/نگاهي به ديپلماسي اصول گرايي واقع بينانه/ مجتهدزاده: ديپلماسي ما بايد از تصورات، تحريفات و تعاريف غير واقعي دوري گزيند
دكتر مجتهدزاده معتقد است كه ديپلماسي جمهوري اسلامي ايران بايد از تصورات، تحريفات و تعاريف غير واقعي دوري گزيند.
دكتر پيروز مجتهدزاده، استاد دانشگاه و رييس موسسهي يوروسيويك لندن در گفتوگو با خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) درباره مفهوم «ديپلماسي اصولگرايي واقع بينانه» اظهار داشت: فكر ميكنم براي آشنايي بيشتر با اين مفهوم، بايد مدت بيشتري را منتظر بمانيم تا ببينيم كه وزير امور خارجهي جديد علاوه بر تشريح بيشتر در عمل چه راهكارهايي را پياده خواهند كرد.
وي با اشاره به اينكه فعلا خيلي زود است كه بر اساس رئوس مطالب سخن بگوييم يا قضاوت كنيم، افزود: ما تنها ميتوانيم اظهار اميدواري كنيم كه ديپلماسي دولت آينده همانگونه كه مطرح شده، هم «اصولگرا» باشد و هم «واقع گرا و واقع بين»؛ البته من با فلسفهي سياسي اصولگرايي آشنا نيستيم، ولي اگر براساس عنوان اصولگرايي منظور تكيه بر اصول و پرهيز از تحريفات باشد، اين ديپلماسي قابل توجه خواهد بود.
مجتهدزاده ادامه داد: در خصوص مفهوم «واقع بيني» يا «واقع گرايي» هم بايد بگوييم كه اميدواريم در دولت آينده از تصورات و تصورگرايي پرهيز كنند و به واقعيات بپردازند.
اين استاد دانشگاه با بيان اين كه در دولت پيشين، دستگاه سياست خارجي به ميزان قابل توجهي از واقعبيني به دور افتاده بود، گفت: به عنوان مثال پس از طرح مسالهي تنشزدايي در دولت پيشين كه بسيار واقع گرايانه و عالي بود، بلافاصله شاهد اظهاراتي مبني بر تسامح و تساهل در چارچوب آن بوديم كه از تصوراتي سرچشمه ميگرفت و لذا ضد ارزشي بود كه ما را از واقعيات به دور ميانداخت.
رييس موسسهي يوروسويك لندن با بيان سه اصل «دوري از تصورات»، «دوري از تحريفات» و «دوري از تعاريف غير واقعي»، خاطر نشان كرد: ديپلماسي مناسب بايد حايز اين سه اصل باشد كه البته اميدواريم در دولت جديد چنين مسالهاي كاملا مشهود گردد؛ در نگاهي كلي به وضعيت ديپلماسي كشورمان در مييابيم كه دستگاه متصدي امور ديپلماتيك كشور، هم در روند تصميمگيريها و هم در شيوهي اجراي تصميماتش، نيازمند اصلاح و تحولي اساسي است.
وي هم چنين با بيان اينكه تقريبا يقين دارد كه دولت آينده در مسير اصلاح دستگاه سياست خارجي، حركت خواهد كرد، اظهار داشت: تحولاتي كه در دستگاه ديپلماسي دولت جديد روي ميدهند، بايد گسترده باشند و علاوه بر فلسفهي سياسي، روند تصميمگيري و نحوهي اجرايي شدن تصميمات، ساختار اداري امور ديپلماتيك كشور را نيز در برگيرد.
دكتر مجتهدزاده با بيان اين كه مصاديق اصولگرايي مورد نظر وزير امور خارجه بايد روشن شوند، افزود: اميدوارم كه وزير امورخارجهي جديد پيش از هر اقدامي وضعيت موجود را دقيقا مورد مطالعه قرار دهند، چرا كه در ديپلماسي ايران چالههاي فراواني ايجاد شده كه عدم توجه به آنها ميتواند موجبات تضييع بهترين برنامهها را نيز فراهم آورد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اينكه الگويي مناسب براي ديپلماسي كشورمان مورد نياز است، ادامه داد: امروز اصليترين نيازي كه بايد در دستگاه ديپلماسي به آن پرداخته شود، اصلاح استنباط نادرستي است كه نسبت به جمهوري اسلامي ايران در عرصهي بينالمللي وجود دارد و آن اين است كه جمهوري اسلامي ايران، قابل اعتماد نيست و احيانا به اقداماتي چون حمايت از تروريستها دست ميزند.
رييس موسسهي يوروسويك لندن در ادامه تاكيد كرد: متاسفانه در دنيا چنين جا افتاده كه هر چه را بخواهند ميتوانند به دولت ايران تحميل نمايند كه اين باور نيز بايد به شدت تصحيح شود؛ مطمئن باشيد كه ما هر هدف شكوهمندي را هم كه داشته باشيم بدون در نظر داشتن اين دو مساله عملي نخواهيم كرد، يعني بايد با اعتمادسازي بينالمللي به همگان ثابت كنيم كه ايران چنين نبود و نخواهد بود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات