رييس سازمان انتقال خون در واكنش به توزيع فاكتور 8 انعقادي بدون پروانه: متاسفم كه دلالان داروهاي مشتق از پلاسما اظهارنظرهاي تخصصي ميكنند
در پي اعلام توزيع فاكتور 8 انعقادي بدون پروانه ساخت، رييس سازمان انتقال خون ضمن اظهار تاسف از اين كه در كشور، دلالان داروهاي مشتق از پلاسما اظهارنظرهاي تخصصي ميكنند، گفت: انعقاد قراردادهاي مشاركتي توليد داروهاي مشتق از پلاسما به منظور جلوگيري از تغيير جغرافيايي بيماريهاست.
دكتر علياكبر پورفتحالله در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، با بيان اين كه انتقال ويروسها و بيماريهاي نوظهور و نوپديد، از بزرگترين مشكلات فراروي مصرفكنندگان داروهاي مشتق از خون است، اظهار داشت: در فرايند توليد اينگونه داروها، از پلاسماي خون هزاران اهدا كننده استفاده ميشود لذا در صورت آلوده بودن يك نمونه، تعداد زيادي از مصرفكنندگان دچار مشكل ميشوند.
وي افزود: به اين منظور در دو دهه گذشته شاهد پيدايش و توسعه بيماريهاي نوظهوري همچون هپاتيت C و ايدز در مصرفكنندگان اين نوع از داروها بودهايم.
رييس سازمان انتقال خون ادامه داد: هنوز عليرغم وجود روشهاي ويروسزدايي، امكان پيدايش بيماريهاي نوظهور و انتقال آن از طريق اينگونه فرآوردههاي وارداتي بشدت جامعه را تهديد ميكند؛ به عنوان مثال پريونها عامل بيماري جنون گاوي به علت آن كه قطعه پروتئيني هستند، با روشهاي ويروسزدايي از بين نميروند.
وي توضيح داد: به همين دليل از استراتژيهاي پيشگيري از گسترش بيماريهاي نوپديد، توليد فرآوردههاي پلاسمايي از اهداكنندگان داخلي كشور است تا مانع از تغيير جغرافيايي بيماريها شده و اجازه انتقال بيماريها را از نقطهاي به نقطه ديگر جهان ندهيم.
دكتر پور فتحالله به تاكيد منابع علمي بر تامين سلامت فرآوردههاي خوني از طريق اهداكنندگان داوطلب اشاره و به ايسنا گفت: هرچه اهداكنندگان خون داوطلبانهتر باشند سلامت اينگونه فراوردههاي خوني بيشتر است، لذا بعيد به نظر ميرسد كه شهروندان اروپايي ضمن اهداي خون و تامين داروهاي مشتق از پلاسماي مورد نياز بيمارستانهايشان، پلاسماي مورد نياز و واردات 40 ميليون دلاري ما را نيز به صورت داوطلبانه اهدا كنند.
رييس سازمان انتقال خون از مهمترين برنامهها در كشور را تامين فرآوردههاي پلاسمايي با استفاده از پلاسماي داخل كشور دانست و خاطرنشان كرد: بر همين اساس سازمان انتقال خون و شركت پژوهش و پالايش خون به دنبال عقد قرارداد مشاركتي توليد فراوردههاي پلاسمايي حاصل از اهداكنندگان ايراني با يكي از مراكز معتبر توليد كننده داروهاي مشتق از پلاسما در اروپاست.
وي افزود: به اين دليل هم اكنون شركت پالايش و پژوهش خون قراردادي بالغ بر 20 هزار ليتر را براي تهيه محصول فرآوردههاي خوني به روش توليد مشاركتي با يكي از شركتهاي معتبر اروپايي امضا و بزودي پلاسماي ايراني به اين مركز معتبر ارسال ميشود.
دكتر پورفتحالله تصريح كرد: بدين ترتيب بجاي آن كه داروهاي مشتق از پلاسما از پلاسماهايي با منشاء نامشخص و مشكوك تهيه شود با پلاسماي ايراني تهيه كه ميتوان اطمينان داد كه امنيت و تضمين سلامت آن بيشتر از داروهاي وارداتي است.
به گفته وي، در حال حاضر، سالانه حجم بسيار بالايي بالغ بر 40 ميليون دلار داروهاي مشتق از پلاسما به كشور وارد ميشود، كه منشاء پلاسمايي آن نامشخص است كه خطرات زيادي براي مصرفكنندگان به دنبال دارد.
وي به ايسنا گفت: در سالهاي اخير با اعمال تغييراتي در چرخه اهداي خون از بهترين منابع خون (اهدا كنندگان مستمر) براي توليد اين داروها استفاده ميشود.
دكتر پور فتحالله ادامه داد: كمتر از 23 درصد اهداكنندگان ما اهداكننده بار اول هستند كه اين بيانگر چرخه اهدا خون مناسب در كشور است؛ علاوه بر اين انتخاب اهداكنندگان در سراسر كشور استاندارد شده و 15 درصد اهدا كنندگان در مرحله انتخاب از چرخه اهداي خون حذف ميشوند كه اين در راستا اجراي نظام خود حذفي در سازمان است.
وي افزود: در صورت مراجعه به شركت، اين دلالان كه اينگونه اظهار نظرهاي تخصصي را ميكنند ديده ميشود كه محصولات آنها در كشورهاي اروپايي با مشكل فروش مواجه لذا مجبور به صدور عمده محصولاتشان به كشور ايران هستند.
دكتر پور فتحالله در پايان با بيان كه متولي سلامت غذا و دارو، معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت يادآور شد: متولي امر سلامت در زمينه داروهاي مشتق از پلاسما نيز وزارت بهداشت است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات