/ پژوهش - كشاورزي/ پژوهشگر ايراني با توليد عوامل بيولوژيك ويروسي؛ كشاورزان را از استفاده سموم شيميايي بينياز كردند
رييس بخش تحقيقات مبارزهي بيولوژيك موسسهي تحقيقات آفات و بيماريهاي گياهي از موفقيت پژوهشگران اين بخش در توليد باكولوويروسهاي نابودكنندهي آفات مهم گياهي از جمله كرم سيب، كرم طوقهبر چغندر قند و بيد سيب زميني خبر داد.
دكتر محمدرضا رضاپناه با اشاره به اين كه مطالعه در زمينه توليد عوامل بيولوژيك ياد شده از سال 1376 در آن مركز آغاز شده است ، به خبرنگار سرويس پژوهش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت : از ميان ويروسهايي كه از آفات گياهي جدا ميشوند، باكولو ويروس ها به خوبي و به صورت اختصاصي آفات گياهي را مهار و كنترل ميكنند و هر يك از نمونه هاي توليد شده در اين موسسه قادرند با ايجاد بيماري در مهمترين آفات سيب، پنبه، چغندر قند و سيب زميني، كشاورزان را از استفاده از سموم شيميايي كه مخاطرات بهداشتي و زيست محيطي دارند بي نياز كنند.
وي خاطر نشان كرد: اين عوامل بيولوژيك به دليل اختصاصي بودن هيچگونه اثر منفي بر حشرات مفيد و گرده افشان و ساير جانداران ندارند و تاثيرات آنها به آفات مذكور محدود ميباشد.
ايمني اين ويروسها ازسوي مراكز بين المللي تاييد شده و توسعه كاربرد آنها در مناطق مختلف دنيا تشويق شده است.
رييس بخش تحقيقات مبارزهي بيولوژيك موسسهي تحقيقات آفات و بيماريهاي گياهي، تاكيد كرد: حمايت از مراكز تحقيقاتي دولتي و سپس غير دولتي، گياه پزشكي كشور را در اتخاذ شيوههاي مهار غير شيميايي آفات گياهي توانمند خواهد كرد كه اين امر ارتقاي كيفي توليدات كشاورزي و امنيت غذايي مصرف كنندگان داخلي و خارجي را تضمين خواهد كرد.
رضا پناه افزود: محققان اين بخش همچنين عوامل زيستي ديگري از جمله باكتري “باسيلوس تورينجنسيس” را از خاك مناطق مختلف كشور جدا سازي كرده و مورد بررسي قرار داده اند تا در خط توليد قرار گيرند.
علاوه بر اين چند نوع قارچ و باكتري ديگر نيز براي كنترل آفات وبيماريهاي گياهي در حال بررسي ميباشند.
رييس بخش تحقيقات مبارزهي بيولوژيك موسسهي تحقيقات آفات و بيماريهاي گياهي با اشاره به فعاليت 20 سالهي اين بخش در كنترل بيولوژيكي آفات نباتي در سه بعد كاربردي مبارزهي زيستي كلاسيك، تكثير، رهاسازي و حفاظت ازدشمنان طبيعي، خاطر نشان كرد: بخش تحقيقات مبارزهي بيولوژيك تاكنون طرحهاي پژوهشي متعددي را در زمينهي ارزيابي كارايي دشمنان طبيعي، شناسايي و بررسي تغييرات جمعيت دشمنان طبيعي، پرورش انبوه و رها سازي آنها، استفاده از تركيبات زيستي، پاتوژن هاي حشرات و آنتاگونيست هاي عوامل بيماري زا اجرا كرده است.
طرحهاي تحقيقات انجام شده زمينه ساز اجراي برنامههاي مبارزهي بيولوژيك در چند محصول از جمله برنج شده و برنامه ريزي براي تداوم تحقيقات و يا كاربرد نتايج به دست آمده در قالب مديريت تلفيقي آفات ادامه دارد .
رضا پناه در پايان تصريح كرد: بخش تحقيقات مبارزه بيولوژيك علاوه بر اجراي مجموعه طرحهاي ياد شده و مشاركت در پروژههاي IPM محصولات مختلف، از سال 1374 هماهنگي و اجراي بيش از 40 طرح تحقيقاتي مختلف را در قالب طرح “توسعهي كاربرد مواد بيولوژيك و استفادهي بهينه از كود وسم در كشاورزي” و طرح “ كاهش مصرف سموم شيميايي در كشاورزي” برعهده داشته است .
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات