• یکشنبه / ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۹:۵۹
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1403122617959
  • خبرنگار : 71299

معرفی بقعه «مای‌صالح» با سبک معماری دوره ایلخانی در دره‌شهر

معرفی بقعه «مای‌صالح» با سبک معماری دوره ایلخانی در دره‌شهر

ایسنا/ایلام عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام گفت: در مرکز بخش ماژین شهرستان دره‌شهر، در وسط یک محوطه تاریخی، بقعه «مای صالح» یا معین صالح از بقاع دوره اسلامی قرار دارد، شاید یکی از شاهکارهای معماری قرن هشتم هجری باشد.

دکتر حبیب‌الله محمودیان در این خصوص به خبرنگار ایسنا اظهار کرد: این بنا با استفاده از آجر ساخته شده و دارای گلدسته‌های متصل به متن است، داخل بنا با گچ‌بری‌های زیبایی تزیین شده و آیات روی محراب و قیر با استفاده از کاشی‌کاری، زیبایی خاصی به بنا داده است.

وی تشریح کرد: مقبره به صورت چهارگوش و با استفاده از آجر ساخته شده و زوایای چهارگانه آن به گوشواره‌های مناره مانند منتهی می‌شود، ارتفاع مناره‌ها با همان گوشواره حدود یک متر ارتفاع ساختمان اصلی بلندتر است و متصل به متن بنا است.

این استاد دانشگاه توضیح داد: بر روی دیوارهای جانبی بنا در داخل مقبره آیاتی از قرآن کریم به طرز بسیار زیبایی گچ‌بری شده است که متأسفانه قسمت عمده این آیات در قسمت‌های شرقی و شمالی از بین رفته و به طور ساده گچ‌اندود شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ایلام افزود: این بنا متأسفانه در حال تخریب کامل است و اقدامی برای بازسازی آن صورت نگرفته  لذا با توجه به اهمیت و ارزش معماری بنا درخواست می‌شود مسئولان سازمان میراث فرهنگی برای بازسازی و مرمت این اثر ارزنده و تاریخی تلاش پیگیری را به‌عمل آورند تا این میراث ارزشمند اسلامی به همین سادگی از بین نرود.

این باستان‌شناس اضافه کرد: بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد که پس از مرگ ابوسعید و رقابت سرداران مغول برای به‌دست گرفتن قدرت، حکومت‌های ملوک‌الطوایفی جای حکومت مرکزی را گرفت و اقتدار ایلخانیان رو به ضعف نهاد. در این میان دولت ایلکانیان در مغرب ایران و عراق عرب به‌وسیله شیخ حسن ایلکانی تأسیس شد، در محدوده بخش ماژین که بر سر راه ارتباطی اندیمشک، پلدختر و دره شهر واقع شده است آثاری منسوب به دوره ایلخانی بر جای مانده است که مهم‌ترین آنها بقعه مای صالح (مهدی صالح) است.

وی در معرفی ماژین گفت: ماژین شهر کوچکی از توابع شهرستان دره شهراست که در ۱۴۵ کیلومتری جنوب خرم آباد، حد فاصل دو پدیده جغرافیایی، کبیر کوه و رودخانه کرخه واقع شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha