سمينار «فرياد بر سكوت...»/4/ آرمين: مخالفان خاتمي آزادترين مخالفان در تاريخ سياسي ايران بودند انجمنهاي اسلامي نبايد از موضع شرمندگي طرفدار دموكراسي باشند
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي ضمن گراميداشت روز دانشجو گفت: 16 آذر روز نقشآفريني دانشجويان اين مرز و بوم در عرصه مبارزات سياسي، اجتماعي و نماد حضور فعال و نقشآفرين دانشگاه و دانشجو در عرصه سياسي اجتماعي بيش از پنج دهه اخير است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) محسن آرمين در مراسم «فرياد بر سكوت» در دانشكدهي علوم پزشكي دانشگاه تهران گفت: امروز سالگرد 16 آذر را در شرايطي گرامي ميداريم كه جريان مبارزات سياسي - اجتماعي ملت ايران يكي از حساسترين و بحث انگيزترين شرايط خود را طي ميكند. دورهاي كه پس از دوران قهر و اعتراض و انتقاد از عدم تحقق خواستهها و مطالبات شرايط خاصي را پديد آورده است و اكنون با آرامشي كه پس از فرو نشسن اين دورهها شاهد هستيم محيط و شرايط خاصي را مشاهده ميكنيم.
وي افزود: براي اينكه درك كنيم چه بايد كرد، بايد به "چه نبايد كرد"ها هم توجه كنيم. اندكي بايد بينديشيم كه چه نبايد كرد. امسال سالگرد يكصدمين سال پيروزي نهضت مشروطه است. صد سال مبارزه براي تحقق مطالبات ملت ايران كه دورههاي پر فراز و نشيبي را در خود جاي داده است اما پس از گذشت صد سال عليرغم تمام اين افتخارات و دستآوردهاي عظيم هنوز احساس ميكنيم مطالبات بحق ملت ايران استيفا نشده است. بايد اندكي جامعتر و همهجانبهتر و فراگيرتر بينديشيم. آرمين با بيان اينكه نبايد اشكالات را صرفا به دوران خودمان منحصر كنيم، ادامه داد: دورهاي كه در آن به سر ميبريم دوره مهمي است، از آن جهت كه فتنهانگيزتر و بلا خيزتر از هر دورهاي است. بعد از فراز افتخارآميز جنبش اصلاحي، احساس فرودي از اذهان به وجود آمده كه آزاردهنده است. در چنين شرايطي عقدههاي فروخفته، عصبانيتها و يا حتي رشد عقلانيت فردي و حس عافيتطلبي زمينه رشد پيدا ميكند و زمينه براي رشد دو گرايش متعارض سكوت و انفعال و انتخابهاي راديكال ايجاد ميشود. امروز بيش از هر چيز به ارزيابي صحيح و تحليل واقعبينانه نيازمنديم.
آرمين با بيان اينكه جنبش مشروطه دستاوردهاي ارزشمندي براي ايران داشت، گفت: تحولي كه در عرصه انديشه ديني و تفكر روشنفكري در اين دوره به وجود آمد آن را به تنها دروه تعيينكننده و سرنوشتساز در كشور ما تبديل كرده است.
وي با بيان اينكه سه عامل ضعف نهادهاي مدني، قدرت مطلقه و استعمار مهمترين و اصليترين عناصر نقشآفرين در تاريخ مبارزات يكصد ساله ما بودهاند، اين سه عامل را مهمترين عواملي خواند كه مانع از تحقق مطالبات مردم بودهاند.
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي افزود: با پيروزي انقلاب اسلامي، حلقه استعمار خارجي و قدرت مطلقه از بين رفت اما به دلايل متعدد، حلقه ضعف نهادهاي مدني مرتفع نشدهاند و ما نتوانستيم در اين دوران، نهادهاي مدني قدرتمندي داشته باشيم.»
وي با اشاره پخش كليپ سخنراني رهبر انقلاب در ابتداي مراسم، گفت: «رهبر انقلاب فرمود مردم ما اگر راي دادند و سلطاني را تعيين كردند از اين جهت كه حاكم بر سرنوشت خود هستند، محق هستند اما آنها نميتوانند نظام سلطهيي را مسلط كنند و حكومت را موروثي كنند، چون تصميمگيري آنها در مورد نسل بعد خواهد بود آنها به چه مجوزي ميخواهند براي امروز ما تصميمگيري كنند.»
آرمين ادامه داد: «اين مهمترين و درخشانترين استدلال رهبر انقلاب بود كه نشان ميدهد نفي قدرت مطلقه و حاكميت اراده مردم بر سرنوشت خود در انديشه امام جايگاه مهمي داشته است. اما به دلايلي حلقه ضعف نهادهاي مدني از بين نرفته و ما نتوانستيم در اين دوران نهادهاي مدني قدرتمندي داشته باشيم و دموكراسي را در جامعه خودمان نهادينه كنيم.»
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي ايران افزود: «ضعف نهادهاي مدني موجب بازتوليد قدرت مطلقه شده است و نگراني اينجاست كه اگر آن قدرت مطلقه بازتوليد شود و به نهايت خود برسد، حلقه استعمار خارجي هم در اين كشور بازتوليد شود و مجدداً شاهد همان وضعيتي باشيم كه قبل از پيروزي انقلاب شاهد بوديم.
وي جنبش اصلاحي را حركتي براي از بين بردن حلقه سوم دانست و گفت: دموكراتيزه كردن ساختار قدرت كه به تدريج با بازسازي به قدرت مستبد به سمت تسلط ميرفت و همچنين گسترش نهادهاي مدني از اهداف جنبش اصلاحات بود. در عرصه نهادهاي مدني و تشكلهاي اجتماعي در اين دروه كارهاي خوبي انجام شده است. شايد از نظر رشد نهادهاي مدني دوره هشت ساله خاتمي يكي از دورههاي موفق براي نهادهاي مدني بود.
آرمين ادامه داد: در عرصه سياسي هم تلاش گستردهاي براي دموكراتيزه كردن ساختار قدرت صورت گرفت اما اين فعاليت در عرصه سياسي ميبايست بر پشتوانهاي از نهادهاي مدني قدرتمند متكي ميشد. مبارزه در سطح قدرت براي دموكراتيزه كردن ساختار آن به زمان بيشتري نيازمند بود تا نهادهاي مدني ضعيف كه به سمت گسترش و تقويت پيش ميرفتند قدرت بيشتري پيدا كنند. متاسفانه اين اتفاق نيافتاد و ما هم در بخش نهادهاي مدني و هم در سطح اصلاحطلبان درون قدرت و هم در بخش دانشجويي ضعفهايي داشتيم.
اين فعال سياسي اظهار داشت: ضعف نهادهاي مدني و فقدان يك فرهنگ اجتماعي قدرتمند باعث شد مبارزات سياسي - اجتماعي ما در طول صد سال، موجي ناگهاني و توفنده و در عين حال نامستمر و گذرا باشد.
آرمين گفت: در بخشي از دوره اصلاحات ايده تقويت نهادهاي مدني و بدنه اجتماعي مطرح شد اما در سطح شعار باقي مانده يعني راهكارها و راهبردهايي ارائه شد كه مضمون آن اين بود كه از مبارزه در سطح قدرت و مبارزه سياسي بايد نااميد شد و به تقويت نيروهاي مدني پرداخت.
عضو شوراي مركزي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي با بيان اين اعتقاد كه شعار عدالت بدون تحقق دموكراتيزه كردن نهادهاي قدرت امكانپذير نيست، گفت: در بعضي از مقاطع بخصوص در مقطع اخير جنبش اصلاحي ديديم كه عدالتخواهي آن هم به صورت بسيار رمانتيك و آرمانگرايانهاش توسط بخشهايي از جامعه مطرح ميشود. يعني آنچه كه نشريات و ارگانهاي اقتدارگرا آن را ترويج ميكردند از سوي بخشهايي از ما متاسفانه مطرح شد.
وي ادامه داد: برخي مدعي آغازگري و رهبري جنبشي هستند كه شعارش عدالتخواهي است. اين جزئينگريها و محدودانديشيها هم مزيد بر علت شد.
آرمين افزود: اگر كسي گفت اصلاحات مرد، همه برايش كف زديم اما جمله او بخش ديگري هم داشت و آن اين بود كه زنده باد اصلاحات جديد. ما عادت داريم هميشه در مرگ گذشته خود دست افشاني كنيم و براي بخش اول اين شعار كف زديم و پايكوبي كرديم، فكر كرديم كار خوبي ميكنيم.
وي با بيان اينكه بايد واقعيت را ببينيم، صادقانه با هم سخن بگوييم، صعفهاي خود را بيان كنيم و بدانيم كه نقد گذشته به معناي نفي گذشته نيست، تصريح كرد: بدانيم كه نبايد افتخارات گذشته خود و دستاوردهاي عظيم و افنتخارات بزرگي كه در طول هشت سال گذشته رقم زديم ناديده بگيريم. خاتمي در اين تاريخ و اين فرهنگ نقاط سفيد درخشاني باقي گذاشت و آيندگان به ارزش آنها بيش از ما پي خواهند بود.
آرميـن با اشاره به شعار زنده باد مخالف من كه در دولت خاتمي مطرح شد، گفت: اينكه در دوره هشت ساله اصلاحات مخالفان خاتمي آزادترين مخالفان در تاريخ سياسي ايران بودند را نبايد ناديده بگيريم. در دوره اصلاحات حتي يك مخالف بازداشت و از حقوق اجتماعي محروم نشد، بلكه اين موافقان اصلاحات بودند كه بيش از همه هزينه دادند. براي اينكه بدانيم دزد كيست، بايد ببينيم امروز دعوا در انتخاب وزرا بر سر چيست؟ حساسترين و پرآمدترين وزارتخانه، وزارت نفت است، دعوا بر سر وزارت فرهنگ و ارشاد و تعاون نيست. دعوا بر سر دلارهاي نفت است.
وي با تاكيد بر اينكه نبايد دستاوردهاي دوران اصلاحات را از دست بدهيم، گفت: كمتر از يك سال از دوره پايان دوره اصلاحات نگذشته است ببينيد در سطح انديشه عوامزدهتر، سخيفتر و بيمايهتر از آنچه امروز در سطح انديشه ديني شاهد هستيم وجود دارد؟
سخنگوي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي گفت: اگر ما طرفدار دموكراسي هستيم و ميخواهيم دموكراسي بر ما حاكم باشد شرط اوليهاش اين است كه به تكثر معتقد باشيم. ديگري را به دليل تحليل متفاوت از شرايط در مظان اتهام قرار ندهيم.
وي با بيان اينكه انجمنهاي اسلامي نبايد از موضع شرمندگي طرفدار دموكراسي باشند، افزود: نبايد از موضع شرعي خواهان آزادي حقوق مخالفان و دگرانديشان باشيم. هيچ نيروي سياسي نميتواند بدون هويت فكري و ارزشي مستقل در عرصه سياسي فعال و منشاء اثر باشد. اساسا اهميت دفاع از ديگري و صاحبان افكار مختلف در اين است كه خود صاحب فكر وانديشه و هويت مستقل باشند و در عين حال از حقوق هويتهاي ديگر دفاع كنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات