/ميزگرد جنبش دانشجويي و فضاي سياسي پس از انتخابات/ مهدي امينيزاده: جريان دانشجويي نقد را از خود آغاز كند سعيد حبيبي: نگاه به خارج كه كاري عبث و بيهوده است
ميزگردي «جنبش دانشجويي و فضاي سياسي پس از انتخابات» از سوي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه شهيد رجايي برگزار شد و «مهدي امينيزاده» و «سعيد حبيبي» اعضاي طيف علامهي دفتر تحكيم در آن سخنراني كردند.
به گزارش خبرنگار سياسي ايسنا، ابتدا «سعيد حبيبي» با ابراز تأسف از اينكه آمار بالاي جرايم مختلف نشاندهندهي وضعيت نامناسب اخلاق در جامعه است»، عملكرد تشكلها و نيروهاي اجتماعي را بسيار ضعيف ارزيابي كرد و افزود: در حال حاضر، متأسفانه فعاليتهاي مدني با مشكلات جدي روبرو است. از لحاظ اقتصادي با فقر و تبعيض و اختلاف شديد طبقاتي روبرو هستيم. نظام توليدي و نظام اقتصادي بسيار دچار مشكل است و از لحاظ سياسي نيز، گروههاي مختلف از مشكل عظيمي كه از آن به آنومي يا ناهنجاري سياسي ياد ميشود، رنج ميبرند.
وي در ادامه با بيان اينكه «از بين بردن فقر و تبعيض به سادگي امكانپذير نيست»، جايگزيني سرمايهداران را در اين عرصه، حاصل سادهانگاري اين شعارها دانست.
حبيبي با تشبيه ايران به يك كشتي كه در 100 سال گذشته به سوي ساحل آزادي حركت كرده، گفت: امروز دوباره اين كشتي به گل نشسته و نيازمند نسيم تازهاي هستيم و در واقع دو نوع نگاه به نيروي محركه وجود دارد، نگاه به خارج كه كاري عبث و بيهوده است و نگاه به درون. متأسفانه امروز شاهديم كه قبح توجه به خارج از كشور شكسته شد و پارهاي از فعالان عرصهي سياسي به راحتي بحث آن را مطرح كردند كه به نظر من به عنوان يك ايراني، اين عقيده موجب نجات ايران نخواهد شد بلكه تأكيد دارم كه اين تحول بايد از درون صورت بگيرد. بنابراين بايد بپذيريم كه به يك تحول جدي نيازمنديم.
حبيبي در ادامه با بيان اينكه «تنها جنبش اجتماعي كه ميتواند زمينهساز اين تحول باشد، جنبش دانشجويي است»، تأكيد كرد: بايد به تصور من، براي ساختن آيندهي كشور، رهتوشه را برداشته و قدم در راه بيبرگشت بگذاريم. براي توشه برداشتن در اين راه، چهار نكته را بايد مورد نظر قرار داد، يعني به لحاظ اخلاقي، اجتماعي، اقتصادي و سياسي بايد در اين راه قدم برداريم .اين جنبش بايد از لحاظ اخلاقي مسؤوليتپذير و متعهد باشد.
وي همچنين به بررسي تاثيرات جنبش دانشجويي بر تحولات كشور اشاره و خاطرنشان كرد: اولين برنامه تقويت مسؤوليتپذيري در خود و در برابر كشور است و اينكه نبايد بيانديشيم كه كار سياسي، كاري است كه گاهي بايد به آن پرداخت، چه بسا اگر اينگونه فكر كنيم كاري از پيش نخواهيم برد.
عضو دفتر تحكيم وحدت(طيف علامه) با اشاره به «دوري از قدرت» كه در سالهاي اخير مطرح شده، گفت: دفتر تحكيم وحدت به اين نتيجه رسيده است كه بايد در مقامي قرار بگيرد كه در اين نقطه، تمام افرادي كه در آن نقطه ايستادند قدرت را نقد كنند، لذا همانگونه كه تاريخ نشان داده جنبش دانشجويي هرگاه به تودهي جامعه نزديك و از قدرت دورتر بوده، بيشترين تاثير را داشته است، از جمله در زلزلهي بوئين زهرا شاهد آن بوديم كه جنبش دانشجويي به بازسازي پرداخت يا در زماني كه در تهران سيل آمده بود اين دانشجويان تهراني بودند كه به كمك سيلزدگان شتافتند و تمام كساني كه امروز در رئوس قدرت قرار گرفتند و فعالان سياسي دانشگاهي بودند، در آن زمان در ميان مردم در اجتماع قرار گرفتند.
وي همچنين بر كنار هم قرار گرفتن عدالتخواهي به عنوان يك آرمان اقتصادي و آزاديخواهي به عنوان يك آرمان سياسي تأكيد كرد و افزود: طبيعتا آزاديخواهي همراه با عدالتطلبي ميتواند جامعهاي آرماني بسازد، شايد حتي بتوان از آن به نام سوسياليسم انساني ياد كرد و اگر جنبش دانشجويي قدم برداشته، محكم و استوار بايستد و تصميم بگيرد ميتوان اميدوار بود.
به گزارش خبرنگار ايسنا، سعيد حبيبي در پاسخ به پرسشي گفت: آزادي و عدالت هدف نهايي جنبش دانشجويي است و تا جنبش دانشجويي باقي هست دفتر تحكيم وحدت باقي خواهد ماند.
به گزارش خبرنگار سياسي ايسنا، در ادامهي اين نشست «مهدي امينيزاده» كه «با نام خداي عرفان، برابري و آزادي» و تسليت به مناسبت شهادت حضرت علي (ع) سخنراني خود را آغاز كرد با اشاره به جنبشهاي ناكام در تاريخ، اظهار داشت: در تاريخ با چنين وضعيتهايي روبرو بوديم كه هر كدام به نحوي توسط يك جريان اجتماعي كه به دنبال آزادي، عدالت، پيشرفت، رفاه و ترقي كشور بوده و پس از مدتي با ناكامي روبرو شدند. از جمله انقلاب مشروطه، انقلابي كه به دنبال حد زدن قدرت، مشروطه كردن آن و بارور كردن نهال دموكراسي و آزادي در ايران عزيز بود منتهي شده به استبداد چكمهپوش رضاخاني و چندان خوش فرجام نبود، همچنين خرده جنبشهايي مانند جنبش جنگل و قيام ميرزا كوچك خان كه با شهادت او به پايان رسيد و جنبش ملي شدن صنعت نفت كه با كودتان روبرو شد. همچنين در حال حاضر نيز جنبش دوم خرداد بود كه ناكام ماند و بدون هيچ تغيير آشكاري، جريان اصلاحطلبي قدرت را واگذار كرد.
وي ادامه داد: حال در چنين فضايي چه رسالتي داريم؟ در آنچه ما در تاريخ ايران و جهان با آن روبرو بوديم مهمترين گام جمعبندي و نقد جريان و جنبش و به دست آوردن علل ناكامي و تشخيص نقاط قدرت است كه از مجموعهي آنها بتوان استراتژي آتي را تدوين كرده و جريان اجتماعي را به پيش برد. البته گاهي مشاهده ميشود برخي راه سادهاي را انتخاب ميكنند و تقصيرها را به گردن طرف مقابل مياندازند و از سه علت در شكست انتخاباتي نام ميبرند: 1- انتخابات ناسالم 2- عدم توفيق در اجماع جريان اصلاحطلبي حول يك نفر 3- تحريم انتخابات و عدم مشاركت، كما اينكه معتقدم اين اتفاق افتاده است و يك نقد واقعي با يك جمع بندي واقعي بايد نقد را از خود آغاز كرد، اما واقعيت اين است كه نميتوان تمام مشكلات را به فراتر از خود و بيرون از خود منتقل كرد و نكته اينجاست كه يك جريان اصلاحطلبي معناي عام و جريان دانشجويي به معناي خاص بايد نقد را از خود آغاز كند، يعني جريان دانشجويي جايگاه خود را تعيين كرده، بداند كه از چه منظري وارد فضاي سياسي خواهد شد و چه ايدهاي را بايد پيش ببرد.
امينيزاده گفت: سه نوع ديدگاه در دفتر تحكيم وحدت وجود داشت، اولين ديدگاه، ديدگاهي بود كه در سالهاي ابتدايي انقلاب وجود داشت و در حال حاضر تشكلهايي همچون بسيج دانشجويي و جامعهي اسلامي دانشجويان دنبال ميكنند، يعني وظيفه خود ميداند كه سياستهاي رسمي را درون دانشگاه پياده كند؛ كه پس از آن كم كم به دليل تحولاتي كه در دفتر تحكيم به وجود آمده، ساير گروهها جايگزين شدند. ديدگاه ديگري كه براي جريان دانشجويي وجود داشت نيرويي است كه بايد نقش تعيينكنندهي شرايط را ايفا كند و جريان دانشجويي در قامت يك جريان عيني باشد و اين نقش را ايفا كند. ديدگاه سوم نيز كه بيشتر آن را به جريان دانشجويي سازگار ميدانم اين است كه جريان دانشجويي همواره بدون مشكل نيست و علاوه بر آن ساختار قدرت و قانون اساسي و مشكلات اجتماعي و فرهنگي را نيز داريم، به هر حال جريان دانشجويي نه بايد بازوي قدرت بوده و نه عامل تغييرات انقلابي و براندازي باشد.
وي با بيان اينكه «جريان دانشجويي بايد جايگاه خود را تعريف كند»، افزود: جريان دانشجويي بايد نقش منتقد را ايفا كند و بايد نقد قدرت را انجام دهد، يعني سياستها و ساختارهاي موجود را در زمينهي سياسي و حقوقي اجتماعي و اقتصادي از جمله قانون اساسي نقد كند. جريان دانشجويي بايد نقد را از درون خود آغاز كرده و نكتهي مهم اينكه ما بايد از دموكراسي راديكال دفاع كنيم و به نقد انديشههايي كه از تمركز قدرت و تقسيم شهروندان به درجهي يك و دو دفاع ميكنند بپردازيم. از اين زاويه، دفتر تحكيم نيز بايد با رويكرد نقادانهي خود در وهلهي اول خود و در وهلهي دوم جريان اصلاحطلبي و در كنار آن به نقد ساختار قدرت بپردازند.
امينيزاده گفت: من معتقدم دليل ناكامي اصلاحطلبان در درون خودشان وجود داشته و مهمترين معضلي كه هم در جريان دانشجويي و هم جريان اصلاحطلبي داشتيم، عقبماندگي اين جريان است و با وجودي كه گروه رقيب نيز دچار اين عقبماندگي هست، اما به نظر ميرسد جريان دانشجويي و گروههاي اصلاحطلبي نيز كم از اين گروهها نباشند.
به گزارش ايسنا، شوراي مركزي انجمن اسلامي دانشجويان اين دانشگاه، در اين برنامه نامهاي از سوي همسر عبدالفتاح سلطاني را قرائت كرد كه در آن از فعالان سياسي و حقوق بشر خواسته شده بود تا پروندهي وي را پيگيري كنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات