دکتر قدسیه حکیمزاده کارشناس مسئول سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان در گفتوگو با ایسنا با اشاره به چگونگی ارتقای کیفیت خواب در ماه مبارک رمضان اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان، تغییر در رژیم غذایی و تغییر ساعتهای خواب میتواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت خواب داشته باشد. تغییرات ساعت خواب، خواب ناکافی، مصرف غذاهای سنگین و چرب در افطار، استرس و اضطراب ناشی از فعالیت روزانه، بیداری در ساعات مختلف شب برای سحر و افطار، خواب را مختل میکند و منجر به احساس خستگی در طول روز میشود.
وی افزود: خواب کافی و باکیفیت تاثیر مستقیمی روی سلامت جسمی و روانی دارد و از آنجا که خواب کافی نقش مهمی در بهبود وضعیت سیستم ایمنی بدن و مقاومت بدن در برابر بیماریها، بهبود تمرکز و عملکرد، تنظیم روحیه و کاهش استرس دارد، بنابراین رعایت نکات برای بهبود خواب روزهداران از اهمیت بالایی برخوردار است.
کارشناس مسئول سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان گفت: به طور کلی افراد از نظر برنامه خواب به سه دسته تقسیم میشوند؛ گروه اول کسانی هستند که شبها زود میخوابند و صبحها هم زود بیدار میشوند که این گروه، تنها با یک یا دو ساعت جابهجایی خواب مشکلی در طول روز نخواهند داشت و در ماه رمضان این گروه میتوانند با برنامهریزی مناسب برای کمی زودتر خوابیدن، حداقل خواب مورد نیاز خود را تامین کنند و در روز سرحال باشند و خوابآلوده نباشند.
حکیمزاده خاطرنشان کرد: گروه دوم افرادی هستند که معمولا دوست دارند شبها دیرتر بخوابند و صبح دیرتر بیدار شوند. بیشتر این افراد، هم سحر سخت بیدار میشوند و هم کمبود خواب دارند. گروه سوم آن دسته از افرادی هستند که در حد وسط قرار دارند یعنی حدود ساعت ۱۱ تا ۱۲ شب میخوابند و حدود ۶ یا ۷ صبح بیدار میشوند. این افراد میتوانند ساعت خواب خود را با برنامهریزی، یک یا دو ساعت جابهجا کنند تا سحر راحت بیدار شوند. در ایام ماه مبارک بعد از سحر فرصت مناسبی است که این گروه میتوانند کمبود خواب خود را جبران کنند.
وی افزود: برای بهبود کیفیت خواب در ماه رمضان، روزهداران میتوانند از راهکارهای مختلفی استفاده کنند؛ ایجاد یک برنامه زمانی منظم برای خواب و سحر به روزهداران کمک میکند تا خواب کافی داشته باشند و از همین رو، بهتر است سعی کنند تا حد امکان در ساعات مشخصی به خواب بروند و بیدار شوند.
کارشناس مسئول سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان گفت: انتخاب غذاهای سبک و سالم در افطار و سحر میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند. میوهها، سبزیجات و پروتئینهای کمچرب، انتخابهای بهتری هستند. علاوه براین مصرف کافئین و قند در ساعات پایانی روز میتواند خواب را مختل کند. بهتر است از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار در بعداز افطار و شب خودداری شود.
وی افزود: استفاده از حداقل روشنایی (نور لامپ در منزل) کمک مناسبی برای بازگشت به خواب پس از ساعت سحرگاهی است زیرا با کم کردن نور امکان بازگشت به خواب به بدن داده میشود.
حکیمزاده گفت: محیط خواب باید خنک، تاریک و بیصدا باشد و استفاده از پردههای تیره و کم کردن نور میتواند کیفیت خواب را افزایش دهد. همچنین تمرینهای آرامشبخش مانند تنفس عمیق و مدیتیشن( تمرینهایی که برای داشتن خواب آرام انجام میشود) میتواند به کاهش استرس و بهبود خواب کمک کند.
وی بیان کرد: خواب پس از سحری روزهداران نیاز بدن را به ساعتهای مورد نیاز خواب جبران میکند و همین امر سبب میشود فرد در طول روز بدون خوابآلودگی به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهد.
کارشناس مسئول سلامت روان مرکز بهداشت خوزستان گفت: با توجه به اینکه نیاز طبیعی برای خواب در بزرگسالان حدود هفت و نیم تا هشت و نیم ساعت در شبانهروز است تا در طول روز سرحال به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهند، بهرهمندی از خواب خوب و باکیفیت در ماه رمضان آن هم با برنامهریزی مناسب و اصولی، انسان را از مزایای معنوی این ماه بیشتر بهرهمند خواهد کرد.
وی افزود: در شبهای احیای ماه مبارک، روزهداران عصر آن روز خوب بخوابند تا بتوانند شب بیدار باشند. علاوه بر این میتوان برای بیدار ماندن، از قهوه و چای استفاده کرد.
انتهای پیام
نظرات