سناتور ارشد آمريكايي: گزينهي نظامي نميتواند قابليت هستهيي ايران را نابود كند راه حل ديپلماتيك فقط از راه گفتوگوي مسقيم ايران و آمريكا به دست ميآيد
يك سناتور ارشد آمريكايي گفت: تنها از طريق مواجه شدن ايران و آمريكا راهحلي ديپلماتيك براي موضوع هستهيي ايران پيدا ميشود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، چاك هاگل، عضو ارشد كميتهي روابط خارجهي سناي آمريكا در مقالهاي در روزنامهي فايننشيال تايمز نوشت، آمريكا در حال تشويق شوراي امنيت سازمان ملل به مورد توجه قرار دادن اقدامي سختتر عليه ايران براساس گزارش 28 آوريل مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي است.
اين سناتور جمهوريخواه آمريكايي از ايالت نبرسكا افزود: احتمالا منافع سياسي و اقتصادي ديگر اعضاي شوراي امنيت به ويژه روسيه و چين، از اقدام موثر شوراي امنيت جلوگيري ميكند. بسياري ميترسند كه اقدام شديدالحنتر مقدمهاي براي يك جنگ باشد.
دوستان آمريكا تنها در صورتي از اقدام شديد عليه ايران حمايت ميكنند كه مطمئن باشند آمريكا دربارهي رسيدن به راهحلي ديپلماتيك و مبتني بر مذاكره جدي است. بيميلي مداوم آمريكا به مواجه شدن با ايران ديگران را به ترديد و يا مخالفت دربارهي معيارهاي سختتر وادار ميكند.
اين روزنامهي انگليسي به نقل از هاگل افزود، بنابراين سياست استراتژيك آمريكا در قبال ايران بايد فراگير باشد و نگرشي گستردهتر را دربارهي ايران و همهي خاورميانه در بر گيرد.
وي ادامه داد: اين كه باور كنيم آمريكا ميتواند سياستي را دنبال كند كه منافع ايرانيان و آمريكاييان را تقسيم كند، اشتباهي استراتژيك است.
هاگل ادامه داد: مسالهي عراق، قابليتهاي هستهيي، تروريسم، اسراييل و نفت همه بخشي از بازي پازل ايرانيان است كه نميتوان در يك زمان با يك قطعهاش بازي كرد.
فهرست واقعيتهاي خاورميانه نيز سياستها و گزينههاي آمريكا را رقم ميزند؛ اوضاع خاورميانه با هر معياري كه در نظر گرفته شود، در حال وخيمتر شدن است و آمريكا در حال از دست دادن نفوذ نظامي، ديپلماتيك و اقتصادياش در منطقهاي است كه سالها از ثبات دور بوده است.
وي نوشت: حماس، فلسطين را از طريق انتخاباتي مشروع در دست دارد. تروريسم مانند سراسر جهان، در خاورميانه افزايش يافته؛ مصر، لبنان و سوريه با چالشهاي جدي روبرو هستند، نفت كه براي اقتصاد جهان حياتي است، همزمان با تشديد بيثباتي جهاني در خطر قرار دارد. اسراييل به كشمكش با فلسطينيان ادامه ميدهد؛ اين واقعيت خاورميانه است.
در ادامه اين مقاله آمده است: هر راهحل صلحآميزي براي مساله هستهيي ايران، مبتني بر رويكردي ديپلماتيك است كه چشمانداز كلي منطقهي خاورميانه را در كنار منافع و اختلافات دو كشور ما در نظر داشته باشد؛ زيرا ممكن است تا زماني كه منافع گستردهتر ايران، آمريكا، منطقه و جهان مورد نظر قرار نگيرد، راهحلي پايدار براي مسالهي هستهي ايران پيدا نشود.
اين سناتور آمريكايي پيشنهاد كرد: آمريكا بايد مستقيما و از طريق دستور كاري باز در مقابل همهي حوزههاي توافق وعدم توافق، با ايران مواجه شود. تنها از طريق اين فرايند ديپلماتيك دشوار است كه ميتوان مسيري براي حل مسالهي هستهيي ايران پيدا كرد.
در ادامه اين گزارش به نقل از هاگل در اظهاراتي مداخلهجويانه آمده است: ايران داراي ملتي پيچيده است كه فرهنگ غرورآفرين و پيچيدهي 5000 سالهيي را نمايندگي ميكند. 70 درصد جمعيت ايران زير 25 سال است، ما ميتوانيم به حمايت از آنها كه در ايران خواهان يافتن راهحلي هستند، بپردازيم.
هاگل ادامه داد كه آمريكا نبايد شتابزده عمل كند، اگر دو طرف منطق خود را تعديل نكنند، درگير گزينهاي خطرناك وغير مسوولانه با پاياني مرگبار خواهند شد.
هاگل افزود: ما بايد دشمنيها را در خاورميانه به سوي تعميق زمينههاي حل مسايل تغيير جهت بدهيم. بايد در روبرو شدن با ايران مصمم باشيم، اما در اين فرايند نبايد نسلهاي آينده يا نسلهاي آيندهي مسلمانان و جهان عرب را از دست داده و آنها را رها كنيم، اين امر جهاني بس خطرناكتر از جهاني را كه در آن زندگي ميكنيم، رقم ميزند.
در ادامهي مقالهي اين عضو ارشد كميتهي روابط خارجهي سناي آمريكا آمده است: آمريكا بايد با همكاري دوستانش مجموعهاي از موضوعات را براي تبادل نظر با ايران در دست داشته باشد، اين مذاكره نيست، مذاكره بعدا مطرح ميشود، در نهايت احتمالا هر تصميمي نيازمند تضمينهاي امنيتي براي ايران است.
اين گزارش ادامه داد: آمريكا بايد بر خلاف عراق، با دقت دربارهي چالش ايران بينديشد؛ گزينهي نظامي راهحلي بلند مدت براي بازداشتن ايران از به دست آوردن آنچه ادعا ميشود تسليحات هستهيي است، نخواهد بود. حمله به ايران و نابودي تجهيزات هستهيي توانايي و دانش ايران را براي بازگشتن دوباره و دوباره به قابليت هستهيي از بين نميبرد.
در ادامهي نوشتهي هاگل آمده است، حملهي نظامي عليه ايران عزم اين كشور را جزم ميكند و همچنين خاورميانه و جمعيت مسلمان جهان را ناآرام ميكند. آمريكا نبايد اجازه دهد كه در ميان كشورهاي خاورميانه، در جهان اسلام و بين ياران و دوستانش در سازمان ملل منزوي شود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات