• پنجشنبه / ۱۴ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۱:۳۵
  • دسته‌بندی: اردبیل
  • کد خبر: 1404011406079
  • منبع : نمایندگی اردبیل

یک فعال حوزه فرهنگ در اردبیل:

غفلت از کتاب، فاصله با دنیای متمدن را بیشتر خواهد کرد

غفلت از کتاب، فاصله با دنیای متمدن را بیشتر خواهد کرد

ایسنا/اردبیل یک فعال حوزه فرهنگ در استان اردبیل گفت: غفلت از کتاب و کودک یا تجویز نسخه های معیوب و شکست خورده، فاصله با دنیای متمدن را بیشتر خواهد کرد.

زعفر احدزاده در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: هر کسی می خواهد بداند کشورها فردا، چه جایگاه و موقعیتی خواهند داشت، می تواند در آیینه آموزش و فرهنگ امروز و کیفیت توجه به نسل کودک و نوجوان آنها به عنوان شهروندان عصر پرچالش آغاز هزاره سوم نظر کند.

وی یادآوری کرد: دوم آوریل برابر با ۱۴ فروردین زادروز هانس کریستین اندرسن، نویسنده دانمارکی داستان‌های کودکان به عنوان روز جهانی کتاب کودک نامگذاری شده‌ است و هدف، تمرکز و توجه بیشتر به ابزار دانایی یعنی کتاب و بزرگداشت جایگاه کتاب کودک و ادبیات کودک و نوجوان در کشورهای جهان است، چراکه کودک از طریق ادبیات در درجه اول آمادگی فهم دیگران و ارتباط با آن‌ها را در موقعیت‌های مختلف پیدا می‌کند و نیز توانایی انجام کار، خلق افکار و مقابله با مشکلات را به دست می‌آورد.

این مدیر سابق حوزه فرهنگی ضمن اشاره به اینکه اکنون کتاب رقبای قدرتمندی دارد که عرصه را بر کتاب تنگ کرده‌اند، افزود: شبکه‌های تلویزیونی، ماهواره‌ها، فیلم‌ها، سریال‌ها، بازی های رایانه ای و شبکه های اجتماعی فرصتی برای کتاب خواندن کودکان نمی‌گذارند، مهربانی با کتاب به عنوان مهم‌ترین ابزار توسعه‌یافتگی باید فزونی یابد.

احدزاده ادامه داد: توسعه یافتگی یک تحول داخلی است و نیازمند تحول در آموزش و فرهنگ است، جامعه توسعه یافته متشکل از انسان های توسعه یافته است، رسالت تربیت انسان های توسعه یافته از وظایف سازمان های آموزش و فرهنگی است تا استعدادها و توانایی های آنها در عرصه حیات اجتماعی شکوفا شود و بتوانند به صورت فعال در زندگی جمعی حضور یابند.

احدزاده با بیان اینکه چالش‌های جهان امروز و فردا نیازمند رویکردهای نوآورانه‌ای هستند که کودکان را برای زندگی در جامعه‌ای پیچیده و متغیر آماده کنند، ادامه داد: برخلاف دنیای قدیم که در آن هر تغییری مستلزم گذشت سالیان زیاد و حتی قرن ها بود، در دنیای جدید جلوه های تازه، نو به نو رخت کهنگی بر تن می کنند، لذا جولان در شعارها و حتی برنامه هایی که جز ایجاد فاصله یا دنیای توسعه یافته نتیجه ای ندارد، نمی تواند برای نسل کودک و نوجوانی که به دلیل شیوع ویروس کوید ۱۹ و به دلیل سلطه فناوری الکترونیکی و شبکه های اجتماعی بر آنان، موسوم به نسل آلفا شده اند، نسخه های منسوخ در عصر شتابان علم و فناوری پاسخگو نخواهد بود، چراکه با بررسی ویژگی های کشورهای توسعه نایافته در می یابیم که این جوامع در عرصه قانون تنازع بقا، ناگزیرند فاصله ژرف و شگرف را تا جهان توسعه یافته با هر وسیله و ابزار ممکن بپیمایند و برای همیشه صادر کننده مواد اولیه ارزان قیمت و مصرف کننده مصنوعات گران جوامع توسعه یافته باشند. نخستین گام جهت خروج از این وضعیت، آموزش نیروی انسانی به عنوان بخش سرمایه ای و نهادی تولیدی می تواند نقش تحول آفرین و سرنوشت ساز در تکوین یک جامعه توسعه یافته ایفا کند.

وی  یادآور شد: شهروندان کشورهای توسعه یافته کتابخوان ترین شهروندان دنیا هستند و این عادت اندیشه ساز توسط سازمان های مسئول و خانواده ها جدی انگاشته شده و تسهیل گری در دسترسی به مهمترین ابزار توسعه جوامع صورت گرفته و پیام عصر حاضر هم بیانگر این مهم است که دانایان و متخصیین گردانندگان دنیای دانایی محور کنونی است وغفلت از کتاب و کودک و یا تجویز نسخه های معیوب و شکست خورده، فاصله با دنیای متمدن را بیشتر و بیشتر خواهد کرد.

احدزاده به وضعیت نه چندان خوب کتاب کودک هم اشاره کرد و افزود: در سال‌های اخیر به دلیل دشواری‌های اقتصادی شمارگان کتاب به ویژه در حوزه کودک کاهش یافته است، یعنی شمارگان کتاب‌هایی که در دهه ۱۳۸۰ به پنج هزار می‌رسید، اینک به چندصد تا رسیده است که گویای واقعیتی است تلخ و مازاد بر بازار کم رونق کتاب، هزینه های پدیدآوری کتاب برای این نسل هم در قیاس با کتاب بزرگسال ها بالاست.

او افزود: جامعه‌ای فرهیخته است که شهروندان آن به کتاب و کتاب‌خوانی اهمیت داده و آن‌ را جزو اولویت‌های خود قرار دهند، چراکه پیشرفت یک جامعه در گرو کتابخانه‌ها و منظومه‌های آموزشی، پرورشی و فرهنگی است و آینده فرهنگی جامعه حاصل کنش‌های امروزی این منظومه‌ها و نهاد بسیار مؤثر خانواده است که در درازمدت، جامعه محصول فرهنگی آن تلقی خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha