• شنبه / ۵ شهریور ۱۳۸۴ / ۱۰:۴۷
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 8406-01741
  • خبرنگار : 71049

لاريجاني/كامل/: البرادعي از پيشنهاد احمدي‌نژاد استقبال كرد امنيتي كردن پرونده‌ي هسته‌يي ايران، بسياري را متضرر مي‌كند مذاكره ابزاري براي حفظ چرخه‌ي سوخت است

لاريجاني/كامل/:
البرادعي از پيشنهاد احمدي‌نژاد استقبال كرد
امنيتي كردن پرونده‌ي هسته‌يي ايران، بسياري را متضرر مي‌كند
مذاكره ابزاري براي حفظ چرخه‌ي سوخت است

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان با تاكيد بر اين كه چرخه‌ي سوخت هسته‌يي به آرماني ملي در ايران تبديل شده است، تصريح كرد كه تهران از هر گونه مذاكره با كشورهاي ديگر كه بتوانند نقش كاتاليزور را براي حل مساله‌ي هسته‌يي كشورمان داشته باشند، استقبال مي‌كند.

چرخه‌ي سوخت آرمان‌ ملي ايراني‌ها
به گزارش خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر علي لاريجاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان بامداد امروز (شنبه) پس از سفر دو روزه‌اش به آژانس بين‌المللي انرژي اتمي مستقر در وين، با اشاره به دليل ديدار و گفت‌و‌گو‌ي خود با محمد البرادعي، مديركل اين آژانس، در فرودگاه مهرآباد تهران در جمع خبرنگاران گفت: در شرايطي كه كار ما بر همكاري با آژانس تمركز دارد و از سويي ايران عملا فعاليت‌هاي فرآوري اورانيوم تاسيسات اصفهان را آغاز كرده است، تصميم گرفتيم مذاكراتي با مديركل آژانس داشته باشيم.

وي با بيان خرسندي از ديدار و گفت‌وگو با مديركل آژانس افزود: در موضوعاتي با يكديگر تفاهم داشتيم كه مي‌تواند مسير كار آينده را قدري روشن‌تر كند.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان گفت: ايران در فن‌آوري هسته‌يي‌اش جدي است و چرخه‌ي سوخت را جزو آرمان‌هاي ملي خود تلقي مي‌كند.

لاريجاني گفت: تلاش داشتم به مديركل آژانس در اين موضوع اطلاعات لازم را ارايه دهم و ايشان را به يك همدلي در اين مورد دعوت كنم.

دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان افزود: براي ما مهم مقررات آژانس است و نه چيزي بيشتر. بنابراين گذر از مقررات آژانس با ضوابط و مقرراتي فراتر از چارچوب آژانس، براي ما محترم نيست، آن هم در درازمدت.

استقبال ايران از گسترش طرف‌هاي مذاكره
وي تاكيد كرد: ما از هر گونه مذاكره با كشورهاي اروپايي و غيراروپايي كه بتوانند نقش كاتاليزور را براي حل مساله‌ي هسته‌يي ايران داشته باشند، استقبال مي‌كنيم و معتقدم در روند مذاكرات، نقش‌ها بايد جايگاه خود را بهتر پيدا كنند.

وي افزود: اين گفت‌وگوها كمك مي‌كند ما در چارچوب آژانس، زودتر و سريع‌تر به نتيجه برسيم و نه ديرتر و با مختصاتي جداي از مقررات آژانس.

لاريجاني ابراز داشت: تصور مي‌كنم مقداري حيثيات در روند مذاكرات جابجا شده بود كه لازم بود اين توصيه‌ها داده شود.

همراهي البرادعي با ديدگاه ايران
وي با بيان اينكه "در ديدگاه مديركل همراهي خوبي ديدم" افزود: با توجه به اين كه رييس جمهور ايران براي حل مساله‌ي هسته‌يي كشورمان ابتكار جديدي را در نظر دارد، بايد صبر مي‌كرديم تا كابينه‌ي دولت شكل گيرد، چرا كه رييس جمهور اميدوار است عده‌اي از وزيراني كه مربوط به اين بحث مي‌شوند، در جايگاه خود با شوراي امنيت همكاري كنند تا بر روي اين ابتكار كار شده و در آينده عرضه شود.

وي تصريح كرد: مديركل آژانس استقبال خوبي را از پيشنهاد رييس جمهور ايران داشت كه اميدوارم اين پيشنهاد در پروسه‌ي آينده مفيد واقع شود.

به گزارش ايسنا،وي با اشاره به چشم انداز مساله‌ي هسته‌يي كشورمان خاطرنشان كرد: معتقدم اين حس كاملا به وجود آمده است كه ايران در تصميم خود براي دستيابي به فناوري هسته‌يي كاملا جدي است و دولت جديد مي تواند اين ادعا را داشته باشد كه از آرما‌ن‌هاي ملي مردم مي‌خواهد صيانت كند، اما در عين حال از يك دالان مذاكره نيز استقبال مي‌كند.

لاريجاني ابراز اميدواري كرد، ايران در مسير آينده‌ي مذاكرات بتواند هم حقوق كشور را در زمينه‌ي فن‌آوري هسته‌يي در جايگاه خود قرار دهد و هم تضمين‌هايي كه معتقد است براي صيانت از تكنولوژي‌هاي پاك لازم است، فراهم شود.

تغيير سياست‌ها متناسب با شرايط
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا در مذاكراتش با مديركل آژانس به نحوه‌ي فعاليت تاسيسات نطنز و چگونگي ادامه‌ي فعاليت‌هاي UCF اصفهان اشاره شده است؟ گفت: درباره‌ي شرايط فعلي فعاليت‌هاي هسته‌يي در ايران بحث شد و اين كه ايران آمادگي دارد چه در مورد نطنز و ساير پروسه‌ها تضمين عيني منطقي لازم را فراهم كند.

وي همچنين در پاسخ به اين كه آيا سياست‌هاي تيم مذاكره كننده هسته‌يي كشورمان همانند قبل خواهد بود؟ گفت: حتما متناسب با شرايط امروز از نظر سياست‌هايي كه بر نحوه مذاكره حاكم است و همچنين از نظر روشي كه بايد در اين مسير دنبال شود، تغييراتي به وجود خواهد آمد.

لاريجاني در ارزيابي خود از آينده‌ي فعاليت هاي هسته‌يي ايران و تعامل‌مان با آژانس و طرف‌هاي اروپايي تصريح كرد: پايمردي در اين زمينه را در مرحله فعلي مفيد مي‌دانم، چرا كه اين تكنولوژي بسيار با ارزش است و نگاه‌هاي ريب‌آميز به آن بسيار است، لذا بايد هم تدبير و هم پايمردي در اين مورد وجود داشته باشد.

به گزارش ايسنا، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان با اشاره به راه‌اندازي فعاليت‌هاي تاسيسات فرآوري اورانيوم اصفهان گفت: ما دليلي منطقي براي متوقف كردن اين فعاليت‌ها نداريم، بنابراين هرگونه مذاكره‌اي بايد مربوط به مابقي پروسه فعاليت‌هاي هسته‌يي ايران و تضمين‌هاي عيني باشد.

بي‌باكي ايران از تابوي شوراي امنيت
لاريجاني در پاسخ به سوال خبرنگاري درباره‌ي احتمال ارجاع مساله‌ي هسته‌يي كشورمان به شوراي امنيت سازمان ملل گفت: اين حق ملت عزيز ايران است كه از تكنولوژي هسته‌يي برخوردار باشد و تمام تلاش ما در جهت استيفاي اين حق است.

لاريجاني گفت: قطعا ما از امنيتي شدن پرونده‌ي هسته‌يي كشور استقبال نمي‌كنيم، اما ديگران نبايد فكر كنند كه اين تابويي كه به عنوان شوراي امنيت درست كرده‌اند، چيزي است كه دل‌هاي بزرگ ملت ايران را بترساند.

وي هشدار داد: امنيتي كردن پرونده‌ي هسته‌يي ايران، بسياري را متضرر مي‌كند.

لاريجاني افزود: اروپايي‌ها بايد به اين موضوع توجه كنند كه مختصر عقلي در اين سر دنيا وجود دارد كه از جنجال به واقعيت ديگري پي مي‌برد، خيلي وقت‌ها بين سياست اعمالي و اعلامي تفاوت وجود دارد و تمايز قائل شدن به اين امور هم كار مشكلي نيست.

همكاري تنگاتنگ ايران با آژانس
دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در پاسخ به اينكه مديركل آژانس بيشتر بر چه مسايلي تاكيد داشته است؟ گفت: آژانس نكاتي را مدنظر داشت كه درباره آنها توضيحاتي ارايه كرديم و بنا شد گروه كارشناسي ما در اين فرصت، همكاري تنگاتنگي با آژانس داشته باشد و آنچه كه مورد تاكيد آژانس است، به لحاظ قانوني رفع شود.

لاريجاني افزود: طبعا در زمينه‌ي بحث انرژي اتمي در كنار مسايل قانوني، مسايل سياسي هم وجود دارد، اما احساس ما اين است كه در ماه‌هاي اخير، فضاي سياست بر نحوه‌ي حركت آژانس حاكم شده بود كه بايد اين دو مقوله از هم جدا مي‌شدند.

وي با بيان اين كه "من احساس كردم مديركل اين نظر را قبول دارد"، افزود: در عين حال كه غيرواقع‌بينانه حرف نمي‌زنم و معتقدم قطعا مسايل سياسي در تصميم‌گيري‌ها بي‌تاثير نيست، اما بايد مذاكرات و بررسي‌ها در چارچوبي مشخص انجام شود.

وي تاكيد كرد: نهادهاي بين‌المللي مثل آژانس انرژي اتمي بايد از يك حيثيت داوري مطلوب برخوردار باشند تا بتوانند در موضوعات مربوطه، حكم قرار بگيرند.

انحصارشكني در مذاكره با اروپا
لاريجاني در پاسخ به اين سوال كه از ابتداي مذاكرات ايران و سه كشور اروپايي، اين سه كشور در قالب اتحاديه‌ي اروپا مطرح بوده‌اند و به گفته‌ي دبير كميته سياست خارجي شوراي عالي امنيت ملي، ايران با نمايندگان كل دنيا مذاكره مي‌كند، بنابراين توجيه ورود كشورهاي ديگري بر سر ميز مذاكره چيست؟ گفت: ورود كشورهاي اروپايي مي‌توانست در يك چارچوبي مشخص نقش كاتاليزور را براي حل مسايل هسته‌يي در درون آژانس داشته باشد. همان زمان هم برخي كشورهاي ديگر معتقد بودند دامنه‌ي مذاكرات هسته‌يي ايران نبايد به سه كشور اروپايي محدود شود و حتي در داخل هم اين بحث مطرح بود كه چرا انحصار را صرفا به اين كشورها داده‌ايد، اما به هر حال كشورهاي اروپايي مي‌توانند يك شاني از كار را در اين زمينه داشته باشند.

به گزارش ايسنا، لاريجاني گفت: من نمي‌توانم بر اين مساله صحه بگذارم كه كشورهاي اروپايي جايگزين همه كشورها هستند و فكر هم نمي‌كنم اهل سياست بتوانند نقش كشورهايي مثل چين و روسيه و غيرمتعهدها را در اين امور حذف كنند. در عين حال ايران از هر گونه مذاكره استقبال مي‌كند.

موافقت ايران با مذاكره‌ي داراي اسلوب
وي با اشاره به رفتار مضطرب اروپايي‌ها در تحولات اخير مساله‌ي هسته‌يي كشورمان گفت: با وجود رفتار اروپايي‌ها در مسايل هسته‌يي، ايران باز هم آنها را دعوت به مذاكره كرد، چرا كه ما از مذاكره حاشيه نمي‌رويم، اما با مذاكره‌اي كه داراي اسلوب و ديسيپلين باشد، موافقت داريم كه هدف از آن كاملا مشخص باشد.

وي تصريح كرد: اساسا نفس مذاكره اهميت ندارد، بلكه مذاكره ابزاري است براي رسيدن به هدفي است كه اين هدف براي ايران حفظ چرخه‌ي سوخت هسته‌يي مي‌باشد.

وي با اشاره به انتقادات ايران از رفتار اروپايي‌ها تصريح كرد: اروپايي‌ها در روند كار به جاي اين كه تلاش كنند به تضمين‌هاي عيني برسيم، تلاش كردند به تضمين عيني نرسيم و بهترين تضمين را نداشتن فن‌آوري هسته‌يي ايران اعلام كردند، اما ما با اين روش اروپا مخالف بوديم و پس از آنكه پيشنهاد ايران درباره‌ي تضمين‌هاي عيني مورد موافقت قرار نگرفت، حس كرديم كه ايران را در يك پروسه زمان و نفس‌گير انداخته‌اند تا مشمول مرور زمان شود.

لاريجاني در پاسخ به سوالي ديگر مبني بر اينكه ورود كشورهاي جديد به ميز مذاكرات هسته‌يي ايران احتمال مجدد تعليق برخي فعاليت‌هاي هسته‌يي را به همراه دارد يا ورود اين كشورها به مذاكرات براي رساندن ايران و آژانس به نتيجه‌ي مرضي‌الطرفين است؟ گفت: قرار نبوده مذاكرات با كشورهاي اروپايي با هدف ايجاد تعليق باشد، بلكه تعليق پيشنهاد شد كه ما بتوانيم سريع‌تر به نتيجه‌اي مورد نظر در خصوص تضمين‌هاي عيني برسيم.

وي در عين حال تصريح كرد: ما پيشنهادي براي اين كه سه كشور ديگر چين، روسيه و هند به مذاكرات هسته‌يي ايران و سه كشور اروپايي وارد شوند، نداريم بلكه نفس اينكه مذاكرات با هر كشوري صورت بگيرد، مهم است.

به گزارش ايسنا، دبير شوراي عالي امنيت ملي كشورمان تاكيد كرد: براي ادامه مذاكرات، يادآور شده‌ايم كه تاسيسات UCF اصفهان كارش آغاز شده و ما دليلي منطقي براي متوقف كردن اين فعاليت‌ها نداريم، لذا هر گونه مذاكره‌اي بايد مربوط به مابقي پروسه‌ي فعاليت‌هاي هسته‌يي ايران و تضمين‌هاي عيني باشد.

ابتكار جديد رييس جمهور
وي در پاسخ سوالي درباره‌ي رويكرد پيشنهاد آتي رييس جمهوري براي حل مساله هسته‌يي كشورمان گفت: اين پيشنهاد اصولي دارد كه قابل بحث است. اصل اول در آن رعايت حقوق ايران در داشتن فن‌آوري هسته‌يي است. همچنين نبايد به هيچ وجه در كار توليد سوخت هسته‌يي ركودي به وجود آيد و تضمين‌هاي عيني كه اروپايي‌ها مدعي آن هستند، در درون اين پروسه قرار مي‌گيرد.

لاريجاني گفت: مسير براي دستيابي ايران به چرخه‌ي سوخت هسته‌يي نبايد ناهموار باشد، هم چنين نقش آژانس به عنوان مرجع بين‌المللي در اين روند بايد حفظ و از تضعيف آن جلوگيري شود.

دبير عالي شوراي عالي امنيت ملي كشورمان درباره‌ي ادامه‌ي مذاكرات هسته‌يي بين ايران و اروپا با توجه به پيش شرط سه كشور اروپايي مبني بر اين كه فعاليت‌هاي تاسيسات فرآوري اورانيوم اصفهان بايد مجددا تعليق شود، گفت: مذاكرات در حال حاضر در سطوح مختلف كارشناسي ادامه دارد .

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha