/كنفرانس وزراي كشور همسايگان عراق/ وزير كشور: حملات نظامي عليه شهرها در عراق بايد سريعا متوقف شود
وزير كشور گفت: حملات نظامي عليه شهرها كه باعث افزايش درد و رنج مردم، تحريك احساسات آنان و در نتيجهي تشديد ناامنيها ميگردد بايد سريعا متوقف شود.
به گزارش خبرنگار سياسي ـ خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، عبدالواحد موسوي لاري، وزير كشور ايران در آغاز اجلاس وزراي كشور همسايه عراق گفت: جاي بسي خوشوقتي است كه اولين اجلاس وزراي كشور عراق و دول همجوار با حمايت سازمان ملل و در راستاي اهداف نشستهاي وزراي خارجه به منظور اعلام همبستگي با ملت و دولت عراق در رنج ناشي از اوضاع سخت امنيتي و اقتصادي كنوني و با هدف دستيابي به نتايج عملي همكاري و كمك به توسعه سياسي ـ امنيتي و بازسازي اقتصادي اين كشور و امنيت همسايگان در تهران برگزار ميگردد.
وي ادامه داد: جمهوري اسلامي ايران با تاكيد بر وحدت ملي، تماميت ارضي، حاكميت، ثبات و استقلال سياسي عراق، اعتقاد دارد كه تحقق اين اهداف، تاثيرات مثبتي بر منطقه و صحنه بينالمللي خواهد داشت. لذا جمهوري اسلامي ايران از تحولات مثبت سياسي اين كشور از جمله تشكيل شوراي حكومتي، انتقال حاكميت و تشكيل دولت موقت و مجلس مشورتي استقبال نموده و خواستار احترام به خواستها و واقعيات جامعه عراق در همه مراحل تكميل روند سياسي اين كشور ميباشد. ما معتقديم حل مسالمتآميز تنشها، گفتوگوي سياسي، وفاق ملي و اجتناب از هر گونه اقدامي كه منجر به بروز اختلافات قومي و طائفهاي در اين كشور ميگردد، از مهمترين اولويتهاي عراق در اين مرحله حساس ميباشد.
لاري افزود: در اين راستا، جمهوري اسلامي ايران بر ضرورت تلاش به منظور تشكيل يك دولت منتخب ملي كه داراي روابط دوستانه با همسايگان بر اساس احترام متقابل، عدم مداخله و پايبند به تعهدات بينالمللي و دو جانبه باشد، تاكيد ورزيده و حمايت و اقدام عملي جامعه بينالمللي را به منظور تقويت هرچه بيشتر نقش مردم در تعيين سرنوشت خود و خاتمه حضور نيروهاي خارجي در اين كشور خواستار است.
وزير كشور ايران ادامه داد: ما معتقديم آنچه تحقق اهداف فوق را ممكن ميسازد، برگزاري انتخابات آزاد و سالم در موعد مقرر و احترام به نظرات همه گروههاي قومي و مذهبي در عراق ميباشد. جمهوري اسلامي ايران با توجه به اقدامات دولت موقت عراق در اين راستا، از ايفاي نقش موثر و محوري سازمان ملل در روند برگزاري انتخابات استقبال ميكند و هر گونه اقدامي كه خدشهاي به انجام به موقع انتخابات در چهارچوب قطعنامه 1546 شوراي امنيت ملي وارد كند، خارج از اين چهارچوب و حركت به سمت روشهاي غير دموكراتيك و بهانه تراشي در اين روند و عدم توجه به آراي واقعي مردم، نه تنها موفقيتآميز نخواهد بود، بلكه تمامي گروههاي قومي و مذهبي عراق را نيز دچار آسيبهاي جدي خواهد كرد. همچنين آمادگي خود را جهت همكاري با حكومت عراق و سازمان ملل در برگزاري انتخابات براي عراقيهاي مقيم در جمهوري اسلامي ايران اعلام ميداريم.
لاري تصريح كرد: جمهوري اسلامي ايران كليهي اقدامات تروريستي، آدم ربايي و انفجارها در عراق را به شدت محكوم مينمايد. عاملان اين جنايات و اهداف آنها كماكان به صورت مشكوكي نامعلوم است؛ چرا كه اين قبيل اعمال به هيچ هدفي جز تداوم و تثبيت حضور نيروهاي خارجي در عراق كمك نمينمايد. ما انزجار خود را از كليه اقدامات خشونتآميز و تروريستي و نيز از نقض شديد اساسيترين اصول حقوق بشر و قوانين بينالمللي حقوق بشر دوستانه، به ويژه بدرفتاري با زندانيان و تداوم استفاده از زور و تحميل خسارات غير قابل قبول انساني و هتك حرمت اماكن مقدسه در عراق اعلام ميداريم. بمباران شهرها و كشتار مردم عراق با توجيه مقابله با اقدامات تروريستي هرگز قابل قبول نميباشد. حملات نظامي عليه شهرها كه باعث افزايش درد و رنج مردم، تحريك احساسات آنان و در نتيجهي تشديد ناامنيها ميگردد بايد سريعا متوقف شود.
موسوي لاري گفت: تحولات عراق، از جمله موضوعات مهم و حساس منطقهيي و بينالمللي ميباشد. لذا جمهوري اسلامي ايران معتقد است براي كاهش عوارض و تاثيرات منفي ناشي از تحولات اين كشور، دول منطقه به ويژه همسايگان عراق و همچنين جامعه بينالمللي ميبايست همه توان و پتانسيل خود را براي كمك به ملت و دولت عراق به كار گيرند.
وي افزود: پيگيري تفكرات يكجانبه گرايانه نه تنها هيچ كمكي به تثبيت اوضاع عراق نمينمايد، بلكه يكي از عوامل مهم در افزايش پيچيدگي و آشفتگي تحولات و همچنين افزايش خشونت و درد و رنج ملت عراق بوده است. اميدواريم با برگزاري اجلاسهاي منطقهاي و بينالمللي و تداوم اين گونه نشستها، زمينه حضور فعالتر جامعه بينالمللي در آينده عراق براي كمك به ملت و دولت اين كشور فراهم گردد.
وي ادامه داد: مرحلهاي كه مردم عراق در آن قرار دارند بيش از پيش نيازمند وحدت، يكپارچگي، آرامش، ثبات و امنيت داخلي ميباشد تا در سايهي آن ملت عراق بتوانند به مهمترين هدف سياسي اين كشور يعني تدوين قانون اساسي و تشكيل دولت منتخب و دايمي و مقبول جامعه بينالملل، نايل آيند. همچنين نوع عملكرد و رفتار در مقابل مردم عراق و همسايگان اين كشور، خود از عوامل تاثيرگذار و كمك كننده براي تامين امنيت و ثبات عراق ميباشد چرا كه ثبات و امنيت عراق و كشورهاي همسايه جداشدني نيست.
لاري گفت: در اين راستا و با توجه به نقش برجستهي كشورهاي همسايه در كمك به بازگرداندن ثبات و امنيت به عراق، وزراي كشور عراق و دول همجوار امروز در تهران گرد هم آمده تا با تبادل نظر در اين خصوص به نتايج مورد نظر دست يابند. شايسته است همسايگان عراق با تداوم كمك به مردم عراق در جهت برقراري آرامش و مشاركت فعال در بازسازي اين كشور تلاش نمايند. جمهوري اسلامي ايران نيز به نوبه خود آماده است تا در اين زمينه به همكاري بپردازد.
وي افزود: تقويت همكاريها به منظور جلوگيري از قاچاق سلاح، كالا و مواد مخدر از طريق مرزها به كشورهاي يكديگر و هدايت مبادله كالا به مسير صحيح و قانوني در چهارچوب موافقتنامهها و معاهدات دو جانبه و همچنين در قالب همكاريهاي اقتصادي و بازرگاني در دوران جديد همواره مورد تاكيد جمهوري اسلامي ايران بوده است. تقويت نظارت و هدايت ترددهاي مرزي و كنترل مرزها و نقاط ورودي براي جلوگيري از تردد تروريستي و خرابكار به كشورهاي يكديگر در چهارچوب معاهدات دو جانبه موجود نيز ميتواند منجر به كمك در برقراري امنيت منطقه گردد.
وزير كشور ادامه داد: در همين راستا جمهوري اسلامي ايران آمادگي خود را براي آموزش و تجهيز نيروهاي پليس و مرزباني عراق، جهت كمك به برقراري ثبات و ايفاي نقش موثر در حفاظت و كنترل مرزها اعلام ميدارد. ضمن اين كه ميتوان متناسب با نوع همكاريهاي امنيتي دو جانبه با تدوين مكانيسمهاي همكاري در چهارچوب موافقتنامهها و در قالب تشكيل كميتههاي دو جانبه و فعال سازي اين كميتهها، گام موثري براي دستيابي به ثبات و امنيت منطقهاي برداشت. همچنين لازم است، احترام به قواعد و مقررات حقوق بينالمللي و عهدنامههاي دو جانبه موجود در خصوص مرزها و ضرورت تمسك به مكانيزمهايي كه بر اساس اين مقررات تنظيم گشته، مورد تصويب قرار گيرد.
وي خاطرنشان كرد: به منظور برخورد موثر با تروريسم ضروريست كه استانداردهاي مشابه در همه جا اعمال شود. هيچ چيز نميتواند حضور گروههاي شناخته شده تروريستي در عراق را كه سابقه همكاري با رژيم صدام حسين و ارتكاب جنايات بيشمار عليه مردم عراق و همسايگان آن داشتهاند و كماكان نيز به اين جنايات ادامه ميدهند توجيه نمايد. ما از دولت كشور برادر عراق انتظار داريم كه به حضور غير قابل قبول و مخرب تروريستها در خاك خود پايان داده و در برابر ملاحظات سياسي كوتهبينانه نيروهاي خارجي و برخي عناصر داخلي كه اجراي تصميمات و وظايف آن دولت را در اين خصوص به تاخير انداختهاند مقاومت نمايد.
وي افزود: ما همچنين بر محاكمه سران رژيم بعثي عراق در يك دادگاه عادلانه به واسطهي تجاوز نظامي به ايران و كويت و همچنين ارتكاب جنايات جنگي و جنايت عليه بشريت در عراق تاكيد مينماييم.
وي در پايان گفت: ما همچنين بايد در برابر تلاشهايي كه به منظور تحتالشعاع قرار دادن بحران فلسطين و گسترش و تشديد جنايات رژيم صهيونيستي كه در سرزمينهاي اشغالي عليه ملت فلسطين صورت ميپذيرد هشيار باشيم؛ نبايد اجازه دهيم كه موضوع فلسطين تحتالشعاع ديگر تحولات منطقه قرار گرفته و مورد غفلت واقع شود.
در پايان، ضمن تشكر مجدد از مشاركت وزرا محترم و هياتهاي همراه و همچنين نماينده محترم دبيركل سازمان ملل در اين اجلاس، لازم ميدانم بر تداوم اين گونه نشستها تا دستيابي كامل منطقه به ثبات و آرامش تاكيد نمايم.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات