هرميداس باوند: تجارب عراق به آمريكا نشان داد رسيدن به هدف از راه نظامي آنها را با مشكل مواجه خواهد كرد
تجارب عراق به آمريكا نشان داده كه رسيدن به هدف از طريق استفاده نظامي آنها را با مشكلات و بازتابهاي منفي خاص خودش مواجه كرده و خواهد كرد.
دكتر داود هرميداس باوند، استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار سياسي ـ خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: رويكرد آمريكا نسبت به ايران اينگونه است كه ضمن اينكه اقدامات سه كشور اروپايي را تاييد كرده اما همواره يادآوري كرده كه ترديدهايي نسبت به اعتبار و اعتماد موضع ايران وجود دارد كه اين موضعي است كه كماكان ادامه داشته و آن را نگه داشته است.
وي ادامه داد: آمريكا در خصوص قصد و نيت ايران و پنهان كاري بارها ترديدهايي را مطرح كرده است.
باوند با بيان اينكه كونداليزا رايس اكنون جايگاهي متفاوت با زماني كه مشاور شوراي امنيت ملي بود دارد، گفت: اكنون او نميتواند نظراتي همانند آنچه كه به عنوان عضو شوراي امنيت ملي داشته در پيش بگيرد؛ چرا كه به عنوان وزير خارجه آمريكا اظهانظراتش دولت آمريكا را متعهد ميكند.
وي با اشاره به اينكه رايس به عنوان وزير خارجه تا حدودي با رايس به عنوان عضو شوراي امنيت ملي متفاوت خواهد بود گفت: نكاتي كه رايس در سناي آمريكا اظهار داشته كمابيش مواضعي است كه دولت آمريكا در مقابل ايران در پيش گرفته است؛ به خصوص در مورد تكنولوژي هستهيي همواره تاكيد داشته كه ايران قصد و نيت دسترسي براي مقاصد نظامي دارد و سياست پنهان كاري را در پيش گرفته است و ضمن اينكه معتقد است با اقداماتي كه سه كشور اروپايي انجام دادهاند نظر مساعد دارد اما كماكان ترديدهايي نسبت به رويهي ايران و قصد و نيت او داشته و دارد.
اين استاد دانشگاه تصريح كرد: اروپا همواره بر چند نكته عدم دسترسي به سلاح هستهيي، عدم حمايت از تروريسم بينالمللي، رعايت حقوق بشر و تعديل مواضع موجود در قبال مسايل اعراب و اسراييل تاكيد داشتهاند و هر گونه مذاكرات سازنده را منوط به تغييراتي به اين رابطهها و مولفهها داشتهاند و آمريكاييها هم كه تا حدود زيادي خواستار تامين نظرات اسراييل هستند؛ روي اين مسايل تاكيد شديدتري داشتهاند و ارجاع مساله به شوراي امينت را هم همواره مدنظر قرار دادهاند و تاكيد زيادي دارند كه مساله ايران را به شوراي امنيت ببرند اما نه در گزارش آژانس چنين زمينهاي وجود دارد و هم اروپا معتقد است كه با سياست گفتوگو بهتر ميتوان به نتيجه رسيد تا سياست تحريم و تهديد.
وي در خصوص حمايت وزراي خارجهي انگليس و آلمان از مذاكره با ايران و تغييرات در رويكرد آمريكا با ايران گفت: اين اختلاف رويه بين آمريكا و اتحاديهي اروپا وجود دارد. اروپا معتقد است به جاي تهديد و تحريم ميتوان با سياست تحبيب و گفتوگو به مقصود رسيد كه اين رويهاي است كه اروپا به آن پايبند است. اما آمريكاييها ضمن اينكه با ديد مساعد در اين زمينه برخورد ميكنند اما همواره ترديدهايي را نسبت به ايران دارند و اظهار نظراتي هم كه ميكنند مبتني بر همين عدم اعتقاد به تجديد نظر در قصد و نيت و اراده ايران است.
هرميداس باوند در خصوص جهتگيريهاي اخير جورج بوش و نفوذ نئومحافظه كاران در دستگاه سياست خارجي دولت دوم بوش گفت: آنچه كه بوش اظهار كرد اين است كه در واقع آمريكاييها در هر حال احتمال استفاده از قدرت نظامي را به صورت محدود يا گسترده، نفي نكردند اما گفته شده كه اشتباهات زيادي در مقاله نيويوركر وجود دارد اما بارها هم اعلام كردهاند كه يكي از گزينههاي آمريكا در برخورد با ايران ممكن است استفادههاي نظامي باشد كه اين مويد اين است كه اين جناح محافظه كار افراطي كه بعد از اين پيروزي اعتماد بيشتري به دست آورده و 4 سال دومي را هم در پيش دارد، برنامههاي خود را با قاطعيت بيشتري پيش ببرد.
وي ادامه داد: البته پيشبرد اين برنامهها آسان نيست، چرا كه آنها در مورد عراق فعلا با مشكلات خاصي روبرو هستند و برگزاري انتخابات هزينه بسيار سنگيني را براي آنها داشته و هنوز معلوم نيست كه اين انتخابات در يك جو آرامي برگزار شود. تجاربي كه آمريكا بعد از اشغال نظامي در عراق كسب كرده سبب شده كه يك تجديدنظرهاي نسبي در نگرشهاي اوليهشان انجام دهند.
اين استاد دانشگاه خاطر نشان كرد: تجارب عراق آمريكا را به يك تجديدنظر و يك فكر ثانوي واداركرده كه اگر بهايي كه براي استفاده از قدرت نظامي براي نيل به هدفهاي سياسي متحمل شده را در پيش بگيرند هزينهها و پيامدهاي سياسي بسيار سنگيني را در پي دارد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات