در امر روزهداری توجه به اصول صحیح تغذیه بسیار مهم است، زیرا اگر به این امر توجه کافی نشود فرد با یک اصول تغذیه نادرست دچار افزایش وزن، افزایش سطح چربی خون، افت یا افزایش قند خون در افراد دیابتی یامشکلات گوارشی میشود. پس رعایت اصول تغذیه صحیح در امر روزه داری بسیار مهم است، و باید در برنامه غذایی فرد روزه دار به نکاتی مانند تعادل و تنوع در دریافت گروه غذایی مانند درشت مغذیها، پروتئینها، چربی و کربوهیدرات توجه داشت.
دکتر مهدیه حسینیزاده متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در گفتوگو با ایسنا در خصوص اصول صحیح تغذیه در امر روزه داری گفت: فرد روزه دار باید گروههای اصلی مانند نان و غلات، میوهها، سبزیجات، شیر، لبنیات، گوشتها، تخم مرغ، حبوبات ومغزها را دریافت کند. البته نسبت دریافت این مواد برای هر فرد متفاوت
وی افزود: وعده سحری باید خصوصیات و ویژگیهای صبحانه کامل و یا یک نهار سبک را داشته باشد، یعنی شامل میزان کافی از درشت مغذیها باشد تا از ایجاد گرسنگی در مدت روزه داری فرد جلوگیری کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ادامه داد: فرد از خوردن غذاهای پر چرب و پرنمک و پر ادویه، نوشیدنیها مانند چای زیاد و قهوه به دلیل ادرار آور بودن پرهیز کند و به طور کلی وعده سحر و افطار باید دارای کربوهیدرات های پیچیده مانند سبزیجات نشاسته ای مثل سیب زمینی، کدو حلوایی و حبوبات مثل عدس و ماش بخصوص از نوع جوانه زده شده و نیز نانهای سبوس دار و نان جو، برنج قهوهای باشد و از مصرف قندهای ساده مانند زولبیا و بامیه، خامه و نان با آرد سفید مثل نان های ساندویچی سفید پرهیز شود.
برخی با باور اشتباه برای لاغر شدن به نخوردن وعده سحری اقدام میکنند که این امر موجب گرسنگی بیش از حد سلول های بدن و تمایل به مصرف غذا های پرچرب، افت قند خون و افت متابولیک بدن میشود.دکتر حسینیزاده گفت: برخی با باور اشتباه برای لاغر شدن به نخوردن وعده سحری اقدام میکنند که این امر موجب گرسنگی بیش از حد سلولهای بدن و تمایل به مصرف غذاهای پرچرب، افت قند خون و افت متابولیک بدن میشود که افزایش وزن و تحلیل عضلهها را به همراه دارد و در واقع اگر فرد احساس کاهش وزن هم کند این کاهش ناشی از کاهش عضلهها است که فرد عضله را که برای سلامت زیستن نیاز دارد.
وی افزود: نخوردن وعده سحری، سردرد، دردهای عضلانی، بوی بد دهان و تمایل برای افزایش مصرف قندهای ساده مانند زولبیا و بامیه، حلواهای شیرین و مصرف غذاهای پرچرب مانند کله و پاچه را به همراه دارد. البته پرخوری در وعده سحر نیز موجب فشار آمدن بر سیستم گوارش و معده و عوارضی مانند سوء هاضمه، درد معده و نفخ میشود.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی یزد خاطر نشان کرد: بهتر است وعده افطار شامل یک افطار ساده با نوشیدن شیر گرم یا آب گرم با دو خرما و نان پنیر و سبزی و گردو، فرنی، شیربرنج، حلیم بدون روغن و سوپ هاباشد. بعداز افطار نیز یک شام با خوراک های مرغ، گوشت، سیب زمینی، و سبزیجات باشد. لبنیات مثل شیر و ماست و کشک کم چرب در وعده افطار پیشنهاد میشود.
دکتر حسینیزاده ادامه داد: همچنین بهتر است در فاصله افطار تا سحر نوشیدنی های کم شیرینی مانند کاسنی، خاکشیر و چهار تخم نوشیده شود و میوه و سبزی نیز در این فاصله مصرف شود. همچنین مصرف یک لیوان چای کمرنگ نیز در فاصله افطار تا سحر توصیه میشود و وعده سحری نیز باید حتما مصرف شود.
وی تصریح کرد: بهتر است از خوردن غذاهای سرخ کردنی ماننند کوکو سبزی، سیب زمینی و کتلت، غذاهای کبابی، سسهای مایونز، سوسیس و کالباس و نوشابههای گازدار در وعده افطار و سحر پرهیز شود. از پر نوشیدن آب نیز در وعده افطار جلوگیری شود و این آب بعد از صرفه وعدههای غذایی نوشیده شود. در صورتی که وعدههای غذایی کافی به بدن در مدت روزه داری نرسد شاهد یبوست، افت فشار خون، سردرد و سوزش معده در فرد خواهیم بود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد خاطر نشان کرد: توصیه میشود که از پرخوری و کم خوری در افطار و سحر جلوگیری شود، میوه سبزی کافی حتما مصرف شود و افرادی که دچار سوزش سردل هستند بعد از وعده سحر نخوابند تا عمل هضم به خوبی صورت گیرد و افراد میتوانند بعداز صرف وعده شام به یک ورزش سبک بپردازند و افراد دارای بیماری قلبی، دیابتی، فشار خون و بیماران کلیوی هم حتما با نظر پزشک معالج خود نسبت به گرفتن روزه اقدام کنند.
انتهای پیام
نظرات