- واكنش مقامات و سران كشورها به صدور قطعنامهي شوراي حكام درباره ايران -
در پي صدور و تصويب قطعنامهي شب گذشتهي شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي هستهيي در خصوص پروندهي هستهيي كشورمان، سران و مقامات كشورهاي مختلف واكنشهاي متفاوتي داشتند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبرگزاري شينهوا به نقل از نماينده دايم چين در شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي گزارش داد، پكن معتقد است شكيبايي مستمر و اقدامات مشترك ميتواند به زودي به حل مناسب پروندهي ايران در چارچوب آژانس كمك كند.
اين خبرگزاري چيني به نقل از ژانگ يان، نمايندهي دايم چين در شوراي حكام آژنس بينالمللي انرژي اتمي كه روز گذشته (دوشنبه) در برابر اين شورا صحبت ميكرد، افزود: چين هميشه از اينكه پروندهي هستهيي ايران بايد از طريق مشاورات و مذاكرات در چارچوب آژانس بينالمللي انرژي اتمي حل و فصل شود حمايت كرده است.
ژانگ ادامه داد: حل پروندهي هستهيي ايران به تقويت رژيم منع گسترش سلاحهاي هستهيي، حفاظت و استحكام نقش و اعتبار آژانس بينالمللي انرژي در زمينههاي منع گسترش سلاحهاي هستهيي كمك خواهد كرد.
وي هم چنين گفت: به علاوه حل اين مساله همچنين به تضمين حقوق همهي كشورها از جمله ايران در زمينهي استفادهي صلحآميز از انرژي هستهيي كمك خواهد كرد.
نمايندهي دايم چين اظهارداشت: چين آماده است تا براي رسيدن به اين اهداف با تمامي طرفهاي مربوطه همكاري كرده و نقش سازندهاي ايفا كند.
وي ادامه داد: توافق به دست آمده ميان ايران با آلمان، فرانسه و انگليس در اوايل ماه جاري و قطعنامهي تصويب شدهي آژانس بينالمللي انرژي زمينهي خوبي را حل مسالهي هستهيي ايران را فراهم كرده است.
همچنين خبرگزاري فرانسه به نقل از توني بلر گزارش داد، وي بر قولهاي ايران براي تعليق برنامهي غنيسازي اورانيوم «حساب خواهد كرد».
اين خبرگزاري فرانسوي به نقل از توني بلر، نخست وزير انگليس كه در كنفرانس خبري ماهانه در لندن صحبت ميكرد، با اشاره به برنامهي هستهيي ايران و معاملهي ايران با اروپا افزود: آلمان، فرانسه و انگليس در اين خصوص با دقت بسياري فعاليت كردهاند.
وي ادامه داد: وظيفهي ما اين بوده است كه تضمينهايي را از ايران بگيريم، اما بپذيريم كه در نهايت ما بايد اطمينان دهيم كه مرجعي مناسب در اين مورد آژانس بينالمللي انرژي است ـ را به كار ميگيريم و سپس اطمينان حاصل كنيم كه به تعهداتي كه داده بودند، واقعا پايبند بودهاند.
وي با اين حال در اظهاراتي مداخله جويانه گفت: ما از آنهايي كه حقوقي دموكراتيك را همانند آنچه كه ما دارا هستيم خواهانند، حمايت ميكنيم.
خبرگزاري آلمان نيز با اعلام اين خبر به نقل از بلر ابراز اميدواري كرد كه توقف برنامهي غنيسازي اورانيوم ايران به كاهش تهديد سلاحهاي كشتار جمعي كمك كند.
از سويي آلمان نيز با صدور بيانيهاي درباره قطعنامه صادره شوراي حكام براي ايران اعلام كرد: دولت آلمان از قطعنامه آژانس در مورد برنامه هستهيي ايران استقبال ميكند.
به گزارش ايسنا، در اين بيانيه آمده است: دولت آلمان از اين كه امروز، پس از مذاكرات دشوار، شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي موفق شد تا با اجماع قطعنامهاي در مورد برنامهي هستهيي ايران صادر نمايد، ابراز خوشوقتي ميكند.
اين بيانيه ميافزايد: نكته اصلي اين قطعنامه تاييد مديركل آژانس بينالمللي انرژي اتمي مبني بر تعليق تمامي فعاليتهاي غني سازي و فراوري ايران ميباشد؛ حفظ اين تعليق در آينده نيز از طرف بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي بررسي ميشود.
در ادامهي بيانيهي ياد شده آمده است: با اين تعليق كامل و پايدار، شرايط انجام مذاكره بين انگليس، فرانسه و آلمان با شركت نمايندگان عالي رتبه اتحاديهي اروپا و دولت ايران درباره يك قرارداد طولاني مدت ايجاد شده است. در اين مذاكرات ما يك هدف مضاعف را پيميگيريم. از يك طرف تضمينهاي عيني و طولاني مدت درباره برنامههاي صرفا صلح آميز ايران و از طرف ديگر پيشبرد مسايل متعدد در زمينههاي اقتصادي، فني و سياسي كه راهگشاي همكاريها و ديالوگهاي مشخص و روشن باشند.
در خاتمهي اين بيانيه آمده است: دولت آلمان همواره با شركاي خود در اتحاديهي اروپا مصمم و با روح سازندگي در اين گفتگوها شركت ميكند. از ايران هم همين انتظار را داريم؛ فقط از اين راه ميتوان پيشرفت واقعي كه به نفع طرفين باشد، دست يافت.
وزير امور خارجهي فرانسه نيز در بيانيهاي اعلام كرد: با رضايت اعلام ميكنيم ايران از اين به بعد كليهي فعاليتهاي غني سازي را به حالت تعليق درخواهد آورد.
به نقل از پايگاه اينترنتي وزارت امور خارجهي فرانسه در بيانيهي اين وزارت كه قبل از صدور قطعنامهي شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي اعلام شد، آمده است: با رضايت اعلام ميكنيم كه ايران آماده است تا از اين به بعد كليهي فعاليتهاي مربوط به غني سازي و پردازش دوباره را همانطور كه در توافق 15 نوامبر پاريس پيش بيني شده بود، به تعليق درآورد.
اين بيانيهي ميافزايد: به طور ويژه خاطرنشان ميكنيم كه ايران از درخواستش براي دنبال كردن برخي فعاليتهاي تحقيق و توسعه با استفاده از 20 دستگاه سانتريفوژ صرف نظر كرده است، ما در انتظار تاييد رسمي آژانس بينالمللي انرژي اتمي با اين عنوان هستيم كه تعليق كامل است و به طور كامل بررسي شده است. در واقع تعليق كليهي چنين فعاليتهايي براي ادامه يافتن اين روند ضروري است. به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، در ادامهي بيانيهي وزارت امور خارجهي فرانسه آمده است: زماني كه تعليق از سوي آژانس تاييد شود و قطعنامه تاييد شود، ما به سرعت مذاكرات در خصوص توافق بلندمدتي را براساس توافق پاريس آغاز خواهيم كرد.
مشاور پيشين سيا در امور خلع سلاح، نيز تصويب قطعنامهي شوراي حكام را درباره فعاليت هستهيي ايران شكستي ديگر براي آمريكا در ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت ارزيابي كرد.
جورج مورفي، مشاور پيشين سيا در امور خلع سلاح، گفت: قطعنامه تصويبي 35 كشور عضو شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي هستهيي بار ديگر تلاش آمريكا را براي ارجاع پرونده فعاليتهاي هستهيي ايران به شوراي امنيت خنثي كرد.
مدير سابق اطلاعات محرمانه امنيت ملي آمريكا در مجلس نمايندگان در گفتوگوي تلفني با واحد مركزي خبر افزود: ايران تلاش موثر و سازندهيي براي جلب اعتماد جامعه بينالملل و اثبات صلح آميز بودن فعاليتهاي هستهيي خود به كار بسته است.
وي تصريح كرد: اين كشور از معدود كشورهاي خاورميانه است كه با همكاري نزديك با آژانس گامهايي عملي در جهت تحقق طرح خاورميانه عاري از سلاحهاي هستهيي برداشته است.
همچنين رويتر نيز به نقل از سولانا گزارش داد: تعليق برنامهي هستهيي ايران به معناي ازسرگيري مذاكرات درخصوص توافق همكاري تجاري با ايران است.
به گزارش ايسنا، اين خبرگزاري انگليسي ادامه داد، خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديهي اروپا در بيانيهاي اعلام كرد: من معتقدم كه با همكاري با يكديگر با روحي سازنده، اكنون فرصت گشودن فصل جديدي را در روابطمان با ايران را بدست آوردهايم.
سولانا هم چنين از توافقنامهي شوراي حكام در خصوص ايران استقبال كرد.
در اين ميان و در حالي كه آژانس بين المللي انرژي اتمي تعليق كليهي غني سازي در ايران را تاييد كرد، خبرگزاري فرانسه به نقل از سخنگوي وزارت خارجه آمريكا كه به اهدافش عليه ايران در آژانس دست نيافته گزارش داد: واشنگتن مانند گذشته هم چنان به ايران ظنين است(!)
اين خبرگزاري فرانسوي با اشاره به توافق ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه تعليق فعاليتهاي غني سازي اورانيوم را تاييد كرد به نقل از ريچارد بوچر، سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا نوشت: ما به حسن نيت و تمايل ايران براي انجام چنين كاري اعتماد نداريم.
وي هم چنين گفت: آنها اكنون با تعليق كامل از جمله تعليق آزمايش و توليد موافقت كردهاند و ما شاهد خواهيم بود آيا اين كار را انجام ميدهند يا خير.
بوچر ادامه داد: اگر آن را نقض كردند، اين نقض گزارش خواهد شد و اين گزارش مبناي اقدامي بيشتر خواهد بود.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا واشنگتن معتقد است ايران بايد به علت نقضهاي گذشته (!) به شوراي امنيت ارجاع شود گفت: بله و علاوه بر آن اگر آنها به اين تعليق پايبند نباشند، اين خود براي ارجاع كافي خواهد بود.
اين در حالي است كه توني بلر در واكنش به اين اظهارات گفته است، وي بر قولهاي ايران براي تعليق برنامهي غنيسازي اورانيوم «حساب خواهد كرد».
همچنين وزير دفاع استراليا نيز در پيروي كوركورانه از آمريكا و ناديده گرفتن اظهارات آژانس اتمي مبني بر نبود مدركي دال بر تلاش ايران براي دستيابي به سلاح هستهيي، با همرديف كردن ايران و كرهي شمالي، تهران را به در اختيار داشتن برنامهي سلاحهاي كشتار جمعي متهم كرد(!)
خبرگزاري رويتر با مخابرهي اين خبر به نقل از رابرت هيل، وزير دفاع استراليا كه در كنفرانسي در سيدني در حضور كارشناسان طرح ابتكاري ـ امنيتي جلوگيري از گسترش سلاحهاي هستهيي به رهبري آمريكا صحبت ميكرد مدعي شد: كشورهايي كه برنامهي سلاحهاي جمعي دارند به ويژه كرهي شمالي و ايران به الزامات معاهدات بينالمللي تجاوز كردهاند(!)
در همين حال كانادا كه رياست شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي را در سال 5ـ2004 ميلادي عهدهدار است، طي اظهاراتي خصمانه هشدار داد كه اين شورا را براي ارجاع پروندهي هستهيي ايران به شوراي امنيت تحت فشار خواهد گذاشت(!)
خبرگزاري فرانسه با مخابرهي اين خبر افزود: موضع كانادا درخصوص برنامهي هستهيي ايران در بيانيهي پيرپيتگرو، وزير امور خارجهي اين كشور عنوان شده و منعكس كنندهي موضع آمريكا دربارهي توافق ميان ايران و آژانس بينالمللي انرژي اتمي است.
پيتگرو كه گويي از فضاي حاكم در اجلاس نوامبر شوراي حكام بيخبر است، در اين بيانيه اعلام كرده است: اين آخرين فرصت براي ايران است تا روند ايجاد دوبارهي اعتماد بينالمللي در زمينهي برنامهي هستهيياش را آغاز كند(!)
اين بيانيه ميافزايد: براي انجام چنين كاري، ايران بايد تمامي فعاليتهاي غنيسازي اورانيوم و ديگر فعاليتهاي حساس هستهايياش را متوقف كند و اين تعليق را به شكلي جامع و شفاف ادامه دهد.
درادامه اين بيانيه مداخله جويانه آمده است: اگر اينطور نباشد، كانادا از آژانس بينالمللي انرژي اتمي خواهد خواست اقدامي فوري انجام دهد و عدم پايبندي ايران را به شوراي امنيت سازمان ملل گزارش كند.
اين گزارش حاكي است: پيتگرو همچنين از اين بيانيه براي اعلام حمايت محتاطانه از مصالحهي ميان ايران و آژانس براساس معامله ايران، فرانسه، آلمان و انگليس استفاده كرد و گفت: اين اولين گام به سمت امكان حل دايمي اين مساله است.
در همين حال رژيم صهيونيستي در تداوم اتهامات بياساساش عليه فعاليت هستهيي كشورمان، خبرگزاري فرانسه به نقل از سيلوان شالوم مدعي شد، ايران هرگز از ساخت سلاح هستهيي صرفنظر نخواهد كرد.
اين خبرگزاري فرانسوي به نقل از سيلوان شالوم، وزير امور خارجهي رژيم صهيونيستي كه در لاهه صحبت ميكرد، افزود: اسراييل (رژيم صهيونيستي) از معاملهي آلمان، فرانسه و انگليس با ايران كه بر اساس آن ايران با تعليق فعاليتهاي غني سازي اورانيوم موافقت كرد، استقبال ميكند. به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران،وي كه پس از ديدار با برنارد بات، وزير امور خارجهي هلند كه كشورش رياست دورهيي اتحاديهي اروپا را عهدهدار است، گفت: من به آنها گفتم كه (نسبت به ايران) بسيار ظنين هستيم؛ زيرا اهداف واقعي ايرانيها را ميدانيم، ما ميدانيم كه آنها هرگز روياي داشتن بمب هستهيي (!) را رها نخواهند كرد.
وزير امور خارجهي رژيم صهيونيستي در تداوم خيال پردازيهايش افزود: هر اقدام ديگري عليه ايران به تصميم شوراي امنيت بستگي خواهد داشت كه اسراييل از آن حمايت خواهد كرد.
وي در ادامه جوسازيهايش افزود: اتحاديهي اروپا به تازگي متوجه شده است كه ايرانيها موشك جديدي را توليد ميكنند كه پاريس، برلين لندن و نواحي جنوب روسيه در تيررس آن قرار دارند.
شالوم گفت: بنابراين اين ديگر تنها مشكل اسراييل نيست. دستيابي ايران به قابليت هستهيي نه تنها براي اسراييل، بلكه براي تمام جهان يك كابوس ميباشد(!)
اين اظهارات در حالي مطرح ميشود كه تلاش آمريكا و رژيم صهيونيستي در شوراي حكام عليه كشورمان به دليل نظر مساعد آژانس و ديگر اعضاي اين شورا نسبت به تهران ناكام ماند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات