تازهترين خبرها از ماموريت فضايي «جنسيس» دانشمندان ناسا به بازيابي بخشي از محتويات كپسول «جنسيس» اميدوارند
تيم جنسيس ناسا اعلام كرد كه آزمايشات خود را بر روي محتويات اين كپسول تحقيقاتي آغاز كرده است.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دانشمندان اين كپسول تحقيقاتي آسيب ديده را ترميم كرده و آن را به منظور آغاز تحقيقات به اتاقي در پايگاه ارتش آمريكا كه در آنجا سقوط كرده، منتقل كردهاند.
اين دانشمندان اميدوارند كه بتوانند برخي از نمونههاي بادهاي خورشيدي را كشف كنند.
طبيعت اين ذرات كه از فضا بر روي صفات نازك ورقهاي جمع آوري شدهاند ميتواند به دانشمندان نشان دهد كه خورشيد و سيارات چگونه 4/5 ميليارد سال پيش از يك ابر عظيم گاز و غبار بوجود آمدهاند.
پس از برخورد اين كپسول به زمين خدمه ناسا براي جمع آوري شواهد و مدارك در محل سقوط خود را به اين محل رساندند.
آنها ميگويند كه احتمال دارد در محل تصادف و داخل كپسول هنوز ذراتي وجود داشته باشند كه بتوان از آنها اطلاعات علمي به دست آورد.
به گفته برخي از اين دانشمندان هنوز برخي از صفحات سالم هستند و ميتوان آنها را مورد تحليل و آزمايش قرار داد. البته آلودگيهايي با اين نمونهها همراه شده است كه ممكن است كار تحقيق را دشوار كند. آنها ميگويند كه حداكثر تلاش خود را در اين زمينه انجام خواهند داد.
كپسول حاوي ذرات خورشيدي فضاپيماي «جنسيس» عصر روز چهارشنبه هنگام ورود به جو زمين به دليل باز نشدن چتر نجات با سرعت 311 كيلومتر در ساعت با زمين برخورد كرد.
فضاپيماي جنسيس كه پس از انجام سفري طولاني و پس از آنكه به مدت دو سال و نيم در نقطه مداري L1 مشغول جمعآوري بادهاي خورشيدي بود روز چهارشنبه خود را به نقطه ورود به جو زمين رساند.
دو فروند هلي كوپتر كه وظيفه شكار اين كپسول را بر عهده داشتند از مدتي قبل به پرواز در آمده بودند و به محض ورود كپسول به جو زمين در محل خد مستقر شده بودند. ورود كپسول مطابق برنامه و دقيقا از نقطه پيشبيني شده صورت گرفت .
به گزارش ايسنا به نقل از سايت نجوم، در اين شرايط و در حالي كه همگان در انتظار باز شدن چتر نجات و كاهش سرعت كپسول و سپس آغاز عمليات شكار كپسول در جو زمين بودند ، چتر نجات اصلي باز نشد و كپسول حاوي ذرات بادهاي خورشيدي با سرعتي معادل 311 كيلومتر بر ساعت، همچون شهابسنگي بزرگ و در مقابل چشمان ميليونها بيننده تلويزيوني و اينترنتي كه جريان اين عمليات را مستقيما از سايت JPL و NASA TV و شبكههاي خبري مشاهده ميكردند به زمين اصابت كرد .
اين برخورد در نزديكي ناحيه Granite Peak رخ داد كه هيچ انسان يا بنايي در اطراف آن وجود ندارد. بلافاصله پس از اين حادثه اعضا تيم نجات كه قرار بود با هليكوپتر به شكار اين كپسول بپردازند عازم منطقه شدند و كارشناسان بررسيهاي اوله برروي كپسول را آغاز كردند.
دان سويتنام، مدير پروژه جنسيس، پس از اين حادثه به خبرنگاران گفت ما هنوز كپسول را در اختيار داريم و عمليات نجات كپسول به زودي آغاز خواهد شد.
وي همچنين درباره ميزان صدمات وارده به كپسول گفت: بر اساس گزارشهاي اوليه اين صدمات بسيار كمتر از آن چيزي است كه گمان مي رود و به طور شگفت انگيزي صدمه اي كه به كپسول وارد شده ناچيز است البته حفاظ كپسول ترك برداشته و احتمال اينكه اين شكاف تا داخل ابزارهاي علمي پيش رفته باشد وجود دارد اما ممكن است شانسي براي به به دست آوردن رهآورد ارزشمند اين سفر وجود داشته باشد
جنسيس كه سال 2001 به نقطه L1 پرتاب شده بود توانسته بود جرمي معادل يك يا دو بلور نمك طعام از ذرات باد خورشيدي را طي 2/5 سال حضور در مدار جمع آوري كند و طرح بازيابي آن در ميان زمين و آسمان يكي از جذابترين عمليات نجات ماموريتهاي فضايي به شمار مي رفت.
اين ماموريت كه 260 ميليون دلار هزينه در بر داشته است پس از ماموريتهاي آپولو نخستين ماموريتي است كه ذراتي از منظومه شمسي را براي بررسي به زمين باز مي گرداند.
بررسي بادهاي خورشيدي مي تواند رازهاي زيادي از تحول خورشيد و منظومه شمسي را آشكار كند.
براساس اخباري كه از سوي JPL منتشر شد كپسول حاوي ذرات بادهاي خورشيدي توسط هليكوپترهاي ارتش به اتاق قرنطينه (Clean Room) منتقل شده است در اين مرحله ابتدا كارشناسان سعي خواهند كرد ذرات خاك و گرد و غبار ناشي از برخورد را از اين فضاپيما دور كنند و سپس اقدامات خود را براي باز كردن اين كپسول و استخراج ذرات باد خورشيدي آغاز كنند؛ البته اين امر به شرطي است كه ذرات غبار به درون ذرات جمعآوري شده نفوذ نكرده باشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات