دانشمنداني كه اطلاعات دريافتي از ماموريت تاريخي «برخورد عميق» (Deep Impact ) را مورد بررسي قرار ميدهند كشف كردند كه دنبالهدار «تمپل-1» پوشيده از مقادير كمي يخآب است.
به گزارش سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نتايج اوليه اين تحقيق كه قرار است در شماره آتي نشريه معتبر علمي «ساينس» به چاپ برسد، نخستين شواهد قطعي از وجود يخ بر روي دنبالهدارهاست.
در همين خصوص «جسيكا سانشاين» از دانشمندان پروژه بررسي اطلاعات «ديپ ايمپكت» گفت: مدتها پيش دريافته يوديم كه در دنبالهدارها يخآب وجود دارد با اين حال اين نخستين مدرك قطعي از وجود يخآبها در اين دنبالهدارهاست.
وي افزود: اين كشف تاريخي چشمانداز جديدي به تركيبات تشكيل دهنده دنبالهدارها در اختيار دانشمندان قرار ميدهد.
اين دانشمند در ادامه گفت: درك چرخه يخآب و منبع آن در يك دنبالهدار براي درك اين اجرام به عنوان يك سيستم و همچنين منبع احتمالي كه آب را به زمين منتقل كرده، بسيار حياتي است.
در همين خصوص پرفسور ميكائيل اهرن (Michael A'Hearn) از دانشگاه «مريلند» گفت:« قبل از آزمايش و كاوشگري «برخورد عميق» (Deep Impact) دانشمندان پرسش ها و نظريات تازه و تاييد نشده زيادي درباره ساختار و تركيبات هسته يا بدنه جامد اين دنباله دار داشتند و ما تقريبا در اين زمينه دانش چنداني نداشتيم.»
دنباله دار تمپل1 داراي ساختار نرمي است كه از گرد برف نيز ضعيفتر مي باشد و ذرات خاك آن توسط نيروي گرانش خود نگه داشته شدهاند.
با وجود اينكه گرانش نيروي ضعيفي هست، شما مي توانيد بر سطح اين دنباله دار بايستيد و از آنجا با يك پرش خودتان را به فضا پرتاب كنيد.
آنچه كه پروفسور اهرن و همقطارانش را شگفت زده كرده است، وجود مداركي مبني بر پديدار شدن دهانه كوهها بر روي سطح اين دنباله دار مي باشد. آنها قبلا دو دنباله دار را به طور نزديك مشاهده كرده بودند كه هيچيك مداركي مبني بر وجود دهانه آتشفشاني برخوردي را نشان نمي داد.
از ديگر يافته ها در اين زمينه اين است كه درون اين دنباله دار از گرماي خورشيد به خوبي محافظت مي شود.
به گزارش ايسنا، دادههايي كه از ماموريت كاوش دنباله دار تمپل1 بدست آمده حاكي از آن است كه سطح هسته دنباله دار متخلل و پر منفذ است و اين پر منفذي سبب مي شود كه سطح هسته دنباله دار گرم شود و سپس در واكنش به نور خورشيد به سرعت سرد مي شود.
اين يافتههاي ارزشمند به دانشمندان اين كمك را ميكند تا به يكي از مهمترين اهداف ماموريت «ديپ ايمپكت» يعني درك اين كه در درون و خارج يك دنبالهدار چه چيزي وجود دارد، دست يابند.
گفتني است، فضاپيماي «برخورد عميق» كه ماموريت آن در نوامبر 1999 تصويب شد، براي كشف ناشناختههاي دنبالهدار ها در 12 ژانويه 2005 ( 23 دي ماه سال گذشته) به سوي اين دنباله دار پرتاب شد.
در 4 ژولاي 2005 ( 13 تير ماه سال جاري) ساعت 5 و 52 دقيقه به وقت جهاني فضاپيما به مقصد خود، دنباله دار «تمپل1 » رسيد و با پرتاب يك گلوله 370 كيلوگرمي به سوي هسته دنباله دار دهانهاي برخوردي در سطح آن ايجاد كرد .
انتهاي پيام
نظرات