• چهارشنبه / ۷ اردیبهشت ۱۳۸۴ / ۱۳:۵۰
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 8402-02552
  • منبع : مطبوعات

كشف مولكولهاي آلي در جو فوقاني «تيتان»

كشف مولكولهاي آلي در جو فوقاني «تيتان»

«كاسيني» در ششمين گذر خود از فراز تيتان به يافته مهم ديگري دست يافت و با كشف مولكولهاي پيچيده آلي در جو تيتان بار ديگر اين قمر را مورد توجه قرار داد.

به گزارش سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، فضاپيماي كاسيني با گذر از ارتفاع 1027 كيلومتري سطح قمر شگفت انگيز تيتان، يكي از گذرهاي نزديك خود از اين قمر را با موفقيت پشت سر گذاشت و يافته مهمي را در بر اكتشافات كاسيني از خانواده اقماري زحل افزود.

بر اساس داده‌هايي كه از اين گذر به دست آمد مشخص شد لايه هاي فوقاني جو نازك و مه آلود تيتان ، سرشار از مولكولهاي پيچيده هيدروكربني است.

دانشمندان مدتها است كه به جو تيتان همانند آزمايشگاهي براي بررسي و تحقيق در خصوص شيمي مولكولهاي پيچيده‌اي نگاه مي كنند كه مي‌توانند در خصوص نحوه شكل گيري حيات برروي زمين و چگونگي ساخته شدن بلوكهاي پايه اي حيات آنها را راهنمايي كند؛ اما نقش لايه فوقاني جو اين قمر به ويژه پس از گذر اخير كاسيني از فراز آن كه منجر به كشف تعداد بيشتري مولكولهاي هيدرو كربني در آن شد افزايش يافته است.

اين يافته چالش برانگيز با كمك ابزار موسوم به طيف سنج يوني و ذرات خنثي كاسيني صورت گرفت. اين ابزار توانست ذراتي باردار و خنثي را در اين لايه جو تيتان آشكار كند.

اين ذرات و داده هايي كه ازآنها ثبت شد، اطلاعات با ارزشي بود كه دانشمندان را قادر مي‌كرد تا با قطعيت بيشتري از ساختار، ديناميك و تاريخ جو تيتان سخن بگويند . وجود تكيبات پيچيده هيدروكربني و تركيبات كربن - نيتروژن با كمك اين ابزار در سراسر ناحيه فوقاني جو تيتان آشكار شد.

دكتر هاونتر ويت (Hunter Waite) كه محقق ارشد ابزار طيف سنج يوني و ذرات خنثي كاسيني و استاد دانشگاه ميشيگان است، بعد از اعلام اين كشف جديد اعلام كرد:«ما در ابتداي راه درك اهميت و نقش طبقه فوقاني جو تيتان در چرخه توليد تركيبات كربن درون تيتان هستيم».

وي همچنين تاكيد كرد اين يافته در نهايت مي‌تواند ما را در شناخت منشا ساختارهاي حياتي در سراسر منظومه شمسي ياري دهد.

به گزارش ايسنا به نقل از سايت نجوم، در اين بررسيها وجود مولكولهاي هيدروكرن تشكيل شده از 7 اتم كربن تاييد شده است و در كنار آن تركيبات هيدروكربني محتوي كربن (نيتريل ها) نيز ثبت شدند. جو تيتان عمدتا از نيتروژن تشكيل شده است و پس از آن بيشترين تركيب آن را متان (به عنوان ساده ترين عضو خانواده هيدروكربن ها) تشكيل مي دهد.

محققان گمان مي كنند كه نيتروژن و متان در مجاورت بمباران ذرات پرانرژي كه از مغناط كره زحل به تيتان مي‌رسد و نور خورشيد بتوانند هيدروكربنهاي پيچيده تر را به وجود آورند. با وجود اين پيش‌بيني ها يافت شدن اين حجم از مولكولهاي پيچيده در لايه فوقاني جو تيتان غافل گير كننده بود؛ چرا كه با توجه به سرماي محيط تيتان انتظار مي رفت اين مولكولهاي سنگين تراكم يافته و به شكل بارانهاي هيدرو كربني بر سطح تيتان بازگردند.

با وجود اينكه در حال حاضر تنها زيست شناسي زميني منشا حياتي است كه ما مي شناسيم اما سوال مهمتري در اين خصوص وجود دارد و آن هم اين است كه منشا حيات در منظومه شمسي چه بوده است؟

ابرهاي ميان ستاره‌يي بلوكهاي آلي فراواني را توليد مي كنند و يكي از مكانهايي كه مي توان آنها را به خوبي يافت در غبار و ذات غبار دنباله‌دارهاست.

شايد همين ذرات منشا ذرات آلي و در نهايت شكل گيري حيات بر روي زمين بوده باشند. اتمسفر سيارات (و اقمار آنها در سيارات گازي) درحالي مملو از نيتروژن و متان است كه در آن نشانه‌اي از اكسيژن يافت نمي شود و اين محيطي فعال كه قابليت اكسيداسيون را نيز ندارد در اثر تابشهاي فرابنفش و تابشهاي ذرات پرانرژي حجم بالاتري از مولكولهاي آلي پيچيده تر را توليد مي كند و اين همان داستاني است كه زماني احتمالا برروي زمين نيز روي داده است.

اين گذر كاسيني، ششمين گذر اين فضا پيما از فراز تيتان بود اما اين تازه آغاز داستان است.

كاسيني بايد حداقل 39 بار ديگر از فراز قمر تيتان بگذرد تا دنيايي دور كم كم در برابر چشم دانشمندان از اسرار خود پرده بردارد.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha