/گزارش دومين روز سمينار گذار به دموكراسي/ رامين جهانبگلو: روشنفكر راه را براي بحث و گفتوگو دموكراتيك هموار ميكند
روشنفكر با ايجاد بحران در مفاهيم، هنجارها و معيارهاي اجتماعي راه را براي بحث و گفتوگو دموكراتيك هموار ميكند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رامين جهانبگلو كارشناس فلسفه كه در سمينار «گذار به دموكراسي» كه در دانشكدهي علوم اجتماعي دانشگاه تهران برگزار شد با عنوان اين مطلب در ادامه دربارهي رابطهي روشنفكري و دموكراسي اظهار داشت: دموكراسي مدرن بنا به اصول گذر منطق الهي - سياسي به قلمرو خودمختاري سياست است و در آن قلمرو عقل هميشه در حوزهي عمومي عمل و شهروندان به صورت خودمختار تعيين كنندهي قوانين هستند كه با اين حساب روشنفكر متعلق به جامعهي عقل محور است.
وي روشنفكر را كسي دانست كه قدرت تفكيك امور را داشته باشد و به همين دليل نمايندهي فلسفي عقل انتقادي در جامعهي عمومي يا جهاني و يا هر دو است.
جهانبگلو معتقد است كه عقل و انديشهي انتقادي فقط به معناي نقد كردن نيست، بلكه به معناي سنجش و تفكيك كردن است و روشنفكر به عنوان عقل انتقادي بايد بحرانساز باشد.
وي وظيفهي روشنفكر را نقد فلسفي از سياست و يافتن راهي براي تمرين سياسي دانست و يادآور شد: روشنفكري يك تمرين گفتوگويي و كنش دموكراتيك است كه با يك اخلاق گفتماني و دموكراتيك همراه است.
اين كارشناس فلسفه ضرورت گذر از دموكراسي را همراه با يك كليت اخلاقي دانست و گفت: اين جا مساله مشروعيت بخشيدن به گفتمان دموكراسي است، مساله خواست دموكراسي نيست، بلكه عمل در جهت نهادينه كردن دموكراسي است و جوهر سياسي دموكراسي از هر شخصيت سياسي جداست. دموكراسي در عين تعلق به همه، به هيچ كس تعلق ندارد و فضاي خالي قدرت است كه اين فضا توسط هيچ گروه و هيچ كس نميتواند پر شود.
وي يادآور شد: در ده سال گذشته، موج جديدي از روشنفكران را در ايران داشتيم كه ميكوشيدند از امر گفتوگويي براي شكوفا كردن فرديتهاي گوناگون استفاده كنند.
جهانبگلو در پايان ويژگيهاي روشنفكر را برشمرد و عنوان كرد: اجتناب از ايدئولوژي انديشي، بياعتنايي به تفكر تك پندار، ضرورت گفتوگوي انتقادي با تمامي لايهها از ويژگيهاي روشنفكر است. روشنفكران هر جامعه، وجدانهاي بيدار هر جامعه هستند كه ميتوانند به پيشبرد دموكراسي در جامعهشان كمك كنند.
اخبار تكميلي متعاقبا ارسال ميشود
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات