با دستگيري كارگر پيماني بخش نظافت محيطي «موزه ايران باستان»، هشت قطعه از اشياي عتيقه به سرقت رفته از اين موزه كشف شد.
به گزارش خبرنگار «حوادث» ايسنا، سرهنگ خوئيني، معاون مبارزه با جرايم جنايي پليس آگاهي تهران در تشريح اين حادثه گفت: در پي مراجعه مسوولان حفاظت فيزيكي سازمان ميراث فرهنگي در تاريخ 21 دي ماه به اداره بيستم آگاهي تهران و اطلاع خبري مبني بر دستبرد سارقان به موزه ايران باستان، تيم ويژهاي از كارآگاهان جهت بازديد و بررسي همه جانبه حادثه به همراه گروه تشخيص هويت وارد عمل شدند.
وي افزود: در بررسيهاي پليس آگاهي از محل وقوع جرم مشخص شد: 8 قطعه مهر و مجسمه از محل دو ويترين كه اشياي عتيقه هزاره دوم قبل از ميلاد در آن نگهداري ميشد توسط متهم يا متهمان به سرقت قرار گرفته است، اين درحالي بود كه آثار به جا مانده در محل وقوع جرم، ظن كارآگاهان مبني بر وقوع اين حادثه از سوي افرادي در ارتباط با مهرها را تقويت كرد.
به گزارش ايسنا، معاون جنايي پليس آگاهي تهران در تشريح اين موضوع به احتمالات تحت بررسي پليس اشاره كرد و گفت: كارآگاهان در جريان تحقيقات با توجه به 6 ويژگي پرونده به اين نتيجه رسيدند كه اين سرقت از سوي كساني ترتيب داده شده كه به طور مستقيم با موزه در ارتباط بودهاند، به طوري كه بررسيهاي پليس نشان داد: از آنجاكه هيچگونه فشار جبري در باز كردن ويترينها هنگام سرقت اشياء از سوي متهمان به عمل نيامده بود، دليل مستندي مبني بر اين كه سارقان از خارج موزه به داخل آمده باشند، وجود ندارد و از اين رو شك ماموران در داخلي بودن اين سرقت برانگيخته شد.
سرهنگ خوئيني افزود: در مرحله بعدي تحقيقات، ماموران پي بردند كه متهمان در سرقت اشياء عتيقه، گزينشي عمل كرده و با انتخاب اشياء و مهرهاي قابل حمل كه بسيار كوچك بودند، ظرف مدت به نظر طولاني فرصت پيدا كردند براحتي از هر ويترين سرقت كنند.
وي ادامه داد: از سوي ديگر پس از وقوع جرم نيز متهمان با چينش دوباره اشياء سعي داشتند، زمان ارتكاب جرم و موضوع سرقت را در كوتاه مدت از چشم نگهبانان و مسوولان موزه به دلايلي پنهان نگه دارد. بدين ترتيب در حالي كه با دستور قضايي از دادسراي جنايي تمامي مبادي ورودي و خروج و محلهاي احتمالي جابهجايي اموال مسروقه در تهران تحت كنترل نامحسوس پليس درآمد.
معاون مبارزه با جرايم جنايي پليس آگاهي تهران افزود: در اين ميان با توجه به ظن پليس نسبت به حضور عوامل داخلي در ارتكاب اين سرقت، تحقيقات پليس از تمامي افرادي كه امكان ورود به محل موزه را داشته و يا به نوعي با اشياء عتيقه سر و كار داشتند، آغاز شد.
سرهنگ خوئيني در اين باره اظهار كرد: بر اين اساس تيم ويژه كارآگاهان پليس با بررسي رفت وآمدها، ليستي از اصليترين افرادي كه به نوعي با اشياء سر و كار داشتند را تهيه كرده و درباره سوابق كاري، خانوادگي، وضعيت مالي، ميزان دسترسي و ميزان تعلق روحي افراد نسبت به اين اشياء را در حالي مورد بررسي قرار دادند كه در دوربينهاي مدار بسته محل حادثه هيچ نشاني از وقوع سرقت نبود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، وي در ادامه افزود: پليس در بررسيهايش به فردي 25 ساله به نام «احمد» روبهرو شد كه به واسطه شغلش كه نظافت ويترينها بود، بيش از سايرين در سالهاي گذشته در تماس با اشياء بود، بدين ترتيب با افزايش ظن پليس نسبت به اين فرد، وي دستگير و تحت بازجوييهاي فني پليسي قرار گرفت كه سرانجام با اعتراف به ارتكاب سرقت اظهار كرد: طي دو نوبت، اشياي عتيقه مذكور را از ويترينهاي در حال نظافت به سرقت برده است.
معاون مبازره با جرايم جنايي آگاهي تهران تصريح كرد: «احمد» كه كارگر پيماني بخش نظافت محيطي «موزه ايران باستان» بود در اظهاراتش اعتراف كرد: با توجه به نياز شديد مالي كه داشتم اقدام به سرقت اشياء عتيقه كردم اما از آنجا كه اقدامات صورت گرفته از سوي پليس مانع از فروش آنها در مراكز خريد و فروش شد، اشياء مسروقه را در محل «موزه، داخل سيفون توالت پنهان كردم تا در فرصتي مناسب آنها را از محل موزه خارج كنم. بدين ترتيب با اعترافات متهم، اشياء عتيقه مسروقه در محل موزه كشف شد.
سرهنگ خوئيني با اعلام اين كه ضعف سيستم امنيتي موزههاي كشور در جهت حفظ آثار مربوط به هويت ملي و تاريخي كشور در مقابله با خطرات سرقت محرز است، گفت: دوربينهاي مدار بسته نصب شده در محل موزههاي به شكل ثابت است، به طوري كه عدم حركت دوربين و تغيير زوم آن به هيچ وجه موقعيت اشياء و افراد را مشخص نميكند و از سوي ديگر شيشه و قفل نگهداري از اين اشياء نيز داراي ايمني لازم نيست.
وي با بيان اين كه پيش از اين به ميراث فرهنگي در رابطه با استخدام افرادي از تيم يگان ويژه حفظ آثار در موزهها هشدار داده بوديم، تاكيد كرد: در حالي كه كار نظافت، مراقبت و مرمت اين آثار بايد به شكل تيمي صورت گيرد اما استفاده از نيروهاي پيماني كه به شكل فردي به طور مستقيم با اشياء سر و كار دارند نه تنها امكان حفظ و حراست صحيح، كاهش مي يابد، بلكه وسوسه سرقت در افراد را در مواجهه با اين آثار برانگيخته ميشود.
به گزارش ايسنا، معاون مبارزه با جرايم جنايي پليس آگاهي تهران در پايان با تاكيد بر اهميت حفظ و نگهداري صحيح از آثار مربوط به هويت ملي و تاريخي كشور و مردم گفت: وظيفه پليس تنها هشدار به مراكز بوده و مجموعه كار حفاظت به عهده سازمانهاي مربوطه بدون دخالت پليس است.
انتهاي پيام
نظرات