت عادي خارج كرده بود. قصد توجيه ندارم و نميخواهم شكستهاي تيم ملي را توجيه كنم اما، اين واقعيتي است كه بايد بپذيريم. تيمي كه ميخواهد در رقابتهاي مهمي همچون جام جهاني حاضر شود زير فشارهاي زيادي است و مديران بايد شرايطي را فراهم كنند كه تيم جو مثبتي را پيدا كند. فكر ميكنم كه اين يكي از مشكلاتي بود كه ما با آن دست به گريبان بوديم.
** بيش از اين توان نداشتيم
فركي با بيان اين كه در شكستها نبايد تنها يك نفر را مقصر اصلي ناميد گفت: اين كه تمام مشكلات را به گردن يك گروه يا يك نفر بياندازيم به دور از انصاف است. هر يك از ما در كادر فني، بازيكنان و عوامل فدراسيون و تيم ملي تلاش خود را انجام داديم. اما، واقعيت اين است كه ما بايد جايگاه واقعيامان را در نظر داشته باشيم. در بازي برابر پرتغال بازيكنان ما تلاش مضاعفي را نسبت به بازي اول داشتند و اين تلاش سبب شد برابر تيم پرتغالي كه تيم چهارم جهان است تنها با دو گل شكست بخوريم. بايد قبول كرد كه بيش از اين هم توان نداشتيم. هر چند كه بايد برابر آنگولا به پيروزي ميرسيديم. آنگولا تيم ضعيفي نبود. آنها با مكزيك مساوي كردند و برابر پرتغال با يك گل شكست خوردند و پيروزي مقابل اين تيم هم آسان نبود. ما در اين ديدار بازي قابل قبولي را انجام داديم و در خلال بازي يك گل دريافت كرديم و پس از آن نتوانستيم از موقعيتهاي فراوان استفاده كنيم، هر چند كه آمار حكم به برتري تيم ايران ميدهد.
** تدابير تاكتيكي و تعويض نكردن دايي
فركي تعويض بازيكنان را از اختيارات مسلم سرمربي هر تيم عنوان كرد و گفت: در اين مدت در ايران نبودم اما، اخبار جام جهاني را دنبال ميكردم. ميدانم كه صحبتهاي زيادي دربارهي تعويض بازيكنان در ايران مطرح شد، بايد بپذيريم كه سرمربي اعتقادات خود را دارد و اين مربي است كه در طول بازي بر اساس روند ديدار تصميم ميگيرد. برانكو اعتقاد داشت كه سه تعويض در بازي با مكزيك انجام شود. اين كه مردم بر روي تعويض دايي تاكيد داشتند را ميپذيرم اما، برانكو دلايل خودش را براي تعويض نكردن دايي داشت. در نيمه دوم به برانكو گفتم كه دايي را تعويض كند اما، برانكو معتقد بود با توجه به حملات مكزيك تيم ما به يك سرزن نياز دارد. اين تصميم برانكو بود و او معتقد بود كه تصميمش درست است.
** نقش دستياران برانكو در تيم ملي ؟
فركي در پاسخ به اين سوال كه آيا نميشد مربيان حاضر در تيم ملي به برانكو براي گرفتن تصميمهايي درستتر كمك ميكردند به ايسنا گفت: من، سجادي و شاهرخي هر آنچه كه به نظرمان ميآمد را به برانكو انتقال ميداديم، هيچ گاه اين طور نبود كه برانكو مستقيما تصميم بگيرد. هر چند كه من بارها با او دربارهي تعويض بعضي بازيكنان صحبت ميكردم اما، خود او بود كه مسوول اصلي دربارهي تعويض و تغيير بازيكنان بود و آن حق مسلم سرمربي است و من هم به اين مسله اعتقاد دارم و فكر ميكنم كه همه مربيان به اين مساله اعتقاد دارند. من آنچه را به ذهنم ميرسيد به برانكو ميگفتم و او به دليل دارا بودن اختياراتي بايد تصميماتي را ميگرفت. چنانچه همهي سرمربيان در دنيا تصميم نهايي را ميگيرند. نميخواهم بگويم كه من به او گفتم و او انجام نداد. ولي من با وي مشورت ميكردم اما، برانكو تصميم گيرندهي نهايي بود.
سجادي نيز در اين باره به ايسنا گفت: شما سرمربي تيم ملي مكزيك را نگاه كنيد. همهي مردم مكزيك معتقد بودند كه بلانكو بايد به تيم ملي دعوت شود. اما، لاولپه به اين مساله اعتقادي نداشت. اين كه سرمربي درست تصميم ميگيرد يا مردم، آن را زمان نشان ميدهد. اشكال ما از جاي ديگر بود. تسويه حسابهاي شخصي به تيم ايران در جام جهاني ضربه زد. دادكان شايستهي اين برخورد نبود. آيا مديريت ما نميتوانست ده روز ديگر صبر كند. به هيچ وجه جو سالمي را به همراه تيم نداشتيم. زماني كه دادكان به علي آبادي گفت ميخواهم بروم او نبايد اعلام ميكرد كه يك فكر نو را جانشين دادكان ميكنيم، بلكه بايد آنجا حمايت قاطع خود را اعلام ميكرد و بعد از جام جهاني از تعويض رييس فدراسيون سخن ميگفت.
وي افزود: به غير از اين مساله پس از بازي با كاستاريكا بدشانسيهاي تيم ملي آغاز شد. مصدوميت كريمي، هاشميان، جباري، زارع و مهدويكيا و اتفاقاتي كه سازمان ايجاد كنندهي آن بود سبب شد كه تيم ملي نتواند نتايج مناسبي را در جام جهاني كسب كند. بايد كاري ميكرديم كه تيم در جام جهاني يكدل باشد. متاسفانه پيش از جام جهاني همهي مديران فدراسيون ميگفتند كه طلب فدراسيون را به حساب واريز كنيد اما، اين چنين نشد. بايد قبل از اظهار نظر به خوبي مسايل را موشكافي كرد. متاسفانه در اين چند وقت منتقدان تيم ملي يك طرفه به قاضي رفتهاند. ما به عنوان كادر فني و امين مردم ايران هر آنچه كه به ذهنمان ميرسيد را به برانكو ميگفتيم اما، تصميم نهايي را خود برانكو ميگرفت.
فركي معتقد است كه درگيري فدراسيون فوتبال و سازمان تربيت بدني پيش از آغاز رقابتهاي جام جهاني در شرايط اردويي تيم تاثيرگذار بوده است.
او گفت: اگر اين مساله در هر كشور ديگري نيز رخ ميداد بيترديد تاثيرات خود را بر تيم ملي آن كشور وارد ميكرد. تيم ايران نيز از اين قاعده مستثني نبود. زماني كه بازيكن احساس كند خطري آن را در آينده تهديد نميكند، آزادانه عمل ميكند.
** خوش استقبال و بد بدرقه
مربي تيم ملي به ايسنا گفت: نه تنها دربارهي برانكو بلكه دربارهي بسياري از مسوولان و روساي فدراسيون اين چنين بوديم. ما برخورد درستي را هنگام خداحافظي با اين افراد نداشتيم. اين كه او با فوتبال ما برانكو شد يا نه نميتواند اظهار نظر درستي باشد. ما بايد به عنوان يك ايراني كه همواره داعيهي مهمان نوازي داريم رفتار بهتري را با برانكو ميداشتيم. درست مثل زماني كه برانكو با تيم ما قهرمان بوسان شد. برانكو تنها با كادر فني خداحافظي كرد و با هيچ يك از بازيكنان خداحافظي نكرد. متاسفانه برانكو با خاطرهي بسيار بدي از فوتبال ما جدا شد.
وي افزود: پس از صعود ما به جام جهاني جوي كه عليه كادر فني بوجود آمد به هيچ وجه صحيح نبود. زماني كه براي سفر به آلمان در هواپيما نشسته بوديم برانكو در جمع چهار نفرهي خودمان گفت كه هم اكنون مطمئن شدم كه مربي تيم ملي ايران در جام جهاني هستم و با توجه به جوي كه در فوتبال ايران بود هيچ اميدي براي مربيگري ايران در جام جهاني نداشتم. آيا مربي با چنين افكار مشغولي ميتواند با تيم نتايج خوبي كسب كند؟
فركي ادامه داد: برانكو كه يك آدم خارجي بود اما، چرا با مديران داخلي خود چنين برخوردي ميكنيم. چرا بايد اين گونه با دادكان رفتار ميشد. معتقدم اگر من واقعيتها را دربارهي دادكان نگويم، خيانتكار هستم. همهي انسانها نقاط ضعف و قوتي دارند و هيچ كس نميتواند بگويد كه انسان كاملي است و دادكان نيز از اين قاعده مستثني نبوده و نيست اما، به اعتقاد من او بيش از توانش براي فوتبال ايران زحمت كشيد. فكر ميكنم به دليل خدمتي كه او براي فوتبال ايران كرد، نبايد چنين برخوردي را با او انجام ميداديم. دادكان كسي بود كه هم مسلمان بودنش هم مدير بودنش، دانشگاهي بودنش، اهل خانوادهي فوتبال و معرفت و مرامش براي همه ثابت شده بود. به قول يكي از پيشكسوتان پاس، تاريخ دربارهي ما قضاوت خواهد كرد. به عنوان مثال پس از مسابقات مقدماتي جام جهاني 98 و شكست برابر قطر همه به ياد دارند كه چه برخوردي در فرودگاه با تيم ملي و محمد مايلي كهن شد. او كه هم ايراني بود، هم از جنس مردم و هم بچه مسلمان. تاريخ هم اكنون آن اتفاق را به دست همين آدمها تكرار ميكند. اين روزها صحبت از حضور مايلي كهن در تيم ملي است.
وي ادامه داد: چند روز پيش از دوستانم شنيدم كه در يكي دو روزنامه نوشته اند كه فركي موبايلش را خاموش كرده و چرا از آلمان به كشور ديگري سفر كرده است، متاسفانه آنها با ما به گونهاي رفتار ميكنند كه گويا فراري و مرتكب جرمي شدهايم. من هشت سال تمام وقتم را براي تيم ملي گذاشتم، آيا حق نداشتم هشت روز را نيز با خانوادهام به سفر بروم. ميخواهم بگويم كه از هيچ چيز فراري نيستم و هنوز هم به عشق مردم خدمت ميكنم. اين كه آقايان ميگويند پاداشهاي ميليوني از فدراسيون فوتبال گرفتهايم، بايد اين مساله را اثبات كنند. اگر جمع هشت سال حضورم را در تيم ملي محاسبه كنند متوجه خواهند شد كه ما از يك كارگر سادهي روزمزد هم كمتر حقوق دريافت كردهايم. در مقابل بعضي از همكاران ما در فوتبال كشور بابت باخت تيم باشگاهيشان براي هر بازي پنج ميليون تومان درآمد داشتند. آيا رفتن من به مسافرت خانوادگي گناه است؟
وي افزود: اين دو سه نشريه مدام نوشتند كه هشت سال است كه فركي مربي تيم ملي است و مردم از حضور او در تيم ملي ناراضياند اما، فكر ميكنم مردمي كه آنها ميبينند با مردمي كه ما ميبينيم متفاوت هستند. اگر ميخواهيد مردم واقعي را ببينيد ميتوانيد به همراه من به خيابان بياييد، آنها در اين هشت سال كوچكترين بياحترامي به فركي نكردند.
** مشكلات اساسي فوتبال را حل كنيم
بازيكن سابق تيم ملي، پرداختن به مشكلات اساسي فوتبال را اولويتهاي ناميد كه بايد به آنها پرداخت.
فركي گفت: در فوتبالمان مشكلات بسياري داريم كه بايد به آنها بپردازيم نه اين كه چرا فركي هست و آن آدمهايي كه ما ميخواهيم نيستند. البته قصد جسارت به دوستان و كساني كه از خانواده ورزش هستند و در بالاترين سطح بازي كرده اند را ندارم، بلكه روي سخنم با كساني است كه در اين فوتبال بدون داشتن سابقهي مربيگري و بازيگري در سطح ملي و حتي سطح اول كشور سرمايههاي هنگفتي را از همين فوتبال به دست آورده اند.
** تعريف و انتقاد از عملكرد صدا و سيما
فركي با ستايش از عملكرد صدا و سيما به دليل پخش مستقيم بازيهاي جام جهاني گفت: ضمن خسته نباشيد به رسانهي ملي اما، بايد صدا و سيما به نكاتي توجه ميكرد كه نكرد. سيما بايد ميكروفن را در اختيار افرادي قرار ميداد كه هم سابقهي حضور در تيم ملي را داشته اند و هم سابقهي مربيگري در سطح بالاي ملي و باشگاهي اما، متاسفانه به افرادي تريبون داديم كه هيچ گونه صلاحيتي نداشتند.
** نيمكتي در حد جام جهاني
هنگاميكه از دستياران برانكو ميپرسيم كه آيا نيمك تيم ملي در حد جام جهاني بود يا خير، سجادي ما را به سايت فيفا پيش از جام جهاني ارجاع ميدهد، جايي كه پيش بينيها «كارل بروكنر»، سرمربي چك را بهترين مربي جام هجدهم عنوان كرده بودند.
وي گفت: پيش از جام جهاني مربي چك، به عنوان بهترين مربي معرفي شده بود اما، ديديد كه تيم ملي چك جزو نخستين تيمهايي بود كه از جام جهاني حذف شد، ما نيمكت خوبي در جام جهاني داشتيم اما، اين گونه برخوردها شايستهي فوتبال ايران نبود.
فركي هم در اين باره به ايسنا گفت: آيا همهي مشكلات ما نيمكت بود، آيا اگر همهي مربيان خوب دنيا روي نيمكت ما بودند به دور دوم ميرفتيم، مگر روي نيمكت برزيل پريرا و زاگالو نبودند، پس چرا اين تيم كه پيش از جام آن را قهرمان ميدانستند در مرحلهي يك چهارم حذف شد، خير مشكل ما نيمكت نبود.
** تعويض سرمربي پيش از جام جهاني
فركي در پاسخ به اين سوال كه برخي تغيير سرمربي پس از صعود به جام جهاني را راه درستي ميدانستند، به ايسنا گفت: كار صحيحي نبود، ما اگر حتي بهترين مربي دنيا را ميآورديم هيچ تضميني نبود كه بتوانيم به مرحلهي بعد صعود كنيم، متاسفانه پيش از جام جهاني افكار عمومي به بيراهه رفته بود و بالاترين سطح توقع ايجاد شده بود، مشكل ما و تيمهاي بزرگ دنيا، مربي نيست.
وي افزود: پس از صعود به جام جهاني، برايمان قابل پيشبيني بود كه هر روز فشار بيشتري را متحمل ميشويم و اين مساله از رفتن به مجلس و اختلافات با سازمان تربيت بدني مشخص بود. متاسفانه آنها حتي اجازهي ندادند سوت پايان بازي ايران و انگولا زده شود و به محض پايان بازي، همهي خصومتها و مسائل شخصي نمود پيدا كرد.
وي با بيان اين كه تيم ايران در جام جهاني 2006 تيم نبود، تصريح كرد: ما مثل جام ملتها نبوديم، مربي ميتواند بخشي از تيم را درست كند اما، ساير بخشها از حيطهي اختيارش خارج است. اعتقاد دارم كه در هر كاري افراط كنيم ضربهي آن را ميخوريم.
** حاشيههاي بازيكنان تيم ملي در جام جهاني
فركي در پاسخ به اين سوال كه آيا يك مربي بزرگ تر نميتوانست حاشيههاي بازيكنان را از بين ببرد، گفت: ما تلاشمان را كرديم، دادكان كه در كنار تيم بود او به همه چيز اشراف كامل داشت اما، شايد حق با شما باشد ولي ما آنچه كه در توانمان بود را انجام داديم اما، كوتاهي نكرديم. در آن شرايط ما به همكاري بيشتري در مجموعهي تيم نياز داشتيم.
** بازيكنان سفارشي در تيم ملي؟!
سجادي از اين كه گفته ميشود، بعضي بازيكنان سفارشي به تيم ملي راه پيدا كرده بودند، گفت: هر كس ميگويد، شفاف سازي كند و اسم آن بازيكن يا بازيكنان را معرفي كند، اگر هر كدام از ما اين گونه بودهايم، خائن هستيم.
فركي نيز گفت: اگر اين طور بود كه الان مربي يكي از تيمهاي ليگي بودم، بايد اين حرفها مستند زده شود، اگر منظور اين آقايان كادر فني بوده بايد شفاف و با سند و مدرك آن را برملاء كنند و ما از هيچ چيز وحشتي نداريم.
* گزينهي بعدي تيم ملي
فركي دربارهي معيارهايي كه بايد براي انتخاب سرمربي بعدي لحاظ شود، به ايسنا گفت: شايد در شرايط فعلي از نظر ذهني آمادگي پاسخ دقيق به اين سوال را نداشته باشم اما، فكرميكنم مشكل ما مربي نيست، هميشه معتقد بوده ام كه ا گر قصد استفاده از مربي خارجي را داريم بايد آن مربي سابقهي فعاليت دو تا سه سال در فوتبال ايران را داشته باشد تا بتواند دورانديشانه كارش را شروع و با نتيجه گيري آن را به پايان برساند.
وي افزود: اگر ميخواهيم مربي داخلي انتخاب كنيم، او بايد هم سابقهي بازي در تيم ملي را داشته باشد و هم داراي تخصص، تجربه، و روابط عموميخوبي باشد.
مهم تر از اينها ساختار فوتبال كشورمان است كه ما از اين لحاظ نسبت به ديگر كشورها عقبيم و بايد در اين باره فرهنگ سازي كنيم. هر چند كه اين صحبت تكراري است اما، ما هنوز سر جاي اولمان هستيم.
فركي ادامه داد: ما به جاي آن كه به جلو حركت كنيم، مدام دور خودمان ميچرخيم. در چند سال گذشته كدام از مربيان داخلي را براي گذراندن دورهي مربيگري به خارج از كشور فرستاده ايم، هرچه بوده تنها دورهاي يك هفتهاي در داخل و كتاب بوده است.
انتهاي پيام
نظرات