• یکشنبه / ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ / ۰۸:۲۱
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1403122617863
  • خبرنگار : 50294

دیدار با اهالی خاک؛ سنتی دیرینه در آستانه بهار

دیدار با اهالی خاک؛ سنتی دیرینه در آستانه بهار

ایسنا/کردستان راەهای منتهی به آرامستان شلوغ است و پرترافیک! ساعت حوالی ظهر است و افراد با لباس‌هایی از جنس عزا بر تن و گاە سبزه و تنگ کوچک ماهی در دست، آمدەاند تا دیداری تازە کنند، دیداری با اهل قبور!

سال‌هاست که بە یک سنت دیرینه در میان کردستانی‌ها تبدیل شده است، زیارت اهل قبور در دم دمای سال نو را می‌گویم و یا شاید بهتر است بگویم که دیدار با اهل قبور برای ما کردستانی‌ها دیگر عادت شده است.

حال و هوای آرامستان، دگرگون و صدای زندگان با همهمە مرگ بار آرامستان در هم تنیده است، بوی گلاب و عطر ناب گل‌ها، فضای سرد و بی‌روح آرامستان را پر کرده و حال و هوایی دیگر به دنیای مردگان بخشیده است؛ اینجا آرامستان بهشت محمدی است.

با چهرەهایی که غم و حسرت فقدان عزیز درگذشتە در آن هویداست، آمدەاند! آمدەاند تا با عزیز درگذشتە دیداری تازه کنند؛ دیدار عزیزی که از دیدەها غایب و از آن تنها سنگ قبری سرد و بی روح و نام و نشانی و لبخندی محو بر سینە سنگ بەجا مانده است.

در شهر مردگان دید و بازدید عید حال و هوای دیگری دارد و شما بەجای گشتن در لابەلای کوچەهای در هم تنیدە شهر و یافتن نشانی یک خانە در میان سنگ‌های سرد و خاکستری که همچون سربازانی خاموش در کنار هم صف کشیدەاند باید به دنبال سنگ قبری باشید کە نام و نشان و یا تصویری آشنا بر آن نقش بستە است.

در این دیدار سنگ‌هایی که گرد و غبار غم بر آن‌ها فرو نشستە است با عطر پاک گلاب جلا می‌یابد و گل‌های پژمردە بە جاماندە بر روی سنگ قبرها، کە نشان از گذر زمان و فناپذیری انسان دارند، جای خود را بە گل‌های تازە و معطری می‌دهند و منزل سرد و ابدی درگذشتگان رنگ تازە‌ای بە خود می‌گیرد.

دیدار با اهالی خاک؛ سنتی دیرینه در آستانه بهار

سکوت مرگبار مردگان، هق هق غم انگیز بازماندگان و هیاهوی شادی کودکان در لابەلای سنگ قبرها، طعنەای سخت بە جان آدمی می‌اندازد کە هرچقدر هم کە زندگی در جریان باشد، ایستگاە آخری همینجاست.

در میان قبرها قدم می‌زنم و چشم‌هایم بر روی عکس‌های حک شده بر سنگ‌ها خیره می‌شود، چهره‌هایی که روزگاری خندان و پر از زندگی بودند، حال در قاب‌های سنگی، خاموش و بی‌حرکت، به من خیره شده‌اند.

چهره‌های جوان، در کنار چهره‌های پیر، همگی در یک قاب سنگی، در کنار هم آرمیده‌اند، گویی مرگ، همه را به یک اندازه برابر کرده است. در این میان گاه چهره‌هایی آشنا نیز به چشم می‌خورد، چهرەهایی بە یادگار مانده از عزیزانی که سال‌هاست از میان ما رفتەاند.

دید و بازدید عید با اهل قبور دست کمی از دید و بازدید با زندە‌ها ندارد. همەچیز مهیا است جز حضور فیزیکی فرد کوچ کرده در میان ما.

گل‌آرایی مزارها یکی از سنت‌های دیدار با اهل قبور در روزهای پایانی سال است، گل و گلاب که نمادی از یاد و خاطره است و خانوادەها با گل‌آرایی مزار عزیزان خود، یاد و خاطره آن‌ها را گرامی می‌دارند.

قرائت فاتحە و ادعیە و قرآن یکی از رسم و رسوم مرسوم کردستانی‌ها در دیدار با اهالی خاک است و از جمله اعمالی است که خانوادەها در آرامستان‌ها انجام می‌دهند و معتقدند که این اعمال موجب آرامش روح درگذشتگان می‌شود.

همچنین خیرات و مبرات نیز از جملە اعمالی است کە خانوادەها در آرامستان‌ها انجام می‌دهند و با پخش کردن خرما و حلوا در آرامستان‌ها موجبات شادی روح درگذشتگان را فراهم می‌کنند.

چیدن سفره هفت‌سین بر مزار درگذشتگان یکی از رسم و رسوم کردستانی‌ها در آستانە سال نو است و کردستانی‌ها در آستانه عید نوروز مزار جوانان ناکام خود را که در اوایل دوران جوانی دارفانی را وداع گفتە و از میان آن‌ها بە دیار باقی شتافتەاند، با پهن کردن تور قرمز و چیدن سفره هفت‌سین تزئین می‌کنند.

در استان کردستان سنت است که پنج‌شنبه و دوشنبه آخر سال به دیدار اهل قبور رفتە و در روزهای پایانی سال با خفتگانی از دیار خاک دیداری تازه کنند.

دیدار با اهالی خاک؛ سنتی دیرینه در آستانه بهار

درهای آرامستان بهشت محمدی در روز دوشنبه بستە می‌شود

در آستانه عید نوروز و دوشنبە پایان سال، رئیس سازمان آرامستان های شهرداری سنندج نیز از جابجایی رایگان شهروندان در داخل محوطه بهشت محمدی در روز دوشنبه ۲۷ اسفند آخر سال خبر داد و گفت: با هدف جلوگیری از ایجاد ترافیک در محوطه بهشت محمدی درهای این آرامستان در روز دوشنبه بسته می‌شود.

کومار بابایی‌نژاد در گفت‌وگو با ایسنا با تبریک نوروز باستانی، اظهار کرد: زیارت اهل قبور رسمی دیرینه و از آداب و رسوم مردم این دیار است.

وی عنوان کرد: هر ساله شهروندان در روزهای پایانی سال برای زیارت اهل قبور به آرامستان‌ها مراجعه و اهل قبور را زیارت می‌کنند و به قرائت قرآن و سوره فاتحه و دعا برای آرامش عزیزان در خاک خفته می‌پردازند.

بابایی‌نژاد به برخی تدابیر اندیشیده شده سازمان آرامستان شهرداری سنندج در راستای رفاه حال و خدمات‌رسانی شایسته به شهروندان در ایام پایان سال اشاره و بیان کرد: تمام کارکنان این سازمان در روزهای پایانی سال در آماده باش کامل در راستای خدمات‌رسانی به شهروندان هستند.

رئیس سازمان آرامستان‌های شهرداری سنندج افزود: ایجاد ترافیک در داخل محوطه آرامستان از مشکلاتی بود که به دلیل ازدحام شهروندان در آرامستان بهشت محمدی وجود داشت، در همین راستا همانند سنوات گذشته و با هدف ایجاد نظم و کاهش ترافیک از دقایق اولیه روز دوشنبه ۲۷ اسفند درهای ورودی آرامستان بهشت محمدی بسته می‌شود و خودروهای شخصی اجازه ورود به داخل محوطه آرامستان را ندارند.

به گفته وی، با همکاری سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری سنندج ۳۰ دستگاه تاکسی برای جابجایی رایگان شهروندان به ویژه برای افراد سالخورده از ساعت ۱۰ الی ۱۲ ظهر و ۱۴ الی ۱۷ برای شهروندان خدمات رسانی می‌کنند.

وی در پایان گفت: با هدف میزبانی شایسته از زیارت کنندگان اهل قبور تمامی محوطه آرامستان بهشت‌محمدی رفت و روب و نظافت کامل شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha