يك كارشناس مسايل بينالملل: در دنياي امروز به جاي عقلانيت منافع حرف اول را ميزند اگر روابط بينالملل منطق ميشناخت بايد حق غنيسازي در ايران پذيرفته ميشد
يك كارشناس مسايل بينالملل با بيان اينكه در دنياي امروز به جاي عقلانيت و منطق، منافع حرف اول را ميزند، ابراز عقيده كرد كه شايد در چنين فضايي پاسخ دادن به بخشي از درخواستهاي غرب، از راديكالتر شدن جريانهاي عليه برنامهي هستهيي كشورمان جلوگيري كند.
محمود ملازهي، كارشناس مسايل بينالملل در گفتوگو با خبرنگار انرژي هستهيي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) دربارهي ميزان عقلانيت نظام بينالملل در برخورد با پروندهي هستهيي كشورمان اظهار داشت: به واقع عقلانيت به معناي واقعي كلمه در برخوردهاي هيچيك از طرفهاي پرونده وجود ندارد.
وي افزود: به واقع در تعاملات امروز نظام بينالملل، منافع حرف اول را ميزند و آنچه حايز اهميت است، منافع كشورهاست و نه عقلانيت يا منطقي خاص. يعني در حال حاضر آمريكا، انگليس، فرانسه و حتي چين و روسيه از پرداختن به پروندهي هستهيي ايران در پي منافع خودشان هستند.
اين كارشناس مسايل بينالمللي ادامه داد: آنچه نهايتا در خصوص اين مساله تعيين كننده خواهد بود، تضاد قدرتهاي اصلي در شوراي امنيت سازمان ملل است كه نتيجهي نهايي اين بازي را مشخص ميكند. ضمن اينكه خود ما هم در مواردي به دور از عقلانيت و صرفا براي پاسخگويي به برخوردهاي آنها عمل كردهايم.
ملازهي خاطرنشان كرد: اگر منطق بر عرصهي روابط بينالملل حاكم بود، بدون هيچگونه شكي بايد حق جمهوري اسلامي ايران در غنيسازي اورانيوم براي مصالح صلحآميز پذيرفته ميشد و در فضاي عقلاني است كه كشورهاي ديگر بايد شما را به عنوان عضوي از NPT (پيمان منع گسترش سلاحهاي هستهيي) در مقاصد هستهيي صلحآميزتان ياري كنند. اين در حالي است كه عملكرد عموم كشورها در اين خصوص به دور از عقلانيت است.
وي با بيان اينكه فضاي پيراموني پروندهي هستهيي كشورمان به سوي راديكال شدن پيش ميرود، گفت: در چنين فضايي كه عموم برخوردها با پروندهي ايران غيرعقلاني است، خيلي نميتوان انتظار نگرش منطقي به اين موضوع را داشت و حتي خيلي نميتوان عقلاني رفتار كرد، ولي آنچه كه مسلم است اينكه آمريكا تمام تلاشاش را براي وارد آوردن بيشترين ميزان فشار بر ايران ميكند تا تهران را از تصميماش منصرف سازد.
اين كارشناس مسايل بينالمللي در ادامه در خصوص راهكارهاي كشورمان براي خنثي كردن فضايي راديكالي كه غرب در خصوص فعاليتهاي هستهيي كشورمان در پي ايجاد آن است، اظهار داشت: ما براي اين منظور فرصتهاي بسياري را از دست دادهايم و شايد همين مساله باعث شده كه كار امروزه به اين مرحلهي دشوار برسد.
ملازهي افزود: در اين فضا كه شرايط به سوي راديكالتر شدن پيش ميرود و رويكردي متناسب با عقلانيت هم مشاهده نميشود، شايد اگر ايران بتواند براي مدتي محدود و كاملا مشخص، غنيسازي اورانيوم را به حالت تعليق درآورد، ضمن تلطيف اين فضا، دست طرفهايي چون چين و روسيه را نيز براي اقدامات بعدي باز ميكند.
وي ادامه داد: البته پذيرش اين تعليق محدود به اين معنا نيست كه فضاي آيندهي ما تضمين خواهد شد و با طرفهاي چون آمريكا هم به تعاملي سازنده وارد ميشويم، بلكه اين امر ميتواند كمي از راديكاليزهتر شدن فضا جلوگيري كند.
اين كارشناس مسايل بينالملل در ارتباط پيامد و تاثير با تهديد 160 نمايندهي مجلس شوراي اسلامي به قرار دادن بحث خروج ايران از NPT در دستور كار مجلس بر شرايط كنوني، گفت: فكر ميكنم چنين تصميماتي در شرايط فعلي چندان پيامد مثبتي نداشته باشد.
وي افزود: آمريكا با تمام قوايش در پي راديكال كردن فضاي هستهيي ايران است و در اين رهگذر از هيچ تلاشي فروگذار نميكند، حال در اين شرايط ما نبايد اين بهانه را به دست دشمن دهيم و خودمان هم فضا را پرتنش نماييم.
اين كارشناس مسايل بينالمللي با تاكيد بر لزوم نقد آكادميك و استفاده از چهرههاي دانشگاهي در مباحث مربوط به مسالهي هستهيي كشورمان، ادامه داد: واقيعت اين است كه متاسفانه تا اين لحظه اهميت چنداني به ديدگاهها و نظرات كارشناسان دانشگاهي و يا نقدهاي آكادميك داده نشده است.
ملازهي در خصوص تاثير حضور شخصيتهاي دانشگاهي بر كنترل فضاي موجود هستهيي گفت: اگر در اين زمينه ابتكاري صورت گيرد و صرفنظر از ديدگاههاي سياسي افراد به نظرات كارشناسي و تخصصيشان بها داده شود، فضايي مناسب براي بهرهبرداري از نظرات اين افراد در راستاي منافع ملي نظام، فراهم خواهد شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات