شوراي مشورتي براي جنبش دانشجويي ضروري است گفتوگو با تعدادي از فعالان فعلي و سابق جنبش دانشجويي
چندي پيش يكي از اعضاي سابق دفتر تحكيم وحدت پيشنهاد كرد كه شورايي متشكل از اعضا و فعالان سابق تشكلهاي دانشجويي در كنار آنها تشكيل شود تا تجربيات خود را به اعضا و فعالان فعلي تشكلها مشورت دهند. تعدادي از فعالان فعلي و سابق جنبش دانشجويي در گفتوگو با ايسنا ضمن ضروري خواندن چنين شورايي و ارائهي پيشنهاد چگونگي اجرايي شدن آن، نكاتي را نيز متذكر شدند.
عضو سابق شوراي مركزي دفتر تحكيم:
استفاده از تجربهي گذشتگان جنبش دانشجويي ضروري است، اما ...
يك عضو سابق شوراي مركزي دفتر تحكيم وحدت گفت: جنبش دانشجويي، جنبشي سياسي است و كساني كه در اين عرصه فعال هستند معمولا از تجربيات لازم كار جمعي هم برخوردار نيستند و كار تشكيلاتي را تجربه نكردهاند به همين دليل استفاده از تجربيات گذشتگان جنبش دانشجويي و فعالان اين عرصه ضروري است.
«حسين بيغم» در گفتوگو با خبرنگار سياسي ايسنا تاكيد كرد: البته توجه به اين مساله هم نبايد به گونهاي باشد كه اين شائبه به وجود بيايد كه جنبش دانشجويي و فعالان امروز تحت تاثير مستقيم و بيش از حد گذشتگان خود عمل ميكنند و به نوعي در سايهي گذشتگان هستند، بايد تجربيات را در نظر داشته باشند اما با مسايل روز هم تطبيق دهند.
وي به تشكيل گروههاي مشورتي در عرصههاي مختلف اشاره كرد و افزود: تشكيل گروههاي مشورتي و سازمان دهي آنها در زمينهي مسايل صنفي، سياسي و اجتماعي ميتواند مفيد واقع شود و به جريان دانشجويي فعلي كمك كند؛ گروههايي كه در آن نسلهاي مختلف جنبش دانشجويي يا نمايندگاني از آنها حضور داشته باشند و در جنبش دانشجويي از آنها استفاده شود.
بيغم گفت: به خاطر دارم در اوايل دههي 70 به دليل حس ضرورت استفاده از تجربيات قديميها اين بحث در تحكيم وحدت مطرح شده بود، بحثهاي مختلفي مطرح شد البته شايد آن روز ضرورتي كه جنبش دانشجويي احساس ميكرد چندان حاد نبود، اما آينده نگري در آن بود. در اساسنامهي تحكيم اصلاحيهاي ايجاد كردند كه كساني كه در شوراي مركزي تحكيم بودهاند و فارغ التحصيل شده بودند تا دو سال بعد اگر راي آورند به عنوان عضو علي البدل تحكيم فعاليت كنند، يكي از دلايل تصويب آن هم مسالهي استفاده از تجربيات گذشتگان بود.
بيغم گفت: البته در اين مساله بايد دو نكته را مدنظر قرار داد، به هيچ وجه نبايد جنبش دانشجويي خود را منقطع از جامعه بداند و ديگر اين كه اگر دانشجويان بخواهند ارتباطي با اعضاي گذشته داشته باشند متهم به متاثر شدن از گروههاي سياسي ميشوند.
وي ادامه داد: ارتباط جنبش دانشجويي نبايد به گونهاي باشد كه تحت تاثير مستقيم جريانهاي سياسي قرار گيرد و طوري باشد كه آنان تصميم بگيرند و آنها مجري شوند. افراط و تفريط نبايد در جنبش دانشجوي به وجود بيايد، ترسيم يك استراتژي كه حالتي از افراط و تفريط در آن نباشد ايده آل جنبش دانشجويي است.
مسؤول سابق بسيج دانشجويي استان تهران:
شوراي مشورتي تشكلهاي دانشجويي ميتواند اتاق فكر باشد
مسؤول سابق شوراي تبيين مواضع بسيج دانشجويي استان تهران دربارهي حضور اعضاي سابق تشكلهاي دانشجويي در شوراي مشورتي تشكل، گفت: اين شورا ميتواند اتاق فكر و عقبهي آن تشكل باشد و با كمك دانشجويان جديد اهداف آن تشكل را سازماندهي كند.
«ابراهيم متوليان» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: اگر دانشجو بودن اعضاي فعلي تشكلها يك فاكتور و مؤلفه باشد، پيشكسوتان و فارغالتحصيلان هر تشكل ميتوانند در نقش ناظر و هيأت امنا، آن را از انحراف از اهداف مورد نظر آن تشكل بازدارند.
وي گفت: وظيفهي فعالان سابق تشكلها علاوه بر انتقال تجربه، صيانت و حفظ اهدافي است كه مجموعه براي آن فعاليت ميكرده است. ما هم در بسيج دانشجويي قصد داريم جلسات مداومي را با اعضاي فعلي داشته باشيم تا هم اهداف مقدس آنها را ادامه دهيم و هم ارتباطمان را با آنها حفظ كنيم.
متوليان اظهار كرد: بر اساس استفاده از تجربيات فعالان سابق تشكلهاي دانشجويي آن افراد بايد نسبت به مجموعهي خود احساس تعلق كنند. دانشجويان جديد نيز بايد از تجربيات گذشتگان استفاده كنند تا آن راه را دوباره با آزمون و خطا ادامه ندهند.
وي در ادامه سازوكار استفاده از تجربيات فعالان سابق تشكلها را برگزاري جلسات مداوم و تشكيل شوراهايي براي اين امر دانست و افزود: اگر فعالان سابق آرمانهاي تشكل خود را دنبال كنند، حتي اگر سالها از دوران دانشجويي آنها گذشته باشد، با همان آرمانها و رويه زندگي ميكنند و محروميتزدايي، آرمانخواهي، باج ندادن، آزادمنشي و زندگي با مردم را كه ويژگي دانشجويان است، فراموش نميكنند.
متوليان دربارهي تشكيل شوراي مشورتي در تشكلها، گفت: برخي تشكلها مثل تحكيم و بسيج، شوراي مشورتي دارند. مثلا سازمان بسيج دانشجويي متشكل از فعالان سابق دانشجويي و دفتر تحكيم وحدت نيز شامل افرادي است كه از فعالان سابق انجمنهاي اسلامي بودهاند. شوراي مشورتي جاي خوبي براي نقد و فكر كردن است و فعالان سابق آن تشكل كارشناسان خوبي هستند. در حقيقت اين شوراي مشورتي وجود دارد اما بايد تقويت شود.
متوليان در پايان اظهار كرد: شوراهاي مشورتي بايد بتوانند مثل زمان خودشان با شوراهاي مشورتي تشكلهاي ديگر ارتباط برقرار كنند. چراكه اين شورا كار مشورتي و فكري ميكند و اگر تقابل و تضارب افكار نباشد، پيشرفتي حاصل نميشود.
قائممقام سابق جامعهي اسلامي دانشجويان:
تجربهي اعضاي سابق از هزينهي فعاليت دانشجويي ميكاهد
قائم مقام سابق جامعهي اسلامي دانشجويان گفت: حضور اعضاي سابق شوراي مركزي در فعاليت امروز تشكلهاي دانشجويي تنها در حد مشاوره، لازم و كافي است.
«مجتبي سلطاني» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: اعضاي سابق تشكلهاي دانشجويي با انتقال تجربيات مثبت و منفي خود هزينههاي فعاليت سياسي را براي اعضاي تشكلشان كاهش ميدهند و ميتوانند آنها را نسبت به فعاليتهايي كه بايد در جهت پيشبرد اهداف تشكيلات در آينده انجام گيرد راهنمايي كنند.
سلطاني افزود: البته يكي ديگر از وظايف اعضاي سابق تشكلهاي دانشجويي نسبت به اعضاي جديدشان انتقال اهداف، آرمانها و مرامنامههاي تشكيلاتشان است. متأسفانه ما شاهد بوديم كه اعضاي سابق دفتر تحكيم وحدت در انتقال اهداف و آرمانهاي تشكل خودشان نسبت به اول انقلاب به اعضاي آيندهي خود به خوبي عمل نكرد و ما شاهد چنددستگي در اين تشكيلات بوديم. بنابراين يكي از وظايف اعضاي سابق تشكلها انتقال اهداف، آرمانها، مرامنامه و اصول و چارچوب فكري تشكيلات خودشان به اعضاي آيندهشان است.
وي گفت: در جامعهي اسلامي دانشجويان براي اينكه فعاليت اعضاي جديد به ويژه شوراي مركزي در چارچوب اهداف و مرامنامه و آرمانهاي اعضاي هيأت مؤسس اين تشكل باشد اين تشكل دست به ايجاد بخشي تحت عنوان هيأت عالي نظارت زد كه متشكل از نمايندهي هيأت مؤسس، دو نفر به نمايندگي از كنگره كه معمولا از اعضاي سابق و فعال جامعهي اسلامي دانشجويان هستند و دو نفر هم به انتخاب مجمع نمايندگان انتخاب ميشوند كه وظيفهي نظارت بر عملكرد اعضا و شوراي مركزي را در حيطههاي مختلف بر عهده دارند و همچنين وظايف رسيدگي به اختلافات و برگزاري انتخابات و بررسي صلاحيت كانديداها را مدنظر دارند.
سلطاني تصريح كرد: اعضاي سابق بايد اين را مدنظر قرار دهند كه بعضا اختلافات سليقهيي خودشان را كه در گذشته با برخي از دوستان خودشان در تشكل داشتند نبايد به مجموعهي افراد جديد منتقل كنند و تا آنجا كه ميتوانند بايد در ايجاد يك فضاي دوستانه در تشكيلات خودشان تلاش كنند و از طرف ديگر بعد از خروج از تشكل تلاش نكنند فرآيند تشكيلات را در جهت اهداف خودشان حركت دهند و همانطور كه زمان فعاليت خودشان ميخواستند خود مستقلا تصميم بگيرند و عمل كنند اين حق را هم براي اعضاي جديد خودشان قائل شوند و اعضاي جديد هم بايد از مشورت و نظرات آنها بهرهمند شوند و احترامي را كه براي يك عضو پيشكسوت بايد قائل شد در نظر قرار دهند.
عضو انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران:
تشكلي كه ارتباطش را با پيشينيان قطع كند محكوم به فناست
عضو شوراي مركزي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران، گفت: هر تشكلي اگر ارتباط خود را با پيشينيان خود قطع كند محكوم به فناست. اگر خط فكري كه در يك تشكل وجود دارد زماني منقطع شود و افراد مستقل از گذشته عمل كنند هيچ نتيجهاي جز فنا وجود ندارد.
«سيد جليل موسوي» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، افزود: البته جنبش دانشجويي تفكرات سياسي دارد و در طول زمان ممكن است تغيير كند. ما نميتوانيم بدين استناد كنيم كه بر فرض در برههي زماني سال فلان تا فلان در اين تشكل چه تفكراتي وجود داشت و بگوييم كه تفكرات فعلي منحرف است و بايد اصلاح شود يا درست است.
موسوي افزود: سازمان ادوار و فارغالتحصيلان بايد شكل بگيرد و تقويت شود. تقويت انجمن فارغ التحصيلان و ارتباط موثر آنها با تشكلها به راحتي ميتواند در انتقال تجربيات كمك كند تا آنها با فضاهاي گذشته آشنا شوند و براي شرايط فعلي برنامهريزي كنند.
اين عضو شوراي مركزي انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران و علوم پزشكي، گفت: اگر پيشينيان را وارد تصميمگيريها نميكنند حداقل ميتوانند بدانند آنها در زمانهاي گذشته اگر در موقعيت آنها قرار ميگرفتند چه عكسالعملي نشان ميدادند. فعالان دانشجويي با گرفتن اين نظرات راه تصميمگيري برايشان بازتر ميشود.
عضو جامعهي اسلامي دانشجويان:
استفاده از تجربهي گذشتگان تشكلهاي دانشجويي بايد كاربردي شود
عضو شوراي مركزي جامعهي اسلامي دانشجويان دانشگاه شهيد بهشتي با اشاره به اينكه استفاده از تجربيات گذشتگان بايد در قالب يك شوراي نظارتي صورت بگيرد، بر كاربردي بودن و عيني شدن اين تجربيات تاكيد كرد.
«سيدحسين علوي» در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، اظهار داشت: با توجه به اينكه در يك دههي گذشته خطر انحراف در كمين جنبش دانشجويي بوده است برخي تشكلها خود را قلب ماهيت كرده كه نتيجهي عمل آنها دور شدن از خط اصيل آن بود، لذا ميتوان گفت كه تشكيل اين شورا در جهت جلوگيري از انحراف بسيار ضروري است.
وي در ادامه افزود: اساسا افرادي بايد وارد مجموعه شوند كه از فيلتر گذشتگان و به ويژه هيات موسس عبور كرده باشند، در نتيجه هنگامي كه وارد مجموعه ميشوند ميتوانند در چارچوب اساسنامهي آن تشكل فعاليت كنند، در عين اينكه از تجربيات اعضاي اوليه استفاده ميكنند.
عضو جامعهي اسلامي دانشجويان با تاكيد بر بعد عملي مشورت افزود: مشورتي كه در آن عمل نباشد لغو است چرا كه پس از مشورت نتيجه و خروجي كه از آن حاصل ميشود، مهم است و ميتواند از بسياري انحرافات جلوگيري كند. چنانچه در حال حاضر برخي تشكلهاي دانشجويي، مجموعههاي نظارتي در اساسنامهي خود دارا هستند.
علوي در ادامه خاطر نشان كرد: تمامي تشكلها بايد به شوراي مشورتي همواره به عنوان يك ركن نگاه كنند، نه يك اتاق فكر و برخي از تشكلها نيز در همين راستا بايد در اساسنامهي خود بازنگري كنند.
دبير انجمن اسلامي دانشجويان شريف:
تشكيل ادوار انجمنهاي اسلامي پل ارتباط با فعالان سابق دانشجويي
دبير انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه صنعتي شريف حضور كم رنگ فعالان سابق تشكلهاي دانشجويي و نبود شرايطي براي استفاده از تجربيات آنها را ضعف مهمي در تشكلهاي دانشجويي دانست و گفت: در شرايط فعلي ارتباطات اعضاي سابق تشكلها و فارغ التحصيلان با فعالان كنوني بسيار كم رنگ شده است، در حالي كه سابقا ارتباطات قويتري با هم داشتند.
«رضا بخشياني» در گفتوگو با خبرنگار سياسي ايسنا افزود: در انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه شريف در حال پيگيري تشكيل ادوار اعضاي انجمن اسلامي دانشجويان هستيم كه مشابه ادوار تحكيم هر انجمن خودش يك ادوار داشته باشد و يك نوع پل ارتباطي ميان اعضاي فعلي و قديم برقرار شود و در نشست ساليانه و يا افطاري ميشود اين اعضا را دعوت كرد و سمينارها و همايشهايي با حضور همان اعضا در دانشگاه برگزار كرد.
وي با بيان اين كه «درست است كه در زمينهي فكري اختلافاتي ميان اعضاي سابق وجود دارد» گفت: فعالان دانشجويي ميتوانند ضمن پذيرش اختلافات خود با اعضاي سابق در زمينهي مسايل اجرايي و تشكيلاتي از تجربيات اعضاي قديم استفاده كنند.
بخشياني گفت: متاسفانه در سالهاي اخير به دليل تغيير نگرشهاي فكري و تفكرات دانشجويان نسبت به كساني كه سابقا عضو آنها بودند شكاف فكري و اجتماعياي ميان آنها ايجاد شده است كه به نوعي مانعي براي استفاده از ترجبيات اجرايي و سياسي آنهاست.
وي افزود: بايد نوعي پل ارتباطي ميان اعضاي فعلي انجمنها و تشكلها با اعضاي قديم برقرار شود و اين ارتباط مستمر ادامه پيدا كند، اگر اين امر محقق شود نيروي عظيمي در اختيار تشكلهاي دانشجويي قرار ميگيرد تا بتوانند برنامههاي خود را چه به لحاظ سياسي اجتماعي و فرهنگي پيش برند.
اين فعال دانشجويي اظهار داشت: تجربه به ما نشان ميدهد اعضاي سابق گاه عليرغم اختلافات فكري كه با فعالان كنوني دارند كمكهاي فراواني كردهاند و با استفاده از كمكهاي آنها بسياري از برنامهها را اجرا كردهايم، آنها به دليل ساختار انجمنهاي اسلامي و استقلال و آزادي خواهي آن به تشكلي كه در آن عضويت داشتند وفادار هستند.
مسوول بسيج دانشجويي ع.پ همدان:
شوراي مشورتي تشكلهاي دانشجويي ميتواند كمك كننده باشد
مسوول بسيج دانشجويي دانشگاه علوم پزشكي همدان اظهار داشت: وجود شوراي مشورتي در كنار شوراي مركزي هر تشكل دانشجويي ميتواند بسيار كمك كننده باشد اما نبايد مستقيما در تصميمات شوراي مركزي تشكل دخالت كند.
«هادي نيكنامي» در گفتوگو با خبرنگار سياسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: سياليت بايد در جنبش دانشجويي رعايت شود و ناگزير بايد از افراد جديدي استفاده كرد. بايد در نظر داشت كه جو دانشجويي فعلي با گذشته بسيار متفاوت شده البته استفاده از ترجبيات در رابطه با وضعيت سياسي بسيار مفيد است اما مهم اين است كه هدف ما از تشكيل شوراي مشورتي انتقال تجربيات است يا رسيدن به مواضع آرمان گرايانه؟
وي افزود: بايد در تجربيات از فعالان سابق استفاده شود اما در تصميمگيري بايد سياليت را رعايت كنيم. اعضا بايد بتوانند نظرات سازنده و انتقادگرايانه را مطرح كنند، اگر در شوراي مشورتي دو عضو رابط با شوراي مركزي تشكل وجود داشته باشد بسيار كمك كننده است.
نيكنامي وجود شوراي مشورتي براي انتقال تجربيات را ضروري خواند و افزود: اگر شوراي مشورتي فراگير تشكيل شود نياز است تا از تمام استانها و تشكلها بدون هيچ ملاحظهاي، نمايندهاي در شورا وجود داشته باشد.
وي در ادامه گفت: هر تشكل افراد فعالي دارد كه با گذشت زمان يا فارغ التحصيل ميشوند و يا به خوبي از تشكل بيرون ميروند اما هنوز داعيهي مواضع تشكل خود را دارند، اين افراد ميتوانند از سوي تشكل خود براي شوراي مشورتي معرفي شوند.
نيكنامي در پايان افزود: اگر قرار باشد در آيين نامه، شوراي مشورتي به رسميت شناخته شود، دانشجوها بايد تصميم بگيرند و آن را تدوين كنند، نه اين كه سازمان و ارگاني خارجي اين كار را كند.
عضو انجمنهاي اسلامي مستقل دانشگاهها:
نحوهي استفاده از گذشتگان تشكلهاي دانشجويي تعريف شود
عضو شوراي مركزي اتحاديهي انجمنهاي اسلامي مستقل دانشگاهها ضمن تاكيد بر اهميت استفادهي فعالان دانشجويي از تجربهي فعلان سابق دانشجويي گفت: اهميت استفاده از تجربيات را نميتوان نفي كرد به شرطي كه در حد استفادهي مشاورهيي باشد و تصميم گير اصلي خود دانشجويان باشند.
«علي خضريان» در گفتوگو با خبرنگار سياسي ايسنا گفت: خط مشي فعالان دانشجويي حال حاضر دانشگاهها چندان با گذشتگانشان تطبيق ندارد و به دليل مسايلي چون انحراف تكامل و يا تغيير نگاهها تغييري هم در خط مشي تشكلها به وجود آمده است اما ميتوان در برخي مسايل به تجربيات گذشتگان هم نظري داشت، بايد تشكلها بتوانند به صورت قانونمند اين مساله را براي خود تعريف كنند، در آيين نامه و اساسنامهشان حدودي براي آن تعريف كنند كه اين استفاده از تجربيات تبديل به وصل شدن به احزاب نشود.
خضريان افزود: اتحاديهي انجمنهاي اسلامي مستقل، شورايي را با عنوان شوراي مشورتي معين تعريف كرده است كه در آن از تجربيات گذشتگان و فعالان سابق خود استفاده ميكند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات